2010. március 16., kedd

Lencseleves virslivel

Egészen idáig nálam a lencse csak az újévi étlapon szerepelt. Év közben eszembe sem jutott soha. A főzeléket nem szeretem túlságosan (megeszem, ha muszáj), de a levest annál inkább. És most, hogy apu múlt héten csinált egy ultramodern lencselevest, amit sikerült elrontania szegénynek, arra gondoltam, hogy hmm... de megennék egy hagyományos virslis-ecetes-mustáros változatot. Olyasmit, amit Blandi főzőtt szilveszterre. Nagyjából sikerült is utánoznom.


Hozzávalók:
- lencse
- virsli
- füstölt hús (nálam nyers, füstölt comb)
- sárgarépa
- fehérrépa
- vöröshagyma
- fokhagyma
- liszt
- olaj
- tejföl
- mustár
- ecet
- só, bors, babérlevél

A lencsét egy éjszakára beáztattam bő, hideg vízbe.


Másnap egy nagy fazékban feltettem főni a felkarikázott sárgarépával, a nagy darabokra vágott fehérrépával, az összepréselt fokhagymával és az egészben hagyott, megtisztított vöröshagymával együtt. Aki szereti, nyugodtan karikázza fel a fehérrépát is, de én nem rajongok érte, csak az ízét szeretem, ezért hagytam szinte egyben.

Közben beledobtam néhány babérlevelet és sóval, borssal ízesítettem a levest. Amint félig megfőttek a zöldségek, belekevertem a csíkokra, majd kis kockákra vágott füstölt combot, amit anyukám vett az újpesti piacon. Kár, hogy az illatát nem tudom blogon keresztül érzékeltetni, de ilyen gyönyörű volt:


Belelocsoltam néhány cseppet a féltett kincsemből, a Maggi Würze szószból, ami egy finom, intenzív füstölt ízt adott neki. Felkarikáztam a virsliket és ezt is hozzáadtam a leveshez, amint megpuhult benne minden.

Olajból, lisztből világos rántást készítettem, megszórtam pirospaprikával. Beelekevertem néhány kanál tejfölt és egy kis mustárt és ezzel a keverékkel besűrítettem a levest. Kiemeltem belőle a fehérrépákat és a hagymát és az egészet összeforraltam. Néhány csepp ecettel savanyítottam és már készen is volt a gőzölgő leves.

Első próbálkozásra nem lett rossz. És most kivételesen én csomagoltam anyuéknak ebédre valót, akkora adagot sikerült főznöm.

11 megjegyzés:

Andi írta...

Én se szeretem a lencsét, de ez jól néz ki. Amúgy én is készülök egy lencsés kajával, amit szilveszterkor ettem Micikénél és baromi finom volt. Majd valamikor...

Andi írta...

És melyik hentesnél vett anyukád ilyen szép füstölt húst az újpestin?

csincsilla írta...

én pedig nagyon szeretem, csak sajnos, ritkán főzök. pedig ez a leves is nagyon finom lehet.

Imi(bográcshős) írta...

A füstölt comb tényleg csúcs volt a fele elfogyott "piri" mielőtt a levesbe került volna. Friss pereccel ettem ami szintén onnan származott...magnifique(káprázatos) :D

Bea írta...

Megkérdezem anyut, mert én sajnos nem ismerem annyira az újpesti piacot. Anyu mindig úgy emlegeti, hogy az "öregnél". Tőle szokott füstölt húst, szalonnát, stb-t venni.

Csincsilla, most már rájöttem, hogy én is szeretem. :)

Andi írta...

Jó, akkor tájoljuk be az öreget. Gondolom a nagyobbik csarnokban van, ahol a parasztok árulnak. A hentesek között? vagy a parasztok asztalánál? Hányadik sor? A mézestől merrefelé esik?

Három része van ennek a csarnoknak: első: a tojásos/mézes/savanyúságos nénikék, második és harmadik a zöldségesek, de a virágosokhoz vezető kijáratnál még van egy nőci, aki sonkát, kolbászt árul, szemben vele pék van.

HOL AZ ÖREG?

Bea írta...

Este feltétlenül kinyomozom neked, akkor találkozom anyuval. :)

Andi írta...

Köszi!

Bea írta...

Mint kiderült, az "öreg" nem is annyira öreg. :) 50 felett van az tuti, de 70 alatt jóval.

Azt mondta anyu, hogy ha a bemész a fedett részbe, van egy nagy CBA , mellette egy újságos és a piacfelügyelet. Ezekkel szemben hosszú sorok vannak: tojásos, két káposztás és ez után, rögtön a szélén árul az "öreg", aki ráadásul jó nagy darab, tehát nem tudod eltéveszteni.

Bea írta...

A nagy darabot úgy értettem, hogy jó magas és jól megtermett, nem úgy hogy kövér.

Andi írta...

Tudom, hol van! Köszönöm!