2010. február 21., vasárnap

Recept nélkül


Dominál jártunk tegnap Tomával, s legnagyobb meglepetésemre annyiféle kajával várt Domikám, hogy a felét meg se tudtam jegyezni, nemhogy megkóstolni. Ha valaki nem tudná, főzésben Domi az én példaképem, és ő az, aki pajzán kommentekkel színesíti blogunkat, ezzel időnként helyettesítve Hédit, aki most szakdolgozatot ír. A pajzán gondolatok mellett azonban Domi feje tele van újabb és újabb ötletekkel, amik fantasztikusak ugyanúgy a konyhában, mint a kertben vagy akár csak kicsi szobájában. Csoda dolgokat láttam és hallottam ám nála!


Egyik ez a hajtogatott, kelesztett túrós-sajtos-szezámmagos pogácsa, amit segítettem kiszaggatni. A receptet nem tudom sajnos, bár Domi biztos elmondta fejből, de szeretném benevezni Nagy Télvégi Pogácsaversenyünkre. Az újdonság, amit ezzel kapcsolatban Dominál tanultam az, hogy nem drága sütőpapíron, hanem sima A4-es nyomtatópapíron sütötte ki ezeket a szépséges pogikat. A pogik nagyon jól csúsztak házi ágyas szilvapálinkájára és a másik kerítésszaggatóra is, de ezek kóstolgatásában sajnos Toma helyettesített engem. Legközelebb remélem Toma vezet!


A másik meglepetés, ami várt engem Dominál ez a fantasztikus muffin, érdekessége egyrészt az, hogy nem receptből készült, hanem "csak úgy fejből" amit én fel se tudok fogni, nemhogy előadni, a másik az, hogy a muffinok közepébe nyomott Domi egy-egy szeletke marcipános Tibi csokit, amihez eljutni kész gyönyörűség volt, és a harmadik, nagyon lényeges újdonság számomra a benne található házi meggybefőtt volt. Ez úgy készül, hogy csak simán le kell cukrozni a meggyet és egy nap álldogálás után üvegekbe kell tölteni. Sokat hallottam már erről a módszerről, de nem tudtam elképzelni, hogy ez ennyire finom!!! Idén mi is teszünk el ilyen módon meggyet! Ropogós, meggyízű, finom lédús, savanykás, nem is tudom szavakkal leírni, hogy milyen jó.

Következő finomság, amit ott már képtelen voltam megkóstolni, de itthonra kaptam egy egész befőttesüveggel, Domi híres és sokunk által kipróbált és megszeretett tárkonyos levese, amiben a különlegessség ez a finom kapros-sajtos grízgombóc volt. Reklamáltam, is, hogy ez nincs a receptben! Ennek elkészítési módját Domi elmondta, de nem tudtam megjegyezni, gondolom, valahogy hozzájutunk valamikor. :-)


Ma ez volt az ebédem, sütöttem hozzá egy finomnak ígérkező rozskenyeret, ami kicsit túlkelt, amíg Évával telefonon eljutottunk ahhoz a szokásos kérdésünkhöz, hogy "hogyismondjam: mi értelme van ennek az egésznek???", ezután pedig nem sikerült jól megsütnöm se első, se második nekifutásra, de ettől függetlenül ezt falatoztam nyersen a finom tárkonyos leveshez, amit nagyon köszönök!

Volt még ott sok finomság. A milánói/bolognai spagettit nem tudtam lefényképezni, mert Toma mindkét adagot felfalta reggel 10-kor, amikor hazajött a buliból, s amire még emlékszem, de nem hoztam belőle kóstolót, az a virslipörkölt volt. Ez valamihez készült, de ha megölnek, akkor se jut eszembe, hogy mihez. A lista ezzel még nem ért véget, csak én nem emlékszem a többire sajnos.


Ez pedig itt Zsuzsi kolléganőm hónyuszija, amit a férje épített neki a nagy havazás után. Remélem még nem késtem le arról, hogy meghirdessem a Nagy Hóember- és Hónyúl-Szépségversenyt, amire bárki nevezhet egy házi készítésű hóélőlénnyel.


Zsuzsinak egyébként pénteken volt a névnapja, amihez nagyon sok boldogságot kívánok, sőt az összes Zsuzsánnának boldog névnapot! Mint megtudtam kedvenc blogomból: "Zsuzsánna napja után egy nappal tényleg meghallottuk a pacsirta szavát, úgyhogy reménykedünk."

Innen
pedig ezt: "A téli, a zimankós időjárás igazi végét a Zsuzsánna napján megszólaló pacsirták jelzik – meg az, hogy a mondás szerint 'Zsuzsánna elpisálja a havat'. A néphit szerint, ha ekkor magasan száll a pacsirta, hamarosan megjön a jó idő, és ha reptében még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy itt a szép kikelet, de ha a pacsirtát alacsonyan látták repülni, azt gondolták, tovább tart még a tél.

Petőfi is a tavasz hírnökét látja benne, amikor így ír:

Pacsirtaszót hallok megint!
Egészen elfeledtem már.
Dalolj, tavasznak hírmondója te,
Dalolj, te kedves kis madár."

Kedvező jelnek tekintették, ha csorog az eresz, mert jó termést ígért.

Szép idő esetén, e napon már sokfelé elkezdték a tavaszi szántó-vető munkák előkészületeit. (Na erről majd holnap írok.)

Zsuzsánna napján ünnepelte Poczak is 2. szülinapját, amiről szintén holnap írok. Most sajnos még dolgoznom kell. :-(


Maradjunk a hónyúlnál: köszönöm Zsuzsinak a képeket, én még ilyen ötletes hóélőlényt nem is láttam! Várom a további versenyzőket! :-)

21 megjegyzés:

mazsolla írta...

úristen mennyi kaja! de nagyon kíváncsi lettem a virslipörköltre, hogy mihez is kellhet...meg a grízgombócra is, hogy milyen lehet az íze! (bár a kaprot nem szeretem, de biztos lehet mással helyettesíteni, pölö snidlinggel!)

Andi írta...

én meg a petrezselyemre gondoltam, hogy azzal milyen finom lehetne...

mazsolla írta...

igen, arra is gondoltam, de a snidlinget jobban szeretem! :)

Andi írta...

én meg a petrezselymet! :-/

mazsolla írta...

de én szóttam előbb!

Marcsi írta...

dooolgozni???? ilyenkor?????
a kaják isteniek, a nyuszika pedig édes :)))

Andi írta...

Az igaz, Mazsi! Ha megszerezzük a recit, akkor kipróbálhatnánk mind a kétféle verziót.

Igen, Marcsi, sajnos csak húztam-halasztottam egész nap, és még mindig hátravan 30 perc leírása.
Te nem nevezel be valamivel a hóélőlény-építő versenybe? :-)

mazsolla írta...

mindenképp! de mostmár nem halaszthatjuk tovább a B.T.-t sem, ugye éééérteeeeed! ;)

Andi írta...

Persze, hogy ééééééérteeeeeem! Mikor?

mazsolla írta...

amikor találunk hozzá valami kaját. anyuval sóska mellé tervezzük.

Andi írta...

nekem van egy nagyon szupi bruschetta receptem hozzá... csak most nem találom.

Andi írta...

Megtaláltam!!!! A neve: zsemle buggyantott tojással... (röhög-röhög-röhög)

mazsolla írta...

Amint megtaláltad, szólj! ;)

mazsolla írta...

stich!

Marcsi írta...

Nem, majd jövőre építek hónyuszit, ha keresztbabám már totyogva fogja nézegetni :) Andrástól addig kérek instrukciókat. A meggyes muffin viszont hamar el fog készülni, feltéva ha kapok mellé receptet :)))

Andi írta...

Megszerezzük a muffin és a hónyusziépítés receptjét is!

Névtelen írta...

Andika!Köszönöm ezt az egészet.De muszájjj mindig megbőgetned?Krumlifőzelékre kellett a virslipörkölt.A kapros grízgaluska recije:1 tojás 4teáskanál búzadara 2teáskanál kukoricadara kevéske reszelt sajt trapista,eidami kevés vágott kapor 1 tekerés bors 1/2 órát összekeverve állni hagyjuk,forró de nem lobogó /tehát el van zárva alatta/levesbe szaggatjuk.Ott is 10 percig áll,hogy megdagadjon utána lehet alágyújtani ha még nem főtt meg. A tárkonyoshoz a kapor illik szerintem jobban ezért nem petrezselyem vagy snidling.Olyant a húslevesbe szoktam.Bocsi a hosszú kommentért.Teljesen meg vagyok hatva Köszi Andika.

Andi írta...

Köszi Domikám! Még a muffinrecit is várjuk nagyon! :-)
Puszi

csincsilla írta...

minden étel nagyon jól néz ki, várjuk a recepteket:)ennyit esztek egyébként vendégségben? ki sem nézné az ember belőletek:)hány fogás is volt?
a nyuszi meg frenetikus!
én is be fogom nevezni a Bendi hóemberét, de még elő kell kotorjam a fényképét:)

Andi írta...

Nem ettünk mindenből: én csak pogácsát és muffint ettem, Toma pedig csak pálinkát ivott (kétfélét).
Nagyon várom az újabb nevezést a hóélőlényversenybe!

Bea írta...

Aztaaa micsoda vendégváró fogások! Mindegyiket felfaltam volna. Szuper ötlet a muffinba csokidarabokat rejteni, én is ki fogom próbálni!