2010. február 27., szombat

Pulykaleves

Ismét egy húsos-zöldséges, laktató leves anyuéktól. Saját bevallásuk szerint leginkább a tavaszi tyúkhúsleveshez hasonlít, csak jóval egyszerűbb, gyorsabb az elkészítése. A képek alapján én is úgy látom, hogy hasonlít. Sajnos nem tudtam megkóstolni, de egyszer biztosan elkészítem. Régebben nem szerettem a húslevest, sőt a paradicsomlevesen kívül semmilyen levest nem kedveltem - talán írtam már - de mostanában egyre inkább leveses vagyok. Nagymamám mondta mindig amikor gyerek voltam, hogy "figyeld meg, eljön az idő, amikor kívánni fogod a levest". Igaza volt, az öregek tudnak valamit. :)


Hozzávalók:
- vegyes pulykahús (anyuék csak pulykamellet használtak)
- sárgarépa
- zöldborsó
- fehérrépa
- hagyma
- petrezselyem
- zöldbab
- tészta
- só, bors


A húst megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és kevés olajon pár percig pirítjuk-sütjük. Ezután felengedjük vízzel, hozzáadjuk a megtisztított, félbevágott hagymát. Beleszórjuk a felaprított petrezselyem felét, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük amíg a hús félig megpuhul.
Közben megtisztítjuk, felkarikázzuk a kétféle répát. Ha friss zöldbabból készítjük, akkor azt is feldaraboljuk.
Amint a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a répát, zöldbabot, borsót és készre főzzük. A végén kiemeljük belőle a hagymát és belekeverjük a maradék petrezselymet.


Ha valaki tésztával szereti a leveseket, külön főzhet, külön kínálhat hozzá. Szerintem anélkül is elég laktató lehet ez a leves.

1 megjegyzés:

Andi írta...

Jól néz ki, ki fogom próbálni majd friss zöldbabbal és borsóval!