2010. február 25., csütörtök

Koriander és bazsalikom


Vasárnap lesz két hete, hogy elszórtam a magokat. Az első lépés a virágföld ládába töltése volt. Ezután finoman, mint amikor megsózom az ételt, szépen elszórtam a pici magokat. Igyekeztem egyenletesen szórni, hogy mindenhová egyformán jusson. Pici gereblyémmel ezután kicsit elkapargattam a föld felszínét, hogy ne kerüljenek túl mélyre a magok, de azért ne legyenek a felszínen se. Az ablakba tettem és naponta locsolgattam, majd amikor szereztem spriccelőt, azzal nedvesítettem a földet. Pár nap múlva kikeltek az első magok, és most ilyen szép kis ültetvényem van.


A bazsalikom már következő kedden (3 nap múlva), a koriander pedig pénteken (5 nap múlva) kelt ki. Öröm volt nézni fejlődésüket. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a korianderrel másodszor próbálkoztam, mert az első "vetés" nem kelt ki sajnos. Úgy látszik, a fűszeres üvegemben már túl öreg magokat tároltam.


A láda egyik jobban napmelengette sarkában már ekkorák voltak a koriandernövénykék, míg a másik részen még csak akkor kezdődött az élet:


Érdekes, hogy bár a bazsalikom bújt ki hamarabb, a koriander gyorsan lehagyta őt a fejlődésben.


És most már ilyen ültetvény pompázik a balkonládámban. Héditől és Ágitól szeretném megtudakolni, hogy kell-e forgatnom a ládákat, mert a nap irányába mindig megdőlnek a növénykék?

A korianderek majdnem 2 hetesen. (Február 14-én szórtam el a magokat.)



Még nincs illatuk. Kíváncsi vagyok arra a bizonyos poloskaszagra. Amikor vágottan vásároltam koriandert, vagy amikor cserépben nevelgettem egyik nyáron az erkélyemen, még nem éreztem ilyen szagot. Nagyon szeretem az ezzel a fűszernövénnyel készült ételeket.



A bazsalikomot már bemutattam első nagy örömömben akkor, amikor ilyen picike volt.


Kétfélét ültettem: sima zöld bazsalikomot (mert pirosat nem kaptam) és görög bazsalikomot, aminek picike levelit még aprítani se kell amikor felhasználom az ételekbe.


Ma így néznek ki. Engem pici madárfiókákra emlékeztetnek, akik ilyen nagyra tátott csőrrel várják haza finomságokkal érkező szüleiket. Mindig arra késztet ez a látvány, hogy adjak nekik vizet, hátha szomjasak.



Megint csak Héditől és Ágitól szeretném megtudni, hogy hogyan kell locsolni ezeket a pici növényeket?


Rengeteg tervem van a bazsalikom felhasználására is, alig várom, hogy szüretelhessek belőlük. Ez vajon mennyi idő még?


Ez pedig itt az én mini kertészfelszerelésem, amit Boritól kaptam. Ha valakinek nincs ilyen profi készlete, Hédinél itt megtekintheti, hogy mivel lehet helyettesíteni.

18 megjegyzés:

Hedvig írta...

Buli van a parton, a szabadstrandon... Heti egyszer elég öntözni, nehogy kirothadjon. Nekem a virágmagok között vannak apróbbak, amelyeket nem mertem fokhagymalében áztatni, ott tombol a palántadőlés.

Andi írta...

Jó-jó, de mit csináljak, hogy ne dőljön? Forgassam? Nálam nincs elég fény, ezért dőlnek és nyúlnak a fény felé. Vagy nem?

Andi írta...

Akarom kérdezni: nem a fényviszonyok miatt dőlnek? Mert ha a lámpa alá állítom őket, egy idő után kiegyenesednek a fölülröl jövő fény felé...

Unknown írta...

Azzal bezzeg nem dicsekedsz, hogy majdnem felrúgtam a bazsalikomod :D

Andi írta...

Szerintem azzal neked kéne dicsekedni! :-) Én ugyanis szívinfarktust kaptam majdnem, amikor meghallottam!

mazsolla írta...

Pont tegnap volt élvezeti szerek órám (nem félreérteni!!) és a fűszerek voltak napirendek. Mindent meg kellett dörzsölgetni e kezedben, aztán megszagolni és tényleg poloska szagú! :D (látnod kellett volna utána fejem...)

Andi írta...

Hát most már nagyon kíváncsi vagyok, ha te is ezt mondod!

Ági írta...

Nekem a zeller nyújtózik mindig az ablak, a fény felé, meg szoktam forgatni, hogy ne görbe palántáim legyenek. Gratulálok a ládakertedhez, nagyon szép minden benne, ügyes vagy, Andi!

Bea írta...

Ládakert. :) Milyen jópofa kifejezés. Számomra hihetetlen, milyen gyorsan fejlődnek ezek a növénykék.

mazsolla írta...

lolka és bolka!

Andi írta...

Kandúr és szamár!

Andi írta...

Ági, köszi!

mazsolla írta...

Stan és Pan!

Andi írta...

Boni és Klájd

csincsilla írta...

annyira, de annyira szépek! nagyon irigykedem, az én magjaim még mindig a zacsiban laknak :( talán jövő hét végén lesz erre három és fél percem:)

Andi írta...

Nagyon szívesen adok palántát! Rengeteg van, mindennap újabbak bújnak ki.

csincsilla írta...

és természetesen szívesen fogadnék néhány kis árvát, akire esetleg nincs szükséged... ha már úgyis lemaradtam a magvetésről :( az árát majd kalkuláld ki!

Andi írta...

Rendben! Sokba fog kerülni!