2010. február 15., hétfő

Karibi rizses csirke

A recept innen van. És ott megnézhető egy rendes fotó is az ételről:)

Annyira hideg volt az elmúlt napokban, meg ez a sok hó és jég, nagyon vágytam valami jó fűszeres, kicsit csípős, melegítő ételre. Ez pont jónak tűnt. És hogy péntek este letudjam a hétvégi főzés nagyját, rögtön dupla adaggal indítottam. Egzotikus, erősen fűszeres étel kipróbálására és bevezetésére ez a legjobb alkalom, lehetőleg semmi mást ne kínáljunk mellette, biztos siker. A főzést egy helyi fűszerboltban érdemes megkezdeni, mert több tonna fűszer és csípős paprika kell hozzá.

Hozzávalók nyolc emberes adaghoz:
- 350 gramm basmati rizs (jázminrizst használtam hozzá, az volt otthon)
- 6 evőkanál étolaj (libazsírt használtam helyette)
- 2 kg apró csirkecomb, kettévágva
- 4 evőkanál karibi fűszerkeverék, ld. a recept végén
- só, bors
- 2 hagyma felkockázva
- 4 darab kaliforniai paprika, ha lehet, két zöld és két piros, én csak pirosat használtam
- 4 fokhagymagerezd
- 12 darab szétnyomott borókabogyó
- 1 teáskanál kurkuma
- 4 cm friss gyömbér
- 2 erős csilipaprika, vékonyan felkarikázva (2 teáskanál olajos török erős paprikát használtam helyette)
- 1,2 liter tyúkleves
- 6 ág friss kakukkfű
- 4 darab babérlevél
- 200 gramm csilikrémmel töltött olívabogyó
- zöld citrom a tálaláshoz (ezt egyszerűen elfelejtettem)

Beáztattam a római tálat. A rizst több vízben megmossuk, és megszárítjuk. A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk és megforgatjuk a karibi fűszerkeverékben.
A libazsírt felforrósítjuk egy nagy serpenyőben (olyan kéne, amelyiket aztán be tudunk tenni a sütőbe, nekem nincs ilyen nagy, szóval egy nagy lábast használtam, és a végén átpakoltam mindent egy pataki tálba meg egy nagy jénaiba). A fűszeres csirkedarabokat több részletben barnára sütjük, félretesszük. Helyettük betesszük a lábasba csíkokra (kockákra) vágott paprikát, a hagymát és a szétnyomott fokhagymát, és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a szétnyomott borókabogyókat, a kurkumát, a csilit és a finomra reszelt gyömbért, és egy percig kevergetve pirítjuk.
Ennyi volt az előkészítés, most jöhet az összerakás. Nekem két tálba fért el a nyolc adag, és sajnos, nem fért be egyszerre a sütőbe, szóval egymás után sültek csak meg.
A tálakat vékonyan kikentem libazsírral, szétosztottam közöttük a zöldséges ragut, és igazságosan megfelezve rájuk pakoltam a csirkealkatrészeket is. A tetejére jöhetett a fele-fele rizs, és leöntöttem a húslevessel. A tetejükre fektettem két-két babérlevelet, és néhány ág friss kakukkfüvet (valamiért még mindig él a kertből telelni behozott kakukkfüvünk, ilyenkorra már rég el szokott halálozni).
190 fokos sütőben, fedő alatt elvileg 40-45 percig sütjük, nekem olyan 70 perc kellett. A sütési idő vége felé kivesszük, és belekeverjük a felkarikázott olívabogyókat. Amikor kivettem a sütőből, még kicsit bebugyoláltam egy asztalterítőbe, csakhogy a rizs jobban érezze magát.

Karibi fűszerkeverék:
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál hagymapor (ezt kihagytam, azt sem tudom, létezik-e ez nálunk)
- 1 teáskanál őrölt mustármag
- másfél teáskanál őrölt pimentó paprika (őrölt erős paprikát használtam helyette)
- másfél teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál őrölt extra erős chili
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál szegfűbors, őrölve
- fél teáskanál durvára őrölt fekete bors
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 teáskanál őrölt koriander

(Nagyon remélem, hogy minden fűszert jól fordítottam... ritkán olvasok németül recepteket...)

Nekem ez a mennyiség pont elég volt a dupla adaghoz, valamicske maradt belőle, azt rászórtam még a rizs tetejére.

És akkor a hogyan tetszett.
Az első adag, miután belekevertem a jő csípős olívabogyót, melegen ehetetlenül csípős lett. A másodikba így aztán már nem is mertem beletenni. És ráadásul egyáltalán nem hozta azt az ízorgiát, amire vágytam. Szóval kicsit aggódtam, hogy mi lesz vele, mert a kutyáknak is túl erős volt. De aztán napról napra jobb lett, vasárnap némi hideg tejföllel már az ehetetlenül erősnek nyilvánított rész is teljesen ehető volt:) És nem maradt belőle egy morzsa sem, mondjuk, más főtt étel nem volt, de lehetett volna szendvicset is enni... Jövőre, nagy hóban és hidegben, azt hiszem, lesz még ismétlés.

2 megjegyzés:

Andi írta...

Júj de jól hangzik, ez pont nekemvaló! Kár, hogy felfalták!

Bea írta...

Sikerült érzékeltetned a leírással, hogy mennyire csípős lehetett. Meg is borzongtam, amíg olvastam. :)