2010. február 10., szerda

Joghurtos panna cotta, citrommal és vérnaranccsal


Az ötlet innen.
Mert továbbra is tonnaszámra gyártom (és eszem) a joghurtos panna cottát (házi joghurtból, természetesen). Könnyű, üdítő nyári desszert, fogalmam sincs, hogy a szibériai telünk közepén mért pont erre vágyom. Teljesen átálltam a nagyipari termelésre, egyszerre három nagy befőttesüvegnyi joghurtot csinálok bocimobilis tejből, két liter pont megtölti a három üveget, illetve még jut egy tányérnyi a cicusnak is. Este összerakom, reggelre már kész is. Mármint a joghurt.
Megcsináltam a gránátalmás változatot is, nagyon-nagyon finom lett, de nem sikerült róla kicsit is elviselhető minőségű fotót csinálni, szóval azt nem raktam fel a blogra.
Ez a vérnarancsos is nagyon finom, és majdnem ugyanolyan szép is.

Egy hatalmas adag hozzávalói:
- 1,5 liter sűrű, házi joghurt
- 25 gramm (egy zacskó, a nagyobbik) zselatinpor
- 2 nagy citrom leve
- 4 darab vérnarancs leve
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy egy zacskó vaníliás cukor
- valami édesítőszer, én egy teáskanál fruktózt és szíviát használtam.

Beáztatom a zselatint olyan másfél-két dl vízbe. Egy nagy tálban összekeverem a joghurtot a citromlével, az egyik narancs felének a levével meg az édesítőszerekkel és a vaníliával.
A zselatint kisebb lábasban kevergetve forráspontig melegítem, hagyom 1-2 percig hűlni. A feloldott zselatin kis részét félreteszem a narancsléhez. Utána a kész citromos joghurtból hozzáadok egy-két merőkanálnyit a kis lábasban maradt zselatinhoz, jól elkeverem, még adok hozzá vagy két merőkanálnyit, azt is elkeverem, és ez a már lehűlt zselatinos keverék mehet a többi krémhez. Alaposan összekeverem. Tetszőleges formákba töltöm, sok kicsibe vagy egy nagyba, ahogy tetszik. Hidegre teszem, és hagyom félig megdermedni.
Amikor már elég kemény a panna cotta, akkor megcsinálom a felső réteget. A félretett zselatint megmelegítem (nem nagyon szeretem a mikrót használni, de itt most sokkal egyszerűbb abban felmelegíteni ezt a viszonylag kis mennyiséget), összekeverem a narancslével, és egy kevés édesítőszerrel, és óvatosan ráöntöm a citromos krém tetejére. Mehetnek vissza a hűtőbe. Egy-két óra múlva vödörszám fogyasztható:)

8 megjegyzés:

Andi írta...

Hát ez gyönyörű! Délután láttam ám a Gasztro-n, de nem vettem észre, hogy te írtad!

Úgy irigyellek, hogy ilyen egészséges dolgokat eszel, én egy évben egyszer ha megenném a joghurtot. Vagyis nem, mert emlékszem a panna cottádra, amit először kóstoltam és annyira finom volt! Csinálok is valamilyet, van a mélyhűtőben eper, cseresznye, meggy.

Bea írta...

Húúúúú de jól néz ki! És milyen finom lehet. Ezer éve nem ettem vérnarancsot, annyira nem is vágyom rá. Csak így, panna cotta formájában. :)

mazsolla írta...

pannacotta!pannacotta!pannacotta!PANNACOTTAAA!!

Mazsolino írta...

Istenem, de szívesen megkóstolnám most ezt!

Ottis írta...

Nagyon szép!

Ottis írta...

Még egy kérdés, ebből hány adagnyi lett? Azt hiszem én is kipróbálom gránátalmával .-)

csincsilla írta...

ugye attól függ, mekkora egy adag:) ez olyan 16 dl lesz kb., és akkor még nem számoltam a citom- és narancs-/gránátalmalevet. szóval mondjuk 8 brutál nagy, vagy 12 nem kicsi adag. a gránátalmáshoz egy nagy gyümölcs kipréselt levét használtam fel (botmixerrel összenyomtam, és szűrőn átnyomtam).

Ottis írta...

Igen, így van attól függ mekkora egy adag, de a képről úgy gondoltam hogy nem túl nagy adag, kb. muffin nagyságú..lehete tévedtem :-)Ma megvettem a gránátalmát, majd hétvégén jövök képpel :-)