2010. február 10., szerda

Csőben sült brokkoli


A brokkolival nagyon kell vigyázni! Néha olcsón lehet kapni, máskor meg, ha nem figyelünk, belefuthatunk egy 800 Ft-os csomagba is. Én most 269 Ft-ért vettem fél kilót, de persze vásárláskor elfelejtettem figyelni, hogy melyik korszakát éli éppen: a drágát vagy az olcsót? Ezért ellenőriztem a blokkot az imént. Amúgy mindenképpen muszáj volt vennem, mert Éva annyira dicsérte Bea és Imi sajttal sült brokkoliját, hogy egyszerűen őrülten megkívántam. Ki is kerestem a blogból, el is olvastam, aztán eszembe jutott Judit barátnőm csőben sült brokkolija és mégis azt csináltam meg.



A fél kiló brokkolit rózsáira szedtem, megfőztem sós vízben (a szárát kidobtam). Amikor jó roppanósra főtt, szűrőkanállal kiszedtem és áttettem egy szép kerámia sütőtálba. Egy teflonserpenyőben vajat olvasztottam, öntöttem rá tejet és tejszínt, szórtam bele sót, borsot, kurkumát, vegetát, őrölt szerecsendiót, szárított petrezselymet, majd kicsi étkezési keményítővel sűrítettem, reszeltem bele trappistát és parmezánt, s ezt a finom keveréket ráöntöttem a sütőtálban várakozó brokkolira, hogy jó háromnegyedig ellepje. A tetejét is megszórtam reszelt sajttal, és 180 fokon szép pirosra sütöttem. Petrezselymes rizzsel, és kellemesen fokhagymás, tejfölös uborkasalátával tálaltam.


Finom száraz fehérborral nagyon jó kis vacsora lett belőle, nem beszélve a vacsorát követő olvasgatós-borozgatós estéről, ami annak is volt köszönhető, hogy annyira rövid idő alatt letudtam a főzést és mosogatást. Toma persze melegített magának fasírtot krumplival. Ő baja!

9 megjegyzés:

mazsolla írta...

ez a toma...:D a kurkuma milyen ízű? tudnád valamihez hasonlítani?

Andi írta...

Nem tudnám. Gyere, kóstold meg!
Egyébként nem is ízesítésre, inkább színesítésre szokták használni: nagyon sárga lesz tőle minden étel. És jóval olcsóbb, mint a sáfrány.

mazsolla írta...

jaaa! mostmár rémlik hogy a suliban is mondták ezt... de majd mindenképp megkóstolom! :)

Andi írta...

Min-den-képp! :-)

Bea írta...

Hát igen, ez is nagyon finom lehetett. Ezer éve ettem petrezselymes rizst, köszi, hogy emlékeztettél rá! :)

Hedvig írta...

Hát ez tényleg jól hangzik, családilag imádjuk a brokkolit.

csincsilla írta...

és ebből nem ettem tegnap! mazochista vagyok. és ne dobd ki a szárát: http://chiliesvanilia.blogspot.com/2009/11/az-uj-sztar-brokkoliszar.html

viki írta...

nagyon ízlett!!!! :)

Andi írta...

Köszi Viki! Egészségedre!