2010. január 22., péntek

Zsuzsa-féle vajas pogácsa

Itt az előre beharangozott újabb versenyző, Bea anyukájának és az én anyukámnak a pogácsájának az ikertestvére (remélem, tudtátok követni a szövevényes rokoni kapcsolatokat).
A Zsuzsa általában ezzel a pogácsával vár bennünket, mindnyájan nagyon szeretjük, hiába ettük magunkat pukkadásig tele, ezt nem lehet abbahagyni.

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj (az eredetiben margarin, de lecseréltem vajra)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csapott evőkanál só
- 1 egész tojás
- 1/2 kocka élesztő (25 gramm), kb. egy dl cukros tejben felfuttatva

Hogy ne kelljen nektek is átbogarászni, Bea anyukájának sajtos pogácsájához képest a hozzávalókban csak annyi a különbség, hogy ott 40 dkg liszt van, 20 gramm élesztő (de ezeket az élesztőadagokat nem kell annyira komolyan venni), ott szerepel még egy mokkáskanálnyi pirospaprika, hát, ez sem komoly különbség, és a lényeg, ott 15 dkg reszelt sajt is megy még a tésztába. Meg persze más a dizájn, itt kockázott tető, ott sajtos.

Az elkészítés:
Zsuzsa pogácsájánál a lehető legegyszerűbb, összeállítjuk a tésztát, azaz langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a vajat összemorzsoljuk a liszttel (aprítógéppel fél perc), aztán mindet összeöntünk egy tálba, és gyors kézzel összegyúrjuk, viszonylag lágy, de azért jól kezelhető tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és legalább egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap reggel vagy bármikor kivesszük, kicsit lisztezett deszkán másfél centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét pizzavágóval vagy késsel mélyen bekockázzuk, közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsin forró, előmelegített sütőben pirosra sütjük. A tetejét meg lehet kenni felvert tojással, akkor kicsit csinosabb, de szerintem anélkül is elmegy (ritkán csinálok ilyet, mert mindig ott állok háromnegyed felvert tojással, és azzal már nem tudok általában mit csinálni). Gyors, egyszerű. Nincs hajtogatás, de mégis kicsit leveles, réteges.
Könnyű, finom, nagyon jóízű pogácsa.
Én sajnos kicsit elrontottam az enyémet, egy órát tudott csak pihenni a tészta a hűtőben, nem is lett olyan szép, mint kellett volna legyen, de az íze nagyon jó volt.

4 megjegyzés:

Andi írta...

Nem volt elrontva! Gyönyörű volt és finom! Második helyezést kapott.

Marcsi írta...

Nálam eddig első :) nagyon finom lett, rögtön lecsaptam rá ahogy megkaptam, köszönöm :)

Andi írta...

Azért első, mert ő az egyetlen versenyző nálad! :-)

Igaz, hogy rögtön lecsapott rá Marcsi, rohant érte, amikor megtudta, hogy van kóstolója! Várjuk a következő versenyzőt!

Bea írta...

Nem szép? Szerintem pontosan úgy néz ki, ahogy egy rácsozott tetejű poginak ki kell néznie!