2010. január 28., csütörtök

Temesvári csirkeragu


Ottisnál láttam a napokban ezt a receptet, és olyan lelkesen írt róla, hogy feltétlen ki akartam próbálni. (Meg azért is, mert Temesvár Erdélyben van, és nekem Erdély a szívem csücske.) Mivel kényszerből változtattam néhány dolgon, az enyém inkább olyan lett, mint egy finom zöldbabfőzelék csirkepörkölttel összefőzve, és sokkolásként még egy kis krumplipürével felturbózva. Annyira szeretem, amikor a jó öreg, konzervatív recepteket, úgy mint: zöldbabfőzelék pörkölttel, kenyérrel, sikerül döbbenetes párosításban tálalni. Sosem gondoltam volna, hogy ízleni fog a zöldbabfőzelék krumplipürével, na.

Emlékszem, még boldogult lyánykoromban valakinek a tanácsára, vagy hatására kipróbáltam a főzelékeket rántás nélkül, habarással, de pörköltalappal indítva. Nagyon-nagyon ízlett a végeredmény, mégis mindig erőltettem ezeket az őskövület berántott főzelékeket, és - mint tudjuk - rántásból épp olyan gyenge vagyok, mint tojásfehérjehab-beleforgatásból, így hát sosem volt sikerélményem. De a mai vacsorával volt!



Az eredeti recepttel készült étel fotóját megnézhetitek Ottisnál, az is nagyon finom lehet, de szerintem egész más, mint ami nekem sikerült.

Hozzávalók:

- 1 csirkemellfilé (2 fél)
- ez itt a füstölt szalonna helye, de azt én nem tettem bele, mert nem volt itthon. ha tettem volna, előbb ropogósra pirítottam volna, nem főztem volna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fehér paprika és 3 paradicsom helyett kevés házi paprikakrém Micike nénikéjétől (jaj, mennyit emlegetem Micike nénikéjét, Magduskát emiatt a finomság miatt is!), valamint 1 fonnyadt paradicsom és egy kis házi ketchup, vagy paradicsomlé
- 37,5 dkg sárga hüvelyű zöldbab, s azért ennyi (és nem 25 dkg), mert ennyi volt a mélyhűtőben házilag eltéve egy zacskóban, feldarabolhatatlan kővé fagyva
- só, bors, pirospaprika ízlés szerint
- 1 kis pohár tejföl
- 1 evőkanál liszt
- aprított zöldpetrezselyem helyett kicsi szárított bazsalikom (bátraké a szerencse!)

A bonyolult hozzávalók-lista után leírom nagyon egyszerűen, hogy készült: Az apróra vágott hagymát egy kis olívaolajon megdinszteltem, megszórtam kicsi piros paprikával és rádobtam a csirkemellkockákat. Fehéredésig pirítottam, felöntöttem vízzel, belekockáztam egy fonnyadt paradicsomot, tettem bele 2 evőkanál Magduska-féle házi paprikakrémet, saját házi ketchupomból egy löttyintésnyit, sót, borsot és bazsalikomot, mert petrezselyem nem volt itthon, pedig annyira szeretem a zöld fűszerpöttyöket mindenféle kaján! Reméltem, nem lesz nagy baj, és nem is lett! Amikor a csirke megfőtt, a zöldbabtömböt is belehelyeztem ügyesen a serpenyőbe, pont középre s addig tördeltem a fakanál élével, amíg darabjaira nem sikerült szedni, kicsit együtt forraltam a pörkölttel, végül tejfölös liszttel behabartam. Ottis rizzsel tálalta az övét, nekem most nem volt itthon rizs, úgyhogy kis krumplipürét csináltam hozzá és tényleg jó választás volt.


Azért is akartam Ottis valamelyik receptjét elkészíteni, mert sosem tudtam eddig kommentelni a blogjában, s gondoltam, egy bejegyzésben fogom megemlíteni, hogy mennyit ámulok a finomságokon, amiket főz. Mivel mostanában változtatott a blogján, remélem, mégis olvasni tudja majd a kommentemet. Köszönöm a recit!

5 megjegyzés:

Bea írta...

Ó, Andi köszi! Lehet,hogy megoldottad a dilemmámat, miszerint: MI A TÚRÓT FŐZZEK HÉTVÉGÉN??? :) Mint egy jótündér, úgy pottyantottad ide a megoldást.

csincsilla írta...

ó, ez nagyon finom. szerintem kb. olyan, mint ez: http://csincsilla.blogspot.com/2009/08/kapros-zoldbabos-egytal.html, csak kapor helyett petrezselyemmel. csináltam már bográcsban is, és úgyis nagyon finom volt.

Andi írta...

Tényleg ugyanaz, mint a kapros-zöldbabos egytál, amit már feltettél! Bocsi! :-)

Amúgy nem petrezselymet, hanem bazsalikomot szórtam bele, és nagyon különleges lett!

Bea írta...

Köszi Andi, megcsináltam! Nagyon finom lett, legalábbis szerintem. Krumpli helyett tésztát főztem hozzá és teljesen paprikáscsirkés hangulatom lett tőle :)

Andi írta...

Örülök, hogy ízlett!