2010. január 27., szerda

Tejfölös puffancs

Azt hiszem, eddigi bloggeréletem legrövidebb bejegyzéséhez érkeztem. :) Amennyi idő alatt leírom hogyan kell elkészíteni, körülbelül annyi idő megcsinálni is ezt a köretet:

Nem tudom, ki hogy van vele, de én akárhányszor készítek rántott dolgokat, soha nem tudom kiszámolni, hogy pontosan mennyi tojás fog kelleni a panírozáshoz. Hétvégén rántott májat csináltam Iminek és hogyhogy nem, természetesen megmaradt egy csomó felvert, összelisztezett tojás. Ekkor eszembe jutott, hogy drága jó édesanyám mihez szokott folyamodni ilyen esetben, és én is követtem példáját.

A tojásba belekanalazunk egy jó adag tejfölt és fokozatosan hozzáadunk néhány kanálnyi lisztet, mialatt jó alaposan, csomómentesre összekavarjuk az egészet. Addig adagoljuk a lisztet, amíg lágy, galuskatészta sűrűségű masszát kapunk. Ne felejtsük, hogy a tojást a panírozás miatt már megsóztuk, ezért kóstoljuk meg a tésztát, hogy igényel-e további sózást.

Mivel általában a rántott dolgok készülnek el előbb, ezért feltétlenül szűrjük át az olajat, vagy forrósítsunk tisztát, nehogy zsemlemorzsás legyen a puffancs.


Evőkanállal szaggassuk a tésztát a forró olajba és egyenletes hőfokon süssük aranybarnára minden oldalát.
Hidegen is finom, de melegen az igazi. Fánk állagú, kívül ropogós, belül nagyon puha köret.

9 megjegyzés:

csincsilla írta...

hű, köszi!
nekem is mindig marad, eddig a kutyáknak sütöttem meg kis prézlivel összekeverve. remélem, nem fognak reklamálni a tejföl miatt:)

Névtelen írta...

Bocsánat,hogy hozzászólok ismeretlenül de ha ehhez a masszához pici szerecsendiót reszelsz és pici sóval ízesíted és nokedliszaggatóval beleszaggatod a forró olajba kicsi puffancsok lesznek és az nagyon finom levesbetét.Főleg húslevesbe.Nálam ez ünnepi levesbetét szokott lenni .Házi metélt,csigatészta,grízgaluska stb elbújhat.legalábbis az én családomnál.

Andi írta...

Ki fogom próbálni mindkét verziót: levesbetétnek és köretnek is! Nagyon izgalmas!

Bea írta...

Kedves Névtelen! Nagyon köszönöm a szuper ötletet, nem is gondoltam volna, hogy így is lehet hasznosítani. Egészen biztosan kipróbálom! Örülök, hogy látogatod az oldalunkat, remélem máskor is "vendégünk" leszel és természetesen várjuk kommentjeidet is! :)

Andi, Csincsilla, örülök, hogy segíthettem. :) Nálunk a kutyák nem szóltak egy szót sem a tejföl miatt, tegnap kapták meg a maradékot. :)

Mazsolino írta...

Ez az anya által tejfölös galuskaként működő, számomra a rántott husihoz szinte elengedhetetlen nagyon finomság? :)

Andi írta...

Ki fogom próbálni!

"Névtelen" az én drága Domikám volt, utólag tudtam meg, és még kicsit félénk, azt gondolja, nem örülünk a kiegészítéseknek, megjegyzéseknek.

Kedves Blogszerzőtársaim, kérlek, erősítsétek meg, miszerint imádjuk, ha valaki hozzászól, hozzátesz, kiegészít, dicsér, kritizál, mindent ami jelzi az érdeklődést blogunk iránt! :-)

Domika, köszönjük, nagyon jót írtál! :-))) Imádlak! :-)

Bea írta...

Tesókám, igen, ez pontosan az. :)

Andit csak megerősíteni és ismételni tudom, nagyon pontosan leírta, hogy mennyire szeretjük, ha valaki kommentet ír, akár pozitívat akár negatívat. Szóval kedves Névtelen olvasók, nyugodtan szóljatok hozzánk, örülni fogunk! :)

Domi, neked pedig még egyszer köszönöm!!!!!

mazsolla írta...

....VILÁGBÉKE!

Andi írta...

Hülye!