2010. január 25., hétfő

Tavaszi tyúkhúsleves

... így tél közepén a legnagyobb hidegben. Vagyis nevezhetjük inkább tavaszváró tyúkhúslevesnek. Nálunk ez a jolly joker leves, ami minden alkalomra, minden évszakra, minden hangulatra ugyanolyan megfelelő. Nagyon szeretjük mindannyian. Éppen ezért anyu hatalmas adagot főz belőle mindig - ahogy majd a képeken láthatjátok is.

Tomi már evett nálunk egyszer-kétszer belőle és mindig olyan élvezettel ette, hogy öröm volt nézni. Áradozott róla, hogy "milyen finom, milyen jól esik, stb.". Egyszer pont akkor fejezte be az evést, amikor elkezdtem kiporciózni a kutyák vacsoráját a dobozból, amibe anyuék bele szokták pakolni a maradékot Vilmának és Frakknak és mit ad Isten: pont ugyanannak a levesnek az utolsó egy-két kanálnyi maradékát kapták meg szüleimtől a rosszcsont ebek, mire Tomi felvonta a szemöldökét "hát igen, itt még a kutyák is királyi vacsorát kapnak" felkiáltással.


Hozzávalók:
- 1 csontos-bőrös csirke- vagy tyúkmell
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, szemes bors
- zöldpaprika
- paradicsom
- zöldségek: sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zellergumó, gomba, borsó

A húst megmossuk, felöntjük hideg vízzel, felforraljuk. Az eredeti recept nem írja, de én ezt a vizet leönteném róla és utána újra felönteném hideg vízzel, most már annyival, amennyi levest szeretnék.

Amíg a víz újra felforr az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát a zöldjével együtt és a petrezselymet (2-3 szál kivételével) csokorba kötjük. A felforrt víz tetejéről leszedjük a habot, ha esetleg keletkezett, megsózzuk, majd beletesszük a teatojásba zárt fokhagymát-borsot, a hagymás-petrezselymes csokrot, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Mérsékelt tűzön félpuhára főzzük a húst.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk. A répaféléket felkarikázzuk, a karalábét és a zellert apró kockákra, a gombát vékony szeletekre vágjuk, majd a zöldborsóval együtt a leveshez adjuk és az egészet puhára főzzük.
Ezután eltávolítjuk a teatojást, a petrezselymes csokrot, a paprikát és a paradicsomot. A csirke/tyúkmellet kiemeljük, lehúzzuk a bőrét, lefejtjük a csontról a húst, kis darabokra vágjuk és visszatesszük a levesbe. Ízesítjük, ha nem elég sós. Petrezselyemmel díszíthetjük, apró tésztával gazdagíthatjuk.

Nálunk tényleg nem érdemes kis adagot főzni, mert én 4-szer, 5-ször szoktam enni abból a fazéknyi adagból, amennyit anyu nekünk csomagol a teljes mennyiségből.

3 megjegyzés:

Andi írta...

Hú de jó lenne, ha igazán tavaszi lehetne már ez a leves!

Úgy látom, mindenhol a húsleves a jolly joker! Nálunk is! :-) Marcsiról ne is beszéljünk...

csincsilla írta...

elképesztő méretű fazekak vannak arrafelé:) hány literes?

Bea írta...

Jelentem, megkérdeztem: 10 literes fazékban készült 1,5 kilónyi csirkemellből. Imi és én már elfogyasztottuk az adagunkat. :)