2010. január 12., kedd

Penne csípős mártással


Jó régóta nem írtam már a blogba, aminek több oka is van. Az egyik az, hogy jó néhány olyan étel nem sikerült, amiket feltenni szándékoztam, a másik ok, amikor a kaja ugyan sikerült, de egyetlen használható fénykép sem készült. Ezek egy kicsit elvették a kedvemet, de az azért nem igaz, hogy nincs már ötletem, nincs már több újdonság, amit bemutathatnék. Ellenkezőleg! Csak hiányzik a motiváció, meg úgysem fog sikerülni, és igen, akarok róla beszélni! Hol a dívány???


Ma délután viszont volt egy szuper aranyos motivációm, Mazsi. Vele egyeztettük valamikor a múlt héten, hogy elkészítünk egy bizonyos tésztát, de végül egy másiknál kötöttünk ki, aminek vonzó neve: Penne all' arrabbiata, szép piros színe és ígért csípőssége nem hagyott minket nyugodni. Még jó, hogy volt itthon minden, ami kellett, nem égtem le szegényes háztartásommal. Ami nem volt, azt pedig tudtuk helyettesíteni. Persze a képekkel most sem vagyok elégedett, de talán a hibák ellenére is látszik ezeken, mennyire finom volt! Meg hát jól is esett ebben a hidgegben a belső forróság.

Hozzávalók:

- 8 dkg füstölt szalonna (10 dkg hajszálvékonyra szeletelt füstölt sonka)
- 2-3 csípős pirospaprika (1 hosszú szál jó csípős, sötétzöld paprika)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej összevagdalt vöröshagyma (1/2 jó vastag szál póréhagyma)
- 1 összevagdalt fokhagymagerezd
- 50 dkg érett, összevagdalt paradicsom (egy darab 40 dkg-os paradicsomkonzerv + 1,5 dl házi paradicsomszósz)
- 1 dl víz
- só, frissen őrölt bors
- 50 dkg penne tészta
- 1 nagy csokor összevagdalt petrezselyem
- a tálaláshoz frissen reszelt parmezán

Mindent Mazsi csinált, nekem nem sok dolog maradt. Először apróra vagdalt mindent: a füstölt sonkát, az erős zöldpaprikát, a hagymát és a fokhagymát. Olívaolajon kicsit megpirítottuk a sonkát, mehetett rá a sok felaprított zöldség, és pár perc múlva a paradicsomkonzervet és a paradicsomlét is a serpenyőbe öntöttük. Kicsi vízzel higítottuk, majd épp annyi ideig főztük-sűrítettük, amíg egy nagy fazéknyi víz felforrt és egy nagyjából 40 deka penne tészta megfőtt benne. A felaprított petrezselymet a mártásba szórtuk, sóztuk és borsoztuk és mehetett bele a kifőtt tészta is. Tálaláskor jó alaposan megszórtuk frissen reszelt parmezánnal.


Mivel szerintünk a tészta salátával a legjobb, és szeretjük is halmozni az élvezeteket, tálaltunk még hozzá ropogós jégsalátát jó alaposan meglocsolva fehér balzsamecettel és idei szüretelésű, extra szűz olívaolajjal. Nem tudok róla tovább beszélni... Köszi Mazsi!

16 megjegyzés:

mazsolla írta...

Bármikor válságban vagy, szólj! BEVÁLLALOD?!

Andi írta...

Veled be!
Illik a kacsintós képed a kérdéshez! :-)

mazsolla írta...

*piri*

Dani írta...

Ezt ki fogom próbálni. Már egy ideje készülök egy pennés dobásra. :)

Imi(bográcshős) írta...

Uhhh de jól néz ki....
Ide egy adagot,vagy ketőt ;)

Andi írta...

De rendesek vagytok, fiúk, az ember újra kedvet kap a blogolásra! :-) Remélem kipróbáljátok, mert nagyon is nektek való!!!

csincsilla írta...

pont ilyen időre való ez a finom, csípős tészta. nekem a képek is tetszenek! és micsoda remek konyhai segítség!

Bea írta...

Jaj de jó hogy újra itt vagy, Andi! :) Már hiányoztál.

A tészta pedig: nyamiiii!

Andi írta...

Köszi! :-)

segebaga írta...

Szerintem most már a Mazsi is megérdemelné, hogy "szerzőtárs legyen" teljes hatáskörrel!!!!! Buszke vagyok rád kicsi Mazsim!

Bea írta...

Halljátok Andi, Csincsilla, mit mond Segebaga? Ne hagyjuk elnyomni a feltörekvő nemzedéket. :)
Mazsi már eddig is megérdemelte volna.

Andi írta...

Majd megkérdezzük, mi a véleménye erről, de ma reggel elrepült és szombaton jön csak haza. Egy világutazóval van dolgunk.

Hedvig írta...

Andi, végre itt vagy, már hiányoltunk! Jól néz ki a tésztád!

Andi írta...

Köszi, Hédi! :-)

Bea írta...

Megcsináltam Andi! Nagyon köszi a receptet, szuper kis tészta, nagyon ízlett! :)

Néhány dolgon változtattam:
- szalonnát ÉS sonkát raktam bele
- apróra vágott paradicsommal készítettem
- mivel a hegyes erős paprika semmiféle erőt nem adott neki meglocsoltam tabasco szósszal (utána lángolt a fejem, izzadtam és minden bajom volt, de pont így volt finom)
- kifelejtettem a petrezselymet :(

Andi írta...

Örülök, hogy ízlett! Én is igazi paradicsommal csináltam volna, ha lett volna itthon. És hát jó kis fűtéstakarékos kaja ez, mert evése után lejjebb lehet csavarni a hőfokszabályzót.

Gondolkodtam rajta, hogy beírjam-e ezt a tésztát, mert biztosan gyakran kerül ilyesmi az asztalra másoknál is, amikor lejár a sonka szavatossága, vagy penészedik a pradicsom, szóval amikor nyersanyagmentő akció van, én készítettem már hasonlót. Csak azt nem tudtam, hogy ennek a tésztának ilyen szép neve van: Penne all' arrabbiata. Szóval bármit lehet helyettesíteni bármivel, vagy kihagyni belőle valamit, esetleg hozzátenni, és biztosan úgyis nagyon finom lesz! :-)