2010. január 15., péntek

Leveles töpörtyűs pogácsa – avagy nagy télvégi pogácsaverseny

Kicsit elmerengtem Bea anyukájának sajtos pogácsáján (ami egyben az én anyukám sajtos pogácsája is). És azt hiszem, a legtöbb anyukának van egy pogácsája. Mert a pogácsa alapélelmiszer. A pogácsa ezerféle. Van sajtos, meg tepertős, meg vajas és krumplis, kicsi és nagy, szögletes, kerek és hosszúpogácsa (kedvenc unokaöcsim szavaival élve, legalábbis tőle hallottam először:))A pogácsával biztosra lehet menni. Vannak, akik hűvösen tudnak viselkedni egy szépséges csokitorta mellett, de a frissen sült pogácsaillat kevés embert hagy hidegen:) . Egy kis zacskó pogácsa egy bögre kávéval komplett ebéd lehet, ha úgy hozza az élet. Ha pogácsát viszel egy buliba, tuti el fog fogyni, sőt, biztosan kevés lesz (míg életed legjobb csokis kekszét finnyogva kerülgetik). A pogácsa az alkoholisták legjobb barátja, sokkal többet lehet inni, ha közben kerül egy kis pogácsa is, és ha elég zsíros, akkor a négykézlábon való járkálás idejét is elhalaszthatjuk, kivéve, ha elég sós is, mert akkor annyival meg tudjuk növelni a jólesően bevihető alkohol mennyiségét, hogy mégiscsak el fogunk jutni a fenti tornagyakorlathoz. A pogácsát nem nagyon lehet elrontani, mert jó a puha is, meg a ropogós is, a száraz is, és ha mégis, na bumm, a kutya is szívesen megeszi.
Szóval gyorsan üssünk össze egy nagy télvégi pogácsaversenyt, a nagy őszi almatortaverseny mintájára. Versenyeztessük a pogácsákat, melyikük a legfinomabb. Várjuk a bátor tesztelők jelentkezését! Eredményhirdetés tavasszal:)

Rögtön benevezem a blogon megjelent régebbi versenyzőket:
- Bea anyukájának sajtos pogácsája (a lavina elindítója:)
- Krumplis leveles pogácsa
- Krumplis leveles pogácsa, teljes kiőrlésű liszttel
- Tete mama juhtúrós pogácsája
- Bea apukájának krumplis pogácsája
- Gyöngyi-féle omlós sajtos rúd
- Óriásropi
- Andi sajtos rúdja
- Túrós pogácsa
- Ódon sós teasütemény Maxtól

És a jövőben:
- Csincsilla anyukájának sajtos pogácsája
- Zsuzsa-féle vajas pogácsa
- Gyöngyi tökmagos pogácsája
- Tekercses burgonyapogácsa Bea apukájától
- Mákos-szezámos borkorcsolya Piszkétől
- Bea anyukájának sajtos pogácsája 2.
- Piszke sajtos pogácsája
- Juhtúrós pogácsa
- Kőrözöttel töltött párnácskák
- Medvehagymás pogácsa (Bea)
- Gyors sajtos rúd
- Szezámos rúd, kétféle változatban
- Bea paprikás-hagymás tekercsei
- Bea medvehagymás tekercsei
- Sajtos kiflicske
- Beáék sajtos-túrós pogácsája



Most jöjjön egy recept.
Az első versenyző, az egyik nagyágyú, a tepertős pogácsa. Készítésének oka közhelyes, hűtőben hánykolódó kisebb töpörtyűhalom. Életem első töpörtyűs pogija. Nézelődtem recept után, de egyik sem tetszett igazán, vagy kevés volt benne a zsír, vagy sok, vagy nem találtam elég levelesnek, szóval inkább összeraktam egyet magamnak. Nekem nagyon ízlett a végeredmény:) Végül is egy élesztős-vajas (töpörtyűs:)) tészta készült, azaz csináltam egy sima, tojásmentes kelt tésztát, azt megkentem töpörtyűkrémmel, hajtogattam néhányszor.

Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 0,5 dl sűrű házi tejszín
- 2,5 dl langyos víz
- 25 dkg tepertő
- 10 dkg házi disznózsír

A tepertő és a zsír kivételével a hozzávalókból lágy tésztát dagasztattam a kenyérsütőgéppel, és hagytam a duplájára kelni. Közben az aprítógéppel ledaráltam a töpörtyűt (nincsen húsdarálóm, azzal biztos szebb a végeredmény), és összekevertem 10 dkg langyos zsírral, hogy szép krémet kapjak.
A megkelt tésztát alaposan átgyúrtam, jó nagyra (sodrótáblaméret) kinyújtottam, és megkentem a tepertőkrémmel. Egy kicsi darált bors is jöhetne rá, de én nem raktam most, alapvetően második fogásnak készült, nem ital mellé. Ekkor jöhetett a hajtogatás, Andi a házi leveles tésztájánál szépen lefényképezte, hogy kell. Utána picit megnyomkodtam a sodrófával, és mehetett a hűtőbe. Ezt még megismételtem háromszor, olyan félóránként, kb.
A negyedik hajtogatás után is hagytam egy kicsit pihenni, aztán kb. másfél centi vastagra kinyújtottam, a tetejét berácsoztam, azt hiszem, még nem írtam, hogy minden ilyesmit a pizzavágóval szoktam csinálni, amióta van, hihetetlen hatékony és gyors. Nagyobb, 4-5 cm átmérőjű pogácsákat szaggattam, 40 darab lett összesen. Sütőpapírral bélelt tepsikre pakoltam őket, és forró, 220 fokra előmelegített sütőben sültek aranybarnára. A tetejüket általában nem szoktam megkenni tojással, mert nincs kedvem aztán egy fél tojást kiönteni, de így is szép barnák lesznek.
Nagyon finomak lettek, másnapra sem száradtak ki egyáltalán. A harmadik napjukról nem tudok nyilatkozni.

8 megjegyzés:

Marcsi írta...

Csincsilla, én ezt csokiban ismerem, de pogácsában sem rossz:)egyszerűen gyönyörű....:)

segebaga írta...

Szeretnék zsűritagnak jelentkezni!

Marcsi írta...

én meg Sebe mellé 2. zsűritagnak :)

Andi írta...

(pirul) én már zsűritag vagyok.

Andi írta...

És Csincsilla túrós pogijára szavazok!

Bea írta...

Azt hiszem, én vagyok itt a legrosszabb helyzetben, maximum készítőnek jelentkezhetek. :)
Ha anyukám megtudja, hogy lavinát indított el... :) Tök jó ötlet, Csincsilla. És azt hiszem, kezdem sejteni azoknak a bizonyos "miért"-eknek a hangsúlyát.

Nagyon szeretem a töpörtyűt és a leveles tésztákat-pogikat külön-külön is, de én még nem ettem igazán finom töpörtyűs pogácsát. Ha valaki megkóstolta Csincsilla pogiját, kérek szépen beszámolót róla!

Andi írta...

Nem tudok beszámolni, mert én nem ebből kaptam kóstolót. Lehet, hogy azt később tudjuk meg, hogy mi is volt, amit én kóstoltam! :-)

Dani írta...

Ihletet kaptam én is a pogikészítéshez. Megpróbálkoztam Nagyi évek óta őrizgetett pogireceptjével. A blogomba feltettem, de nevezni nem mernék vel e a versenybe. :)