2010. január 17., vasárnap

Házi csokipuding


Mostanában megint Stahl-recepteket lapozgatok, és amikor múlt héten Micikét vártam vacsorára, valami igazán testhezállót, valami jó durvát szerettem volna neki készíteni desszertnek. Micike egyébként a desszerttel szokta kezdeni az étkezést, de most másképp alakult: az előétel grissini volt pálinkával. A desszert pedig másnap reggelire csúszott le.

Az eredeti recept hozzávalói:
- 1,5 dl tej,
- 12 dkg cukor
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 tojássárgája
- 5 dkg vaj

Nálam:
- 2 dl tej,
- 10 dkg barna cukor
- talán 5 deka marcipán (de lehet, hogy több volt)
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 tojássárgája
- 5 dkg vaj

A tejet és a cukrot kevergetve felmelegítettem, és kézi habverővel addig kevergettem, amíg a cukor elolvadt. Amikor kézmelegre visszahűlt (nálam ez nem tartott sokáig, mert nem melegítettem nagyon fel), beledolgoztam a tojássárgákat. Ezután takaréklángon folyamatosan tovább kevergettem, közben apránként beledolgoztam a marcipánt is, és addig főztem, amíg jól besűrűsödött (kb. 10 perc). Lehúztam a lapról, beledobtam a felaprított csokit és a vajat, megvártam míg elolvadnak és átöntöttem a robotgép keverőtáljába, majd 5 perc alatt jól felhabosítottam a pudingot. Négy szép üvegtálba szétosztottam, díszítettem mandulával és betettem a hűtőbe.



A recpet Stahl: Gyors édességek (67. oldal) szakácskönyvéből van, és bár jobban hasonlított csokikrémre mint csokipudingra, mindenkinek ajánlani tudom, mert tényleg nagyon finom volt, az elkészítése pedig hihetetlenül egyszerű. Javaslom, hogy ne csináljatok nagyobb adagokat, mert annyira tömény, hogy bőven elég egy adagnak, amennyi a négyfelé porciózás után jut.

2 megjegyzés:

csincsilla írta...

hű, de jól néz ki! túlzottan bonyolultnak sem tűnik.

Bea írta...

Csatlakozom Csincsillához! :) A gyümölcs ízű pudingokra is ki kellene találni valami természetesebbet mint a pudingpor.