2010. január 21., csütörtök

Csavart tészta szalonnával, brokkolival és pirított csirkecsíkokkal


Most pedig következzen a két hete vásárolt brokkoli és bacon szalonna megmentésének története. Ezt a Stahl-receptet már két éve kinyomtattam, azóta várja, hogy kipróbáljam. Jut eszembe, az is egyik újévi fogadalmam, hogy az itthon fellelhető 2000 receptet feldolgozom szép sorban, és amíg ezekkel nem végzek, nem nyomtatok újakat az internetről. A most kipróbált reci eredeti címe Csavart tészta szalonnával, karfiollal, dióval és pirított csirkecsíkokkal, s kényszer hatására változott át a karfiol brokkolira, mivel pont egy kis fej brokkoli szenvedett itthon a hűtőben. A diót egyszerűen kihagytam, mert mindenből kihagyom, amiben nem kötelező. Egyértelmű, hogy a diós bejgliből nem tudom kihagyni, de az ilyen tésztaételeket simán megeszem dió nélkül is.

Hozzávalók:

- 40 dkg orsótészta
- só

A mártáshoz:

- 15 dkg füstölt szalonna (bacon)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 kg brokkoli (tisztítva 30 dkg) (vagy ugyanennyi karfiol)
- 35 dkg csirkemellfilé
- só és frissen őrölt bors
- 10 dkg dió (ha muszáj)
- 1/2 dl olívaolaj
- 2 nagy marék bazsalikom (vagy valamennyi szárított)
- 10 dkg kemény, reszelhető juhsajt (vagy valamilyen más kemény, reszelhető sajt)

Először a füstölt szalonnát vékonyan felcsíkoztam, és a csíkokat egy teflonserpenyőben 8-10 perc alatt kicsi olívaolajon pörcösre pirítottam. Mialatt a szalonna pirult, a csirkemellett 3×1 cm-es csíkokra vágtam, megsóztam, megborsoztam. A pörcöket kihalásztam, a visszamaradt zsír nagy részét kikanalaztam a serpenyőből egy kis tálkába. A visszamaradt 2-3 evőkanálnyi zsíron kevergetve aranybarnára pirítottam a csirkecsíkokat, majd amikor megpirultak, a tűzről levéve összekevertem a zúzott fokhagymával, ezután rögtön kiszedtem egy tányérba a szalonna mellé.


Mialatt a csirke pirult, a brokkolit rózsáira szedtem és egy nagy késsel jól felaprítottam. Eredetileg késes betétű robotgéppel kellene morzsásítani, de éppen tönkretettem ezt a segítőmet, úgyhogy - magad uram, ha szolgád nincsen - megpróbáltam gyönyörű egyforma pici darabokra vágni 30 dkg rózsáira szedett brokkolit. (Remélem, Csincsilla most boldog!)

Az üresen maradt serpenyőbe kanalaztam egy kis szalonnazsírt, és ezen pirítottam meg 5-6 perc alatt, néha-néha megkevergetve a brokkolit. A pirítást csak jelképesen írom, mert a szép fehér karfiolt biztosan aranybarnára lehet pirítani, de a brokkoli maradt gyönyörű sötétzöld - szerencsére. Folyamatosan kóstolgattam, és amikor már nem éreztem nyersnek, hozzákevertem a csirkét, a szalonnát és a reszelt sajtot is. Vigyázat! A recept nem véletlenül nem írt a piruló brokkoli sózásáról, hiszen a csirke és a szalonna is sós. Én ezt nem vettem figyelembe, csak azt éreztem, hogy a pirított zöldség sótlan. Az elsózás végül azért nem lett feltűnő, mert a tésztával tudtam korrigálni, azt ezután már sótlan vízben főztem ki.


A csavart tésztát a csomagolásán előírt idő alatt megfőztem, a forró vízből 1,5-2 decit a serpenyőbe öntöttem, aztán a tésztát leszűrtem és azt is hozzákevertem a brokkolis csirkéhez. Forró lapon 1-2 perc alatt kevergetve átmelegítettem, hogy az olvadt sajt és a finom mártás mindenhol bevonja a tésztát. Aki gondolja, szórhat rá 1-2 kimagozott, vékonyra szeletelt csilipaprikát is, hogy még kalandosabb legyen az ízek játéka (írja Stahl).

Majd tesóm remélem nyilatkozik, hogy milyen volt a tészta! Szerintem baromi jó!

Már csak a kínai kel és a padlizsán vár feldolgozásra. A kínai kelből tudom, hogy mit nem szeretnék: kelkáposzta főzeléket, rakott kelt és frankfurti levest. Ja igen, és tésztát se! De akkor mit? :-)

10 megjegyzés:

Moha írta...

Nagyon jól néz ki! Dió nekem sem hiányozna bele, nagyon finom lehetett így is!
A fogadalmat úgy sem tudod betartani, én is megfogadom,aztán csak nyomtatok újra,újakat:)

A kínai kelből készítsd el Stahl snidlinges sonkás kelkáposztasalátáját, mennyei finom! (A Gyorsan, valami finomat könyvben van benne a recept)

Andi írta...

Köszi a jó ötletet, eredetileg pont ezért a kajáért vettem a kelt, csak most már nem annyira friss, hogy szívesen enném nyersen. Valami más ötlet? :-)

csincsilla írta...

igen, nekem is nagyon tetszik. lehet, hogy összedobom hétvégére.

Hedvig írta...

Ezer százalék, hogy a recept brokkolival jobb lehet, mint karfiollal. Jól néz ki!

mazsolla írta...

képzeld! én valamiért azt hittem, hogy kelkáposzta van benne :D De úgy is ízlett. (de az abszolút kedvenc az újítások között még mindig a leves :))

tata írta...

nekem nagyon ízlet, rá fogok szokni a gyártására!

Andi írta...

De jóó!

Mazsi, tudtam, hogy a leves be fog jönni neked!!!

Andi írta...

Hédi, azért az aranybarnára pirított karfiolmorzsa se lehet rossz, ki kéne próbálni!

Bea írta...

Én is a brokkolira szavaznék. Már csak a színe miatt is. A karfiol annyira nem dobná fel a tésztát szerintem. Ez így tökéletesen étvágygerjesztő kinézetű.

csincsilla írta...

megcsináltam, a végén egy hirtelen ötlettel gombára cseréltem a karfiolt (pedig már ott várt a fagyasztóban), és így is nagyon finom volt. a diót, sajnos, nekem is ki kellett hagynom.