2010. január 29., péntek

Anyukám sajtos pogácsája 2.

Kicsit megkésve, fújtatva és lihegve, de befutott a pogácsaverseny újabb versenyzője. Bea anyukája sajtos pogácsájának és a Zsuzsa-féle vajas pogácsának az ikertestvére.
A tészta úgy kb. ugyanaz, mint a másik kettőé.

Hozzávalók a tésztához:
(Eredetileg mindenki margarint használt, ezt én saját használatra lecseréltem vajra, mást nem változtattam a recepteken.) És anyukám és a Bea anyukájának a pogácsájánál is kell még hozzá egy tojás a kenéshez, meg reszelt sajt a tetejére.

Az összeállítás a szokásos. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos, cukros tejben. A fagyos vajat összemorzsoljuk a liszttel és a sóval (aprítógép!), kiöntjük a gyúrótábla közepére, a közepén kisebb krátert vájunk. Ide öntjük a tejfölt, az egész tojást és a felfuttatott élesztőt. Gyors kézzel összegyúrjuk, ha nagyon ragadna, akkor mehet hozzá még egy kicsi liszt.
Amikor már összeállt a tészta, akkor kicsit lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk (először hosszában, az egyik harmadot behajtjuk a középső harmadra, ráhajtjuk a másik oldali harmadot, és ugyanezt a tészta másik tengelye mentén), a kapott négyzetet kicsit lenyomkodjuk, és mehet a hűtőbe. Ezt még kétszer vagy háromszor megismételjük. Anyukám általában úgy csinálta, hogy este összeállította a tésztát, eltette, korán reggel még kétszer hajtogatta, és utána sütötte. Nálam megint nem jutott neki egy egész éjszaka, reggel kezdtem hozzá, és kora délután már sütöttem, de így is nagyon finom lett.
A megfelelő számú hajtogatás és megfelelő mennyiségű pihengetés után kinyújtjuk a tésztát, olyan egy cm vastagságúra (kicsinek tűnik, de rengeteg lesz belőle). A tetejét pizzavágóval bekockázzuk, és kicsi (2-3 cm-es) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Most jön a macera, az pici pogácsákat felvert tojással megkenjük, és kis reszeltsajt-pamacsokat helyezünk el a tetejükön, na ez elég sokáig tart. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük őket. Sütés közben így dülöngélnek:


A maradék tésztát összegyúrjuk, ez már nem fog olyan szépen felemelkedni, nálunk ebből hagyományosan hosszúpogácsa készült. Ez már jóval haladósabb. A tésztát megpróbáljuk a lehető legvékonyabbra kinyújtani, vagy hát ki hogy szereti, én a nagyon vékony rudakat szeretem, de ebből a tésztából ezt elég nehéz előállítani. Szóval kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. Pizzavágóval csíkokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben mehet is a sütőbe.
A fenti mennyiségből nagyon sok lesz, két nagy gáztepsinyi apró pogácsa, és másfél tepsi rúd.


8 megjegyzés:

sheppie írta...

Lassan meg fogok veszni még egy kis pogácsáért!!! :(((

Rájöttem, hogy nem szabad olvasnom ezt az oldalt, ha tényleg le szeretnék fogyni :(

Andi írta...

És ez annyira finom volt, hogy bár mindig visszacsuktam a doboz tetejét, hogy viszek tesómnak is kóstolót, még az átadás pillanatában is ki kellett emelnem belőle egy rudacskát, hogy azt gyorsan még - hamm - bekapjam! Meg fogom csinálni.

Nagyon szimpatikusak, ahogy dülöngélnek a sütőben, én is szoktam ilyen állapotba kerülni! :-)

Andi írta...

Ja, és köszönöm az összehasonlító táblázatot, én soha ilyen egyezőséget nem veszek észre két süti között. De így elővezetve tényleg hasonlítanak!

Marcsi írta...

a pogácsa is isteni volt :) nagyon jóízű, a nem lehet abbahagyni típusú...

Bea írta...

Imádom az ilyen pici, falatnyi pogácsákat. És milyen régen ettem olyant, amik így felborulnak sütés közben. Meg fogom csinálni! Én is örültem a táblázatnak, köszi!

Bori, te pedig nyugodtan olvasgasd továbbra is az oldalt. :)

Andi írta...

Ja, jut eszembe ez a második helyezett rögtön a túrós pogi után!

segebaga írta...

Nekem mindig az az első amit éppen eszek. Annyira isteni mindegyik! Ennyi finomság közül nem lehet kiválasztani a legjobbat, szóval nálam mindegyik 10 pontos, má ha tizes a skála :)

Andi írta...

Megszólalt a diplomata!