2009. november 13., péntek

Pagodakarfiol, morzsával és sajttal

Látom, másokat is elbűvöl ez a zöldség:) Engem is lenyűgöz, ahányszor csak összefutok vele. És nem csak világszép, de nagyon finom is! A karfiol-brokkoli-pagodakarfiol triumvirátusból ezt szeretem a legjobban. Talán ez a legkeményebb húsú, ezért nem olyan könnyű szétfőzni, szóval szinte biztos siker. Ez a kicsit morzsás, kicsit tejfölös változat azért jó, mert hagyja érvényesíteni a zöldség ízét, nem nyomja el semmi.

Hozzávalók:
- egy szép fej pagodakarfiol
- 1-2 evőkanálnyi morzsa
- némi zsiradék (libazsírt és vajat használtam)
- 2 dl tejföl
- egy kis tej a tejföl hígításához
- 2-3 dkg sajt
- só, bors

A karfiolt kisebb egységeire bontottam, és forró vízben roppanósra főztem (nekem kb. 15 perc kellett hozzá). Közben egy serpenyőben libazsír és vaj keverékén (nagyon finom lesz a vajtól!) megpirítottam a zsemlemorzsát. Egy pitesütő kerek forma alját megszórtam a morzsával (nem kell kivajazni, elég a morzsában lévő zsiradék), kiraktam (pontosabban kirakattam Rebekával:)) a megfőtt, lecsöpögtetett karfiollal. A tejfölt kicsi tejjel elkeverjük (hogy kenhető legyen), só, bors, és megpötyögtetjük vele a karfiolt (teljesen nem fedi be). A tetejét megszórjuk a maradék morzsával, ráreszeljük a sajtot, és forró sütőben összemelegítjük.
Annyira finom volt, hogy az egész tállal meg tudtam volna enni.

8 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon szép a fotód, eddig a legszebb azok közül amit láttam!

Ugyanezt szokta készíteni Éva csak sima karfiollal. Olyan szépen írtál róla, hogy megkívántam, lehet, hogy veszek és csinálok én is ilyet, szigorúan magamnak! ;-) Vagy megkínáljam Tomát is? :-D

csincsilla írta...

ne adj senkinek, dugd el, annyira finom!

Bea írta...

Megelőztél Csincsilla, én is egy hasonló kaját akartam feltenni ma brokkoliból :)

Nem is tudtam, hogy így hívják ezt a növényt, köszi, hogy felvilágosítottál! :) Szeretem az ilyen egyszerű, de finom zöldséges ételeket.

Ági írta...

Én zöld karfiolnak ültettem ezt a növényt. nagyon fini, de sajnos a kertben a szép pagoda helyett torzszülötteket nevelt. Hamarosan én is írok a pagodakarfiolról... az elfuserált kertivetemények közt. De nem adfom fel! Hátha sikerül olyan csodás darabot kinevelnem, mint ami a képen van! És ugyanígy elkészíteni. Különben teljesen igazad van: finomabb, mint a brokkoli meg a karfiol.

Andi írta...

Most már egyre jobban érdekel! Ági, várjuk az írásodat!

Hedvig írta...

Brokkoliból is biztos jó...

Ági írta...

Tesó, ez sokkal finomabb, mint a brokkoli. Az íze zamatosabb, mint a karfiolé, de nem olyan rostos. Sajnos óriási lapukat nevelt kicsi rózsákkal, de - mint a brokkolinál - a kitört fővirágzat mellett kis pagodácskákat nevelt. Azt hiszem, egy adag még van a fagyasztóban. Leteszteljük? itt a recept az orrunk előtt!

Andi írta...

Gyerünk!