2009. november 1., vasárnap

Padlizsán Donna Mami módra


Ezen a hétvégén elég sok, hosszabb ideje halogatott dolgot sikerült letudnom, köztük az ablakok szigetelését, amit persze szakemberekkel végeztettem, de rögtön ezután megpucoltunk az ablakokat Tomával, és elkészült szép új sötétítőfüggönyöm is. Nem is tudom, hogy tudtam eddig élni nélküle, most olyan jó érzés, hogy amikor itt ülök a számítógép előtt, nem láthat be senki. Tizenéve lakom itt, de még csak most tudtam ezekre szánni időt és pénzt.

Aztán megtörtént, amit nagyon utálok, átnéztem a hűtőmet, és ki kellett dobnom egy fej káposztát, egy nagyobb padlizsánt, két közepes cukkinit, mind tönkrementek arra várva, hogy megvalósítsam velük nagy terveimet. (Nagyon ritkán dobok ki ételt, a legutolsó pillanatban is igyekszem menteni, ami menthető.) Még jó, hogy a padlizsánt már előre pótoltam egy másikkal, ezért ezt ma gyorsan elkészítettem Donna Évi-mami módra, hiszen az előző darab is épp erre várt a hűtőmben. Egyáltalán nem volt nagy dolog, nem tudom miért kellett halogatnom!


A receptet drága Évi már réges rég elküldte, köszönöm neki! Ha el nem fogy a következő találkozásig, küldök kóstolót.

Hozzávalók:

- 1/3 rész almaecet
- 2/3 rész víz

Fűszerek az ecetes vízbe:

- só, bors, ételízesítő, babérlevél

Fűszerek az üvegbe:

- sok fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom, só, bors
- olivaolaj

Egyharmad almaecet helyett én most mindenféle ecetet használtam, az üvegeim alján lévő eceteket öntöttem össze, hogy 2 dl legyen: mézes almaecetet, málnaecetet, fehérborecetet és még valamilyen ecetet, amit a padlizsánok héjának kivilágosodásából most 20%-os ecetnek tippelnék. Remélem nem rontottam el vele! Az ecetes vízbe tettem sót, borsot, babérlevelet és beledobtam a vastag karikákra (nálam félkarikákra) vágott padlizsánokat úgy, hogy ellepje (egy szerszámmal nyomkodtam őket a víz alá, mert úszkálni akartak). Egyszer felforraltam és abban a pillanatban, hogy felforrt, rögtön leszűrtem, különben túlságosan magába szívta volna az ecetes lét.

Befőttes üvegekbe tettem egy réteg padlizsánt, rá sok apróra vágott fokhagymát, petrezselymet, bazsalikomot (szárítottat), sót és borsot. Megint egy réteg padlizsán, egy réteg fűszer, amíg el nem fogytak a hozzávalók. Aztán ráöntöttem olivaolajat, hogy mindenhol ellepje a padlizsánokat, s jól lezártam. Most hagynom kell 3-4 napig érlelődni, néha-néha megmozgatva, hogy jól összekeveredjenek az ízek.


Az illata igencsak hasonlít Donna Mami padlizsánjára, és remélem nagyon, hogy nem eceteztem el túlságosan. Az elkészült fűszres padlizsánt sok mindenhez lehet használni, többek között főtt rizsre vagy tésztára téve, esetleg hús mellé, ahogyan azt Donna Mami is ajánlotta. Az olaj se fog kárba veszni, mert jó fűszeres illata van, bármit fel tudok majd dobni vele.

6 megjegyzés:

mazsolla írta...

húúú mennyire fog majd örülni ennek Évi és a Mamija! :)

Andi írta...

Gondolom, hogy már keresték többször. Mikor indítják már be ők is a főzőblogukat? vagy kérem a reciket, majd én megfőzöm és felteszem! :-)

mazsolla írta...

erről majd Évi nyilatkozik, elküldtem neki ezt a bejegyzést, hamarosan a válasz is megérkezhet! ;)

Éva írta...

Andi, tudnál feltenni a függönyről is egy képet! annyira kiváncsi vagyok!

csincsilla írta...

el sem tudom képzelni, milyen ízű lesz ez a padlizsán. majd mesélj.

Andi írta...

Éva, az nem jó, hogy lefényképezem és msn-en átküldöm?

Csincsilla, természetesen hozok neked kóstolót, ha jól sikerül!