2009. november 13., péntek

Gyors túrógombóc

Tudom, hogy már szerepelt a blogban, itt is és itt is. De ez a turbó és elronthatatlan változat még nem, pedig általában mindig ezt csinálom, Nincs benne búzadara, ezért nagyon gyors, nem kell állni hagyni, és sokkal hamarabb meg is fő. És soha nem lesz kemény. Mindig gyorsan el is fogy. A receptet a nagynénémtől tanultam:) Négyünknek dupla adag készül. Legalább.

Hozzávalók:
- 1/4 kg túró
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál morzsa
- 1 nagy tojás
- 1 evőkanál cukor
- kis vaníliás cukor
- csipet só

- a pirított morzsához 4 evőkanál morzsa, zsiradék (most libazsír és vaj keverékét használtam).

Pont úgy kezdem, ahogy a Stahl Judit szokta a tésztáit, szóval felteszek egy nagy, öt literes lábasban két liter vizet forrni (kicsi só is mehet bele). Amíg felforr, összekeverem a gombóc hozzávalóit. Vizes kézzel kis gombócokat gyártok.
Egy másik lábasban a vaj és a libazsír keverékén megpirítom a morzsát. Eddigre már fel is forrt a víz, mehetnek bele a gombócok. Ha már mindenki bent van, fakanállal megkeverem, nehogy leragadjanak. Nagyon hamar megfőnek, amikor feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal már át is lehet szedni őket a pirított morzsára. Most hagyni kell állni egy kicsit, kb. öt percig, hagy keményedjenek egy picit a gombóckák, utána már nem olyan sérülékenyek, össze lehet rázni, és akkor a morzsa szépen befedi őket. Ennyi.

7 megjegyzés:

Andi írta...

Ez egy csoda! Ki fogom próbálni! Több nagynéni-receptet kérünk!

Hedvig írta...

Én is kipróbálom, valami lekvár kicsit hígítva jöhet mellé?

Andi írta...

Pontosan milyen lekvár?

Hedvig írta...

Hát ami épp van itthon, pl.sárgabarack egy kevés pálinkával, ízijér.

Andi írta...

Ja, AZ jöhet! :-D

csincsilla írta...

Minden jöhet mellé:) vörösboros szilva és konyakos meggylekvár:) Az én gyerekeim csak tejföllel és porcukorral eszik, nekem magában is nagyon ízlik.

Bea írta...

Vörösboros szilvaaaa? Konyakos meggy?? Azonnal kérem a recepteket! :)