2009. október 7., szerda

Sült padlizsánnal töltött paccheri


Még mindig a múlt heti piacozásomkor feltankolt készletemet használom! Ezen a héten nem fogok kijutni, az már biztos, de sebaj, két szuper ötlethez való nyersanyag várakozik még a hűtőben. Kicsit aggódom, hogy tönkre ne menjenek ezek; ez a padlizsános kaja is azért készült el ma, mert a padlizsánt és a paradicsomokat hamarosan nyugdíjaznom kellett volna.


Ezért amikor ma hazaértem a munkából, megpucoltam a padlizsánt és felkarikáztam. A paradicsomokat (kb. 3 db-ot) szintén megmostam, felkarikáztam és szépen elhelyeztem egy sütőpapírral borított sütőlemezen. Kicsi olivaolajjal megcsorgattam és a vadiúj sóörlőmmel (mindjárt mutatom!), és a régi borsörlőmmel tekertem rá sót és borsot. Nagyon szeretem a sült padlizsánt és a sült paradicsomot, szerintem sülés közben már az illatuk is különleges. Félidőben megfordítottam a padlizsánkarikákat és alig bírtam megállni, hogy fel ne faljam az egészet rögtön az elején.


Itt mutatom a vadiúj sószórómat, amit Mazsitól, Vikitől és Ercsitől kaptam szülinapomra. Egy ideje szerettem volna már én is egy ilyet, de azt nem is sejtettem, hogy ennyire imádni fogom! Olyan jó vele sózni, főleg ilyen ételeket, amit érzéssel kell, szépen, egyenletesen, szinte rálehelni a kajára a sót. :-) Nagyon ajánlom mindenkinek, hogy szerezzen, vagy szereztessen be a családjával. Én mindenesetre nagyon köszönöm!


Amikor megsültek a padlizsánkarikák és a paradicsomkarikák, az aprítógépembe dobáltam őket (már amelyiket nem ettem meg), 3 gerezd fokhagymát is daraboltam hozzá, löttyintettem bele egy kis olivaolajat és összeturmixoltam. Ezt a néhol kicsit darabos pépet töltögettem a tésztacsövecskékbe, majd a besamellel kikent sütőtálamba tettem szépen egymás mellé.

A besamel szokás szerint 3 dkg vajból, egy evőkanál lisztből és úgy 4-5 deci tejből készült. A vajat egy lábosban felolvasztottam, beleszórtam a lisztet, jól elkevertem, majd a tejjel apránként felöntöttem úgy, hogy a kézi habverőmmel folyamatosan kavargatva mindig vártam, hogy besűrűsödjön. Amikor minden tejet felvett (és úgy éreztem, hogy többet már köszöni szépen, de nem bír), sóztam, borsoztam, megszórtam őrölt szerecsendióval és félretettem.


Tehát a besamellel kikent sütőtálba sorakoztattam a töltött paccheriket, ráöntöttem a maradék besamelt úgy, hogy a tésztákat mindenhol befedje. A tetejére sajtot reszeltem és 180 fokos sütőben először fóliával lazán letakarva, majd anélkül jól összesütöttem, amíg a tészta megpuhult.

Nagyon finom lett, bár legközelebb kevesebb fokhagymával fogom csinálni, mert annak az íze mindent elnyom, ráadásul nem tudom bevinni a munkahelyre ebédre, mert annyira illatozik. Ettől eltekintve szerintem jó ötlet volt ez a vegetáriánus verzió.

7 megjegyzés:

csincsilla írta...

zseniális az ötlet!!! én is, én is. mi lenne, ha egy csomó fokhagymagerezdet megsütnél héjastul, a paradicsommal és a padlizsánnal együtt, és aztán belenyomnád őket a pasztába? gyorsan ki fogom próbálni, amíg megfizethető a padlizsán.

Andi írta...

Igen, én is pont erre gondoltam. Csak azért vagyok mérges, mert már sűtés előtt is eszembe jutott, hogy lehetne így is, de elvetettem. Jobb lett volna így - szerintem.

Bea írta...

Jaj Andi, már megint olyant alkottál... tészta is és szép is és csak olyan van benne, amit szeretek!

Nálunk a melóhelyen abszolút nyerő az a kaja, ami duuuurván fokhagymás illatú, szóval ha szeretnéd, ide hozhatod...:)

Andi írta...

Én még most is érzem magamon a tegnapi vacsorát, remélemm a kollégáim jól bírják...

mazsolla írta...

ma is ettem, és azt hiszem bekerült a kedvenceim közé :)

Andi írta...

Értem! :-) Rendicsek! Legközelebb megcsináljuk Éviék padlizsánját inkább, ha beleegyezel.

mazsolla írta...

Persze!!! most megkordult a gyomrom, annyira megkívántam!! :)