2009. október 8., csütörtök

Spenótsaláta csirkével és gorgonzolás krutonnal


Amikor évekkel ezelőtt először olvastam ezt a címet Stahl piros szakácskönyvében, teljesen belehabarodtam. És azóta is, ha meglátom a spenót szót, vagy a spenótot magát, muszáj végigmondanom: "spenótsaláta gorgonzolás krutonnal". Gyönyörű, nem? Persze akkoriban még eléggé alulművelt voltam, és el nem tudtam képzelni, mi lehet az a gorgonzolás kruton. Egyáltalán mi az a gorgonzola? és a kruton? Emlékszem, gyorsan végigolvastam a receptet, megtaláltam a megfejtést, és a salátát sürgősen meg akartam kóstolni. Na és ennek most jött el az ideje.


Azért éppen most, mert a napokban tesóm rácsodálkozott a közértben az ilyen érdekes formájú, gusztusosan gyönyörű spenótlevelekre. Amikor a piacon jártam és megláttam, vettem neki fél kilót, de aztán nem kérte, így hát a nyakamon maradt a spenót és ekkor elkezdtem gyűjtögetni a hozzávalókat a spenótsalátához gorgonzolás krutonnal. Mivel a 35 perces szakácskönyvben van, bátran nekiálltam ma fél 9-kor. Valószínűleg csak azért nem maradtam a 35 percen belül, mert nem grillcsirkét használtam, hanem magam sütöttem egy szelet csirkemellet a salátához. Azt jobban szeretem, ráadásul olcsóbb is, mert nekem sok lenne akár egy fél grillcsirke is. Ennek megfelelően arányosan kevesebbet használtam majdnem mindenből, úgyhogy én a saját megoldásomat írom le, az eredeti megtalálható a Gyorsan valami finomat! című szakácskönyv 147. oldalán.


Hozzávalók:

- 1 nagy marék spenótlevél
- 1 körte
- 1/2 citrom kifacsart leve
- fél lilahagyma

A gorgonzolás krutonhoz:

- 10 deka vaj
- 10 deka márványsajt
- 1,5 szikkadt zsemle (nálam mákos és szezámmagos császárzsömle)

Az öntethez

-6-8 evőkanál jó minőségű olivaolaj
- 2-3 evőkanál balzsamecet
- só és frissen őrölt fekete bors

Marcsitól kapott fantasztikus új fűszereim között fehér balzsamecet is van (jobbra hátul gyönyörű üvegben), egyik nyomós okom volt a mai salátához ennek kipróbálása. Valami isteni! Köszönöm!

Sózva és borsozva megsütöttem a 3 szeletre vágott fél csirkemellet egy kis olivaolajon. Amíg hűlt, megmostam a spenótleveleket, megszárítottam, lecsipkedtem a szárukat. A körtét hámozatlanul kimagoztam és kicsi kockákra vágtam (egy negyedet megettem), majd meglocsoltam citromlével, hogy ne barnuljon. Egy fél lilahagymát (mehetett volna egy egész is!) hajszálvékony karikákra vágtam. A tálba szórtam a körtét, a hagymát, rá a kihűlt, felaprított husit, s erre a spenótleveleket, a nagyobbakat összetépkedve. Mielőtt egy kislábosban összemelegítettem a vajat a márványsajttal, a sütőt bekapcsoltam 200 fokra. Amíg a vaj összemelegedett a sajttal, felvágtam másfél zsömlét egycentis kockákra. Ezeket beleforgattam alaposan a vajas sajtos szószba úgy, hogy midenhol bevonódjanak, majd kiterítettem egy sütőpapírral letakart sütőlemezre, szépen elválasztva a kockákat egymástól, hogy mindenhol jól megpiruljanak. 6-7 perc alatt ropogósra sütöttem őket. A salátára öntöttem az olivaolajat és a balzsamecetet, borsot tekertem rá, alaposan összeforgattam és végül belekevertem az illatos-sós-ropogós zsemlekockákat is.


Nagyon finom volt az édes körte a sós zsemlekockákkal, és az egész saláta a különleges, új balzsamecetemmel. Amikor még önmagában kóstoltam a spenótleveleket, nem fűztem nagy reményeket ehhez a vacsorához, de végül minden tökéletesen végződött, talán csak Mazsi hiányzott mellőlem, hogy halljam a sóhajokat.

20 megjegyzés:

Marcsi írta...

Andikám, sóhajtozom így kora reggel én:) istenien néz ki :)))))s nekem is jobban tetszik a csirkemelles verzió:)

Andi írta...

Kár, hogy nem lakunk egymáshoz közelebb...

Hedvig írta...

Szép és finom sali! A legtöbb hozzávaló van itthon, a gorgonzolát mivel lehet helyettesíteni?
(A grillcsirkével nem vagyok baráti viszonyban, vannak rossz tapasztalataim, teljesen igazad van, hogy lecserélted csirkemellre)

Andi írta...

Hát én nem tudom, hogy a márványsajt meg a gorgonzola ugyanaz-e, de én márványsajtot használtam.

Andi írta...

Ja, különben meg sajt nélkül is nagyon finom, ha csak vajas pirított zsemlekockákkal csinálod. Azt is nagyon szeretem! Nyami

csincsilla írta...

anyám. ez nagyon durva így péntek reggel. ha esetleg a maradékot elhoztad ebédre, elcserélem az üres salátámra:)

Andi írta...

Elhozhattam volna, ha lett volna dobozom, de a családom és Bori széthordta az összeset (célzás). Úgyhogy ott fonnyadozik a hűtőmben, lehet, hogy ki kell majd dobnom. :-)

csincsilla írta...

neeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Marcsi írta...

elég közel lakunk szerintem:)

mazsolla írta...

nemsoká olyat sóhajtozok neked, készülj :)

mazsolla írta...

KI NE DOBD!!!!!!!!!!!!!

Andi írta...

Megettem :-(

Marcsi, igen? szerinted igen? :-)) akkó legközelebb átviszem az adagodat amint elkészülök! :-)

Marcsi írta...

:)) ok, várunk szeretettel:) meg egy géppel amit még csak kinyitni tudok:)

Andi írta...

váááruuuuuuuuunk???? 8-o

Andi írta...

Nagyon finom ez a Thummerer bor, csak kicsit túl erős! Megyek, megnézem hány százalékos... ööö... izé... nem látok má jól közelre... :-) köszi!

Marcsi írta...

várunk:) Misi is szereti a magvas dolgokat :)

Andi írta...

Aha! Oké! :-)))

Bea írta...

Én is nagyon várlak mindig Andi...! :)

Hedvig írta...

Megcsináltam ezt a kaját, nagyon finom! Sokféle íz keveredik, de nagyon harmonikus az összhatás. Köszi a recit!

Andi írta...

Nagyon szívesen Hédi! Örülök, hogy megcsináltad és ízlett. Nekem is nagyon ízlett, főleg a körte volt különleges benne.