2009. október 6., kedd

Pizza 3.

Ha jól számolom, sorrendben a 3. pizzareceptet írom most le, ugyanis már Andi és Csincsilla is feltöltött egyet-egyet. Sőt, szerepelt már török pizza is itt a blogon, tehát akár lehetne a negyedik is. A variációk végtelenek, akárcsak a tiramisu esetén... hiába, ezek az olaszok tudnak valamit! :)

Lehet vitázni rajta, hogy a vékony vagy a vastag tésztás a finom. Én pártatlan vagyok, mindkettőt szeretem, bár a pizza egyébként nem tartozik a kedvenc ételeim közé. Ha már kelt tészta, hamarabb szavazok egy jó kis töki pomposra.

Most két okból szántam rá magam, hogy megsüssem:
1. mert már időtlen idők óta szemeztem a hűtőben található 2 tubus pizzakrémmel, amit nem is tudom miért vettem meg anno,
2. mert én is szobafogságra voltam ítélve, mint Andi múlt héten, szintén megfázás miatt (nem merek azzal poénkodni, mint Andi, nehogy én is megkapjam a magamét egy "névtelen" kommentelőtől), viszont nehezen bírom a semmittevést, úgyhogy a konyhába menekültem...


Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 csapott evőkanál cukor
- 1 csapott teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- oregáno, bazsalikom
- langyos víz

A langyos tejből, cukorból, élesztőből kovászt készítettem, ezt beleöntöttem a sóval, oregánóval, bazsalikommal elkevert lisztbe. Robotgéppel megdagasztottam, közben annyi langyos vizet öntöttem hozzá apránként, hogy könnyen kezelhető legyen és egy nem túl lágy tésztát kapjak. Amikor már elvált az edény falától, 2 evőkanál olajat is belekevertem, majd mehetett jó meleg helyre kelni.

Amikor a duplájára kelt, lisztezett deszkán átgyúrtam és akkorára nyújtottam, mint a sütőtepsim, amit előzőleg sütőpapírral betakartam. Erre átemeltem a tésztát. Megszurkáltam villával és kb. 50 percig pihentettem még.

Közben előszedtem amit a hűtőben találtam: kolbászmaradékot, vépi házi sonkát, előre csomagolt tarját, paradicsomot. Ezeket felaprítottam, a paradicsomot felkarikáztam, egy fej lilahagymát vékonyra szeleteltem és lereszeltem egy jó nagy adag sajtot.
A pizzatésztát megkentem pizzakrémmel, majd a sajt kivételével beborítottam a feltétekkel.
Előmelegített sütőben, 200 fokon sütöttem kb. 20 percig, ezután megszórtam a reszelt sajttal és még majdnem negyed órára visszatoltam.


Egy nagyon jó illatú, puha tésztájú pizza lett a végeredmény, ami az utolsó morzsáig elfogyott! Andi-féle házi ketchuppal locsoltuk meg... ami sajnos szintén elfogyott. :(

6 megjegyzés:

ÉVA írta...

istenien néz ki nem csoda, hog elfogyott!!

csincsilla írta...

igen, jól mondja az ÉVA:) nagyon kívánatosnak látszik:)

Andi írta...

Hát ez gyönyörű!
És igenis, értettem. :-)

Docholliday írta...

Miből maradtam ki, te atya úristen, zseniálisan néz ki, remélem lesz még alkalom ilyet ízlelni! Puszi

Bea írta...

Jé, szia Tomi! :)
Persze, hogy lesz, majd még tovább is fejlesztem!

sheppie írta...

Nekem egyedül a kukorica hiányzik, mert nekem anélkül nem pizza a pizza. Ez Bea zseniálisan néz ki, én is kedvet kaptam, hogy alkossak. Szegény Zoli, elég sok pizzát kóstolt mostanság :D :D :D