2009. október 26., hétfő

Kókusztekercs

Szombaton hosszú hónapok után először megint masszázs-napot tartottunk és megint sok emberke megfordult nálunk. Olyan édességet akartam készíteni, amiből sokat tudok csinálni viszonylag rövid idő alatt és többnyire mindenki szereti. Azt hiszem, jól válaszottam, amikor a kókusztekercs mellett döntöttem, mert senki nem panaszkodott! :)

Nálunk ez hagyományosan karácsonyi édesség, év közben inkább kókuszgolyó szokott lenni.

Itt még nem szép látvány, később sokkal jobb lesz! :)

Hozzávalók:
- 30 dkg darált keksz
- 2 evőkanál kakaópor
- 1-2 kanál rum
- 10 dkg porcukor
- kb. 2 dl tej

+ a krémhez:
- 10 dkg puha vaj
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg kókuszreszelék

+ a nyújtáshoz: kókuszreszelék

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 2 részre osztjuk (2 tekercs készül egy adagból, én mindig dupla adagot készítek, tehát 4 tekercset). Egy nagy darab sütőpapírt megszórunk kókuszreszelékkel, ezen nagyjából téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát (nem úgy mint én, nekem mindig valami egyedi forma sikerül).

Közben elkészítjük a krémet: a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd beleszórjuk a kókuszreszeléket és ezzel is elkeverjük. A fele adaggal megkenjük a kinyújtott tésztát és a sütőpapír segítségével feltekerjük. Ha néhány helyen hiányozna a kókusz a tekercs oldaláról, akkor megszórjuk, majd celofánba csomagoljuk amilyen szorosan csak tudjuk és legalább egy napra hűtőbe tesszük.

3-4 naposan a legfinomabb. Jól lehűtve érdemes tálalni, mert a krém hamar meglágyul benne.

10 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Isteni volt!!! Remélem hamarosan újra kostizhatok ilyentet! :))

Andi írta...

Nagyon jól néz ki! A krémet nem is kell főzni meg semmi hókusz-pókusz? Simán csak összekeverni a vajat a többivel és rákenni?

Bea írta...

Ez egy nagyon jó kérdés volt Andi, mert látom, eléggé elnagyolva írtam le a krémkészítést. :) Már javítom is!
Csak egyszerűen össze kell keverni.

Andi írta...

Köszi Bea!

csincsilla írta...

hogy ez milyen finom lehetett! annyira szeretem!

Ági írta...

Kedves Bea! Pont ugyanekkor pont ugyanezt a sütit csináltam ugyanilyen mennyiségben, amikor beállított keresztanyukám, aki "hírhedett" nagy sütő. Ő mondta a tuti tippet - amit ő talált ki, és azonnal ki is próbáltam - , hogy nagyméretű, kókusszal beszórt belsejű, négyszögletes nejlonzacsiban nyújtsuk ki a kakaós tésztarészt a két fóliaréteg közt. Így hajszálvékony lehet, és ha összetekered, jó tekervényes lesz, ezen kívül sose ragad vagy reped, és nem lesz rongyos a kinyújtott tészta széle, mert zacsi formára alakul. Biztos isteni a tied is, és nagyon ügyes vagy, mert korábban nekem a zacsitrükk nélkül mindig olyan lett, mint egy nagy... furkó, de a tiéd így is szép csigás.

Mazsolino írta...

Andi, nincs itt semmi hókusz-pókusz, csak kókusz-pókusz! :)) Bocsánat......

Docholliday írta...

Csókolom, nagyon finom volt a kókuszgolyó, illetve tekercs!

Andi írta...

Mazsolinó, ez nagyont teccik! :-)

Bea írta...

Ági, nagyon szépen köszönöm az ötletet! Biztosan ki fogom próbálni, mert egyedül a nyújtása okoz nekem problémát. Aranyos vagy, hogy megosztottad velem keresztanyud tanácsát, magamtól soha nem jöttem volna rá, hogyan oldjam meg a problémát. Milyen érdekes, hogy ugyanazt készítettük, ugyanakkor! :)

Tomikám, pedig úgy tudtam, nem is szereted... :D