2009. szeptember 28., hétfő

Mandulás almatorta

Íme az almatortaverseny hármas rajtszámot viselő versenyzője. A recept ismét Dorie Greenspan Baking című könyvéből vettem. (Kicsit szabadon fordítva:) Az eredeti receptet megint megfeleztem, nehezen veszem rá magam, hogy egy tortához majd félkilónyi vajat elhasználjak (és aztán persze megegyük). De a fél adagot is több napig ettük, akkora lett. Nem baj, végül is, az almás sütik legtöbbje egyre finomabb lesz a napok múlásával, és ez sem volt kivétel.

Hozzávalók a tésztához (egy adag DG édes pitetésztából):
- 1 1/2 csésze liszt (1 1/4 csésze, ha mandulát is használunk)
- (1/4 csésze darált mandula, a liszt egy részének helyettesítésére)
- 115 gramm+1 evőkanál (vagy összesen 9 evőkanál) jéghideg, felkockázott vaj
- 1/2 csésze porcukor
- 1 (csapott) mokkáskanál só
- 1 nagy tojás sárgája

Én sajnos nem a mandulás változatot csináltam, mert csak utólag vettem észre ezt az opciót, de azzal biztos még finomabb lett volna. A szokásos módon robotgépbe dobáljuk az összetevőket, a tojás sárgáját kivéve, morzsásítjuk, és utána a tojással is összepörgetjük. Deszkára borítjuk, összegyúrjuk, és elfelezzük. Az egyik tésztafelet beleügyeskedjük egy 18 cm-es, kivajazott, kivehető aljú torta- vagy piteformába, úgy, hogy magas pereme is legyen. Egy megfelelő méretű alufóliadarab egyik oldalát megvajazzuk, és a vajas felével lefelé a tésztára borítjuk. Az egészet belehúzzuk egy zacskóba, és betesszük a hűtőbe. A tészta másik felét fóliába csomagolva szintén hűtőbe rakjuk. Egy-két óra múlva lehűl annyira a gombócan eltett tészta is, hogy lehet már nyújtani. Lisztezett deszkán vagy két fólia között kinyújtjuk akkora körré, hogy ha majd ráfektetjük a tortánk tetejére, akkor kb. egy centire túlnyúljon majd rajta. A körlapot egy deszkán, fóliával letakarva tegyük vissza a hűtőbe. Legalább két órán keresztül hűteni kell a tésztákat. Én általában előző nap szoktam megcsinálni.

Hozzávalók a töltelékhez (na itt követtem el a hibát, mert ugye feleztem a receptet, de mire a töltelékig jutottam, elfelejtettem. Szóval pont dupla annyi lett a töltelékem, mint az eredeti receptben szereplet, de nekem pont így lett jó a tészta-alma arány. Szóval ha az eredeti tortát akarod megsütni, akkor az alábbi mennyiségeket felezd meg.):
- 1 kg font alma, meghámozva, felkockázva (Idaredet használtam)
- 1/3 csésze barna cukor
- 2 evőkanál almalé
- csipet őrölt szerecsendió
- 3 evőkanál vaj
- fél teáskanál vaníliakivonat
- 1/3 csésze darált mandula (én darabolt mandulát használtam, finom volt)
- 1/4 csésze mazsola (persze kihagytam)
- csipet fahéj
- (csipetnyi őrölt kardamom)
- (2 evőkanál morzsa)

A tésztát vakra sütjük, 205 fokra előmelegített sütőben, középső rácson 20 percig sütjük, utána a nehezéket és a fóliát levéve még 5-10 percig, hogy halványbarnára piruljon a teteje. Utána teljesen kihűtjük.
Közben összeállítjuk a tölteléket.
A felkockázott almát a cukor, az almalé és a szerecsendió társaságában egy kisebb lábasban fedő alatt feltesszük főni, kb. 10 perc alatt jól megpuhul. Utána fedő nélkül még kb. 5 percig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon. Egy másik kisebb lábasban a vajat megbarnítjuk (lehetőleg halványbarnára pirítsuk, ne feketére, ott kell állni mellette, néhány perc csak). Most már csak össze kell mindent keverni, a vajjal az almát, bele a mandulát, vaníliakivonatot, mazsolát, fahéjat. Ezt is teljesen kihűtjük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A kihűlt tésztát megtöltjük az almaszósszal (az eredeti recept nem írja, de én szokás szerint megkentem tojásfehérjével a tésztakosár belsejét, és két evőkanál morzsával még meg is szórtam, nehogy eláztassa a töltelék). A tészta peremét vékonyan megkenjük vízzel. A kinyújtott körünket is elővesszük a hűtőből, vágunk rajta néhány lyukat, hogy a felesleges gőzök ott tudjanak távozni, és ráügyeskedjük a töltelék tetejére, és nyomkodjuk össze a széleket. Én ezzel a tésztával nagyon nehezen tudok bánnik, fogalmazzunk úgy, hogy rusztikus külsejű lett a tortám, aki ügyesebb, biztos tud csinálni valami csinos széldíszt:) A tortaformát több réteg fóliába csomagoltam, nehogy valahol kibugyogjon az almalé.
Középső rácson 20 percig sütjük, utána 175 fokra levesszük a sütő hőmérsékletét, fóliával letakarjuk a tortát, és még sütjük 20-25 percig. Jól át kell mindenhol sülnie. Utána rácson kihűtjük. Teljes kihűlés után szépen lehet szeletelni.
Nálunk eddig magasan ez vezet, nagyon finom a tészta is, és a töltelék is, a barnított vajjal és ropogós mandulával megspékelve, kiütötte a két előző versenyzőt.


3 megjegyzés:

Hedvig írta...

Nagyon csábító!

Bea írta...

Külsőre nekem is ez tetszik eddig a legjobban - az ízéről sajnos nem tudok nyilatkozni. :)

Andi írta...

Én tudok:

Nagyon jól néz ki és nagyon finom, de a Nagymama almatortája azért volt ennél is finomabb, mert annak a tetején tényleg ropogott valami, azt hiszem, a cukor.

Az elkészítése kissé időigényesnek és bonyolultnak tűnik, valahogy riasztó ez a sok előkészület, sütés-kihűtés, sütés-kihűtés, stb. stb.

És bár tényleg nagyon-nagyon finom volt, ez a süti került a 4. helyre a készítési bonyodalom miatt.