2009. szeptember 20., vasárnap

A kecske pácban


Gyönyörű kecskehúst sikerült szerezni a XV. kerületben nemrég megnyílt Magyarok Piacán található hentesboltból. Jó kezdeményezés lehetne ez a piac, ha több lenne benne az árus és kevesebb a politika. Péntek reggel fél 8-kor mindössze egy kosaras (meg mindenféle bóvlis), egy kenyeres, két zöldséges és Csabi, a hentes volt nyitva az egész piacon. A többi asztal újszerű állapotban, teljesen elhagyatottan, üresen állt - nekem úgy tűnt - nem csak kivételesen.

Még sosem láttam sehol, hogy árulnának kecskét, sőt mi több, receptet se nagyon találtam hozzá. Hiába szántam sok időt a receptkeresésre, a kecskepörköltön kívül nemigen találtam semmit. Így akadtadtam rá Bächer Iván: Kecskepörkölt c. nagyon humoros írására, ami a Vándorbab című könyvéből van - ezt persze már olvastam, de élvezet volt feleleveníteni. Ebből a remek írásból tudtam picit tájékozódni a kecskehúsról, s leginkább az utolsó bekezdésekben olvasottaktól rémültem meg:

"Csak a fűszerezésére ajánlatos ügyelni: a kecskepörköltbe bele kell tenni, szuszakolni, zúdítani mindent, ami a kezünk ügyébe kerül, nemcsak kilónyi hagymát, öt fejnyi fokhagymát, két liternyi vörösbort, nem csupán nyakló nélkül sót, borsot, paprikát, de kell adjunk neki maroknyi majorannát, koszorúnyi babért, kis bokor lestyánt, csokréta tárkonyt, bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, koriandert, citromborsot, csillagánizst, fehér ürömöt és feketét, illatos kutyafüvet, büdös kerti borókát, morzsolt légyfogót, zsályát, vasfüvet, turbolyát.

Így talán egy kicsit elvehetünk a kecskehús ízéből.

Ízre ugyanis a kecskehús valami rémes."



Mindez nem volt elég nekem a kecskehússal való ismerkedéshez! Miután a szombati ebédre készített másfél kilós csirkét 200 fokon két óra alatt sem sikerült tökéletesen átsütnöm (rendesen 180 fokon másfél órát szoktam sütni), megállapítottam, hogy a sütőm is kezd használhatatlanná válni. Ezért úgy döntöttem, hogy ezen a hétvégén csak bepácolom a kecskémet és majd egy másik alkalommal, amikorra már túlleszek az új sütő beszerzésével kapcsolatos őrületen, az igen ritkán használt cserépedényemben, sok zöldség társaságában fogom megsütni.

Valahol azt olvastam, hogy a kecskehús édes, tehát sok citromot használtam a páchoz. Majd elválik, hogy jól tettem-e!

A páchoz összekevertem 1 deci extra szűz olivaolajat, egy egész citrom levét, 3 gerezd lereszelt fokhagymát, egy csapott kiskanál sót, jó sok frissen őrölt borsot, kakukkfüvet, őrölt babérlevelet. Ez utóbbi elhagyható, csak próbaképp gondoltam használni, mert annyira finom illata van az üvegben. A húsdarabokat jól elkevertem a pácban, hogy mindenhol szépen bevonja őket, egy illatos rozmaringágat dugtam közéjük, szorosan bezacskóztam és betettem egy éjszakára a hűtőbe. Másnap ismét jól átforgattam a pácban a húst, és így betettem a mélyhűtőbe, ahol várja, hogy jobb idők köszöntsenek rám.


Szombaton délelőtt nagy nehezen rábeszéltem magam, hogy kimenjek az újpesti piacra. Régebben heti rendszerességgel jártam oda, de az utóbbi időben sajnos nem teszi ezt lehetővé az időbeosztásom. Pedig a piac maga az élet, az ötlethalom, az inspiráció, a gasztroblogger nélkülözhetetlen segítsége. Mostanában mégis csak akkor megyek, ha elkerülhetetlen. Ez a látogatás is sürgető volt már, mert elfogyott a jázminrizsem, s az egész városban csak ott tudom a kínai lánynál a legolcsóbban megvenni ötkilós kiszerelésben. Kiautókáztam tehát, s mivel az építkezések miatt újabban parkolási gondok is vannak arrafelé, nagy nehezen leparkoltam, és mit látok? Csak a kínai lány boltja előtt van lezárva a járda, mivel ott szép új díszkövet tesznek le, tehát a bolt nem nyitott ki. Ebből a jelből rögtön rájöttem, hogy nem kéne ezen a hétvégén semmit se csinálnom, de nem hallgattam a belső hangra, sőt képtelen voltam otthagyni az akciós áron kínált eltenni való uborkát, ezért vettem 16 kilót 140 Ft-ért. Hát nincs nekem elég bajom?

14 megjegyzés:

Ági írta...

Ez szuper! Ettem már mindenféle vadat, struccot, birkát, de kecskét még soha! Mihez hasonlít!

mazsolla írta...

szívesen feláldozom magam főkóstolónak a kecskéhez!! ;)

Andi írta...

Köszi Mazsi!

Nem tudom Ági, hogy mihez hasonlít mert még nem kóstoltam, de majd amikor megsütöm, mindenképpen megírom!

Bea írta...

A XV. kerületben csak gyönyörű kecskék vannak. :) És minden más is gyönyörű. Kivéve ami nem. :)

A kaja tök jól néz ki, de sajnos a kecske nem tartozik azok közé a húsok közé, amit szívesen megkóstolnék. :(

Te sem tudsz lenyugodni, Andi. De legalább megvan az ubi is, nem? :)

Andi írta...

Hát talán még egy kis zakuszkát, meg paprikakrémet, meg lecsót szeretnék eltenni, na meg egy adag sült szilvalekvárt, ha még kapnék szilvát két hét múlva, amikor legközelebb lesz időm befőzni... :-) De tényleg mást már nem!

csincsilla írta...

jézus mária. mármint az uborka mennyisége. a kecskét meg megvárom, de elég biztató a Bacher:)

zokni írta...

Szegény kis kecske, tényleg pácban volt(van) :(:(

Unknown írta...

Kérlek vedd már ki a fagyasztóból , hisz eltelt nyolc év ;) süsd kostold ! Finom ?

Andi írta...

Nem volt finom! :-)

Unknown írta...

Tényleg ? Nekem most van a sütőben !!

Unknown írta...

Tényleg ? Nekem most van a sütőben !!

Andi írta...

Remélem, neked ízleni fog! :-)

ek írta...

Tipp: Ahhoz hogy elvedd a kecskehus jellegzetes izet, elobb kuktaban fozd meg es utana pacold. Szivesen :)

Névtelen írta...

Nyúl húshoz.