2009. szeptember 29., kedd

Elzászi almatorta


Folytatódik az almatortaverseny. Ennek a tortának az elkészítése tényleg nem tartott sokáig. Mivel itt is elő kell sütni a tésztát, sajnos ez sem az eszembe jut, és fél óra múlva már eszem is kategória, de azért nagyon gyors. És a tejszínes-tojásos krém és a diós tészta miatt tényleg tortaszerű, különleges ízű sütemény. Forrás: Dorie Greenspan Baking című könyve.

Hozzávalók a tésztához (édes pitetészta dióval):
- 1 1/4 csésze liszt
- 1/4 csésze darált dió
- 115 gramm+1 evőkanál (vagy összesen 9 evőkanál) jéghideg, felkockázott vaj
- 1/2 csésze porcukor
- 1 (csapott) mokkáskanál só
- 1 nagy tojás sárgája

A tojás kivételével robotgépbe pakoljuk a hozzávalókat, és néhány gombnyomással morzsát gyártunk belőle. Egy-két részletben hozzáadjuk a felvert tojássárgáját, és addig nyomjuk, most egy kicsit hosszabban a gép gombját, amíg nagyjából összeáll a tészta. Finoman lisztezett felületre öntjük, összegyúrjuk. Kivajazunk egy 23 cm-es piteformát, és belenyomkodjuk a tésztát, úgy, hogy pereme is legyen. Egy darab kivajazott alufóliával letakarjuk, és legalább két órára betesszük a hűtőbe.
Félig megsütjük a tésztát előre. 205 fokra előmelegített sütőben sütőbabbal megpakolva kb. 20 percig sütjük, utána kivesszük, kiöntjük a nehezékként szolgáló babszemeket, levesszük az alufóliát, és még öt percig sütjük, hogy szép halványbarna legyen a színe. (Én sajnos most nem voltam résen, is kicsit megégettem a tészta peremét, a diós tésztánál még jobban kell figyelni.)
Hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a feltéthez:
- 1/2-1 kg ropogós, édes alma (jonatánt - ilyenkor szeptemberben még nagyon finom - és goldent használtam fel)
- 3/4 csésze tejszín
- 1 nagy tojás
- 1 nagy tojás sárgája
- 3/4 teáskanál vaníliakivonat
- 6 evőkanál cukor

- a tetejére almakocsonya vagy cukor

Ha a tésztánk már kész van, akkor a többi már nagyon gyorsan fog menni. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük. Hosszában elfelezzük őket, és vastagabb (1-1,2 cm) cikkekre vágjuk. A félig megsült tésztát körben, koncentrikus körökben megpakoljuk az almagerezdekkel.
Egy kisebb edényben összekeverjük a tejszínt a tojásokkal, a cukorral és a vaníliakivonattal, és szépen ráöntjük egyenletesen az almák tetejére. (Én az almák tetejét még megszórtam egy evőkanálnyi barna nádcukorral.)
190 fokra előmelegített sütőben 50-55 percig sütjük.

6 megjegyzés:

Bea írta...

Na jó, ez azért már kegyetlenség velünk szemben, akik csak képen láthatják ezeket a gyönyörűségeket! Csorog a nyálam..:)

Andi írta...

Még én se jutottam hozzá a zsűrizendő adagomhoz, mert itthon betegeskedem. Remélem megint megvár a mélyhűtőben az adagom!

Andi írta...

De tényleg meghökkentően gyönyörű! (Rebeka fotózta?)

Bea írta...

Jobbulást kívánunk, Andi! Gyógyulj meg gyorsan és utána számolj be róla, hogy milyen volt ez a süti. Bár, ha lemondasz az adagodról, szívesen beugrok helyetted...:)

Andi írta...

Köszi Bea! Jó, majd írok végrendeletet. Mert csak halálom esetén mondok le az adagomról! :-)

Andi írta...

ÁTVETTE A VEZETÉST, EZ ANNYIRA FINOM VOLT!