2009. szeptember 24., csütörtök

Aszalt meggyes-csokis koszorú

Na azt nem hittem volna, hogy kész leszek mindennel indulás előtt. Mármint a főzéssel. Mert a csomagolással még sehogyan sem állok. Elutazom ugyanis a barátaimmal egy hosszú hétvégére a szokásos helyünkre, Kisnánára. Így hát a következő 3 napra kétféle kaját és édességet készítettem Tomának, de emellett szerettem volna a barátokat is meglepni valami finomsággal. Erre volt a mai rövid estém. Sajnos most nem tudtam tesómra áttolni a fiam életbentartásával kapcsolatos teendőket, mint amikor Erdélyben nyaraltam. Mint tudjuk, akkor egy hétig tesóm főzött rá és beszélgetett vele, amit megint csak nagyon köszönök neki. Tomának a következőket hagyom itthon: virsli leveles tésztában, paradicsomos-sajtos csirkemell, krumplipürével, tejfölös uborkasalátával, csokis-zabpelyhes keksz és epres panna cotta - ezek mind-mind megtalálhatók már a blogban.



A barátoknak viszont újdonságot készítettem, aminek a receptjét majd leírom, de most már nem maradt rá időm, mert be is kellene linkelnem, hogy honnan vettem. Ha valaki mégis hamarabb el szeretné készíteni, egy finom kelt tésztával kell indítani. Amikor a tészta duplájára kelt, kinyújtottam, megkentem olvasztott vajjal, megszórtam a házi aszalt meggyel,


és csokidarabokkal is beterítettem. Ezután óvatosan feltekertem és belehelyeztem szépen a kivajazott kuglófformába.


Ezt a formát Marcsitól kaptam, mint látható, szívecskék vannak az alján. Még ezen a nyáron egyik alkalommal, amikor szabadságról mentem vissza dolgozni, ez a gyönyörűség várt az asztalomon. Nagyon örülök neki és köszönöm!



A feltekert csokis-aszalt meggyes tésztát szépen beletettem a formába és meglocsoltam a tetejét is olvasztott vajjal. Letakartam és meleg helyen hagytam megint duplájára kelni.



Egyszer csak azt vettem észre, hogy majdnem kifolyt a formából. Gyorsan bemelegítettem a sütőt 200 fokra és betettem a jól megkelt tésztát.



Azt hiszem, az olvasztott vajtól barnult meg ennyire, és nagyon remélem, hogy belül azért nem maradt nyers a süti.

A kiindulópont a Jade konyhája blogon talált briósrecept volt, ami azért keltette fel az érdeklődésemet, mert olyan sok pozitív kommentet kapott. Tehát itt a recept, most pont az elkészítési fotók végén:

- 50 dkg simaliszt (Az eredeti recept BL 80-as lisztet ír, de nekem nem volt ilyenem, és így is finom lett. Kíváncsi vagyok mi a különbség, ha még finomabb lisztből készül.)
- 7 dkg cukor
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 2 tojás (ezt Csincsilla valami ismeretlen okból kihagyná)
- 2 evőkanál szőlőmagolaj (eredeti receptben olivaolaj)
- 1 tábla étcsoki
- aszalt meggy

Az élesztőt felfuttattam a langyos cukros tejben (életemben először sikerült!), majd szépen elkevertem a cukrozott, sózott lisztben. Amikor valamennyire összeállt, hozzáadtam a tojásokat és az olajat és gyönyörű, sima, fényes tésztát dagaszttattam a géppel. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Újra átgyúrtam, kinyújtottam téglalap formára, amennyire csak tudtam (kár, hogy nem mértem le), majd megkentem olvasztott vajjal, megszórtam házi aszalt meggyel és egy tábla feldarabolt étcsokival, végül feltekertem, mint a rétest. A kuglófformába beleillesztettem és hagytam megint duplájára kelni. Amikor megkelt, 200 fokon megsütöttem (rossz a konyhai órám, úgyhogy nem emlékszem, mennyi ideig sült). Még melegen meglocsoltam sűrű cukros vízzel.

Nagyon finom, foszlós, könnyű, édes kuglóf lett az eredmény. Szeretem ezt a receptet!


Ilyen hatalmasra nőtt meg. Nehezen döntöttem el, hogy olvasztott csokival vagy cukorral locsoljam-e meg, de mivel egyszerűbb volt néhány kanál porcukrot kevés vízzel elkeverni, ezért azt csorgattam a tetejére. Nagyon jól fog ez még jönni másnap reggel, amikor édességhiánya van az embernek...

13 megjegyzés:

csincsilla írta...

gyönyörű!!!!!!!!!!
a Tomának ezt a sok ételt mikor csináltad???

mazsolla írta...

Jó ősziszünetet kívánok a Nánásoknak!!:)

Bea írta...

Annyira jól néz ki! A felét most azonnal meg tudnám enni! Ugye finom volt? :)

Mazsolino írta...

Ez egyszerűen gyönyörű! Érzem az illatát, meg mintha megérinthetném a puha tésztáját... és az íze... csakis fincsa lehet!! mmmm :)

segebaga írta...

Jól jött, köszönjük szépen Tesó!!!! Mindenkit el kell keserítsek : ISTENI VÓT és Ti nem ettetek belőle (bebebebeeee)
Köszönjük még a jó ősziszünet kívánást :)!!!

mazsolla írta...

nagyon szívesen!! :)

Andi írta...

Hát Csincsilla az úgy volt, hogy hazamentem, szerettem volna egyet aludni, de nem tudtam, mert két barátnőm is felugrott két különböző okból két különböző időpontban, úgyhogy 6 órakor felmostam a konyhát (ragadt a beteg gyerekem teájától az egész lakás... nem bír máshogy tölteni magának a kancsóból), beraktam egy mosást, hogy legyen tiszta cuccom a táborban, és elkezdtem főzni:

először nekiestem a csirkének, előpirítottam, paradicsomoztam, sajtoztam, betoltam a sütőbe és rövid mosogatás után azonnal nekiálltam a leveles tésztás virslinek, amiben annyi könnyítés volt, hogy már kinyújtott leveles tésztát vettem, amit azért persze tovább nyújtottam, majd amikor lekentem tojással és ezt is betoltam a sütőbe, a maradék tojást felhasználva ehhez a kuglófhoz, bedagasztottam azt és a már sütő által jól bemelegített konyhában hagytam kelni a tésztát. Nem kellett neki sok idő, csak amíg megfőztem a krumplit, pürét csináltam belőle és az ubisalit is befejeztem. Ekkor kicsi mosogatás után befejeztem a kuglófot is, közben kiteregettem, megint felmostam a lakást, írtam egy bejegyzést a blogba és már rohantam is aludni. Tényleg semmi az egész!

Marcsi írta...

Á, semmi ... tényleg:) Andika írjuk a listát, ha egy heti programot bírsz pár óra alatt:)

Andi írta...

Oké, Marcsi, de akkor nem szeretném azt a szót hallani, hogy fogyókúra... :-)

csincsilla írta...

legközelebb szólj, ha ilyen horrorisztikus beírásra készülsz, mert idekészítek egy pohár hideg vizet, hogy fel tudjam mosni magam. még az olvasása is nagyon fárasztó volt!

Andi írta...

Jó, bocsánat! Azt elfelejtettem írni, hogy az epres panna cotta és a csokis-zabpelyhes keksz előző nap készült. :-X

Jade írta...

Koszonom, hogz kiprobaltad, nagyon orulok, hogy tetszik a teszta. Nalam is bevalt!

Andi írta...

Én köszönöm a receptet! Azóta már megsütöttem még egyszer a kollégáimnak is és azóta is azt emlegetik! :-)