2009. augusztus 18., kedd

Ricottatorta, gluténmentesen

A múltkoriban lisztérzékeny vendégünk volt, az ő kedvéért búzadara helyett rizsliszttel készült F. Nagy Angéla mazsolás túrótortája. Sokkal jobban ízlett, mint az eredeti változat, azt hiszem, ezentúl mindig így fog készülni, az édes ricottához nekem sokkal jobban illik a riszliszt.

Hozzávalók:
- 4 nagy tojás
- 1/2 kg ricotta
- 10 dkg vaj
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 10 dkg porcukor
- 100 gramm rizsliszt

A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, a cukorral és a vaníliakivonattal, utána hozzákeverjük a rizslisztet és a ricottát. A végén óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Sütőpapírral bélelt nagyobb tortaformába öntjük, és úgy sütjük, mint a piskótát (előmelegített, 180-200 fokos sütőben, nem nyitogatva az ajtót). Tűpróbáig, ez kb. fél óra. Bármilyen gyümölccsel, gyümölcsszósszal, lekvárral, fagyival, isteni.

6 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Kérdezhetek valamit nagy műveletlenségemben? Mi az a ricotta..?

csincsilla írta...

a legszorgalmasabb olvasók és kommentelők mindig kérdezhetnek:) Savósajt, édes túró, én mostanában sokkal jobban szeretem, mint a normál túrót. Olvasd el pl. ezt: http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/04/urban-ricotta.html.

Mazsolino írta...

Hú, most hogy értem, nagyon finomnak tűnik! :) Ezt lehet nyomatni lekvárral is, nem?

Szóval szorgalma olvasó vagyok? Király! :)

Mazsolino írta...

A szorgalmas olvasód vaksi! 8-I Ne vedd figyelembe a kérdésemet! :))

Bea írta...

:D Jól elvagy tesókám!

Kár, hogy nem nagyon szeretem a túrós dolgokat. :( De legalább egy szelettel biztos megkóstolnék...ha valaki csinálna nekem.

Mazsolino írta...

Jól van na! Hát nem látok ki a fejemből, elvarázsoltak a képek. :)
Hmmm.... Aki csinál neked, engem is megkínálhat! :)))