2009. július 25., szombat

Sajtos bundában sült csirkefalatok


Borinál ettem ezt a sok finomságot a héten, amikor felköszöntöttem őt szülinapján. Elnézést a képek rossz minőségéért, elfelejtettem fényképezőgépet vinni és csak telefonnal tudtam megörökíteni az ünnepi vacsorát.


A tányéron a következők várakoznak arra, hogy vérré váljanak bennem: sajtos bundában sült csirkefalatok, sült zöldségek, tejfölös, petrezselymes mártogató, rizs, juhtejes fetával készült görög saláta. Ezek így együtt nagyon finomak voltak, és bár mindenből csak egy kicsit szedtünk, mégsem tudtunk enni még egy tányérral. Pedig azt hittem, menni fog...


A sült zöldségek úgy készültek, hogy hagymát, cukkinit és sárgarépát vágott kisebb hasábokra Bori, majd egy serpenyőben olivaolajon ropogósra sütötte őket. Lehetett volna a rizshez is keverni, de mi inkább külön ettük. Nagyon finom volt!


A saláta a szokásos: fejessaláta, uborka, hagyma, paradicsom, paprika apró kockákra vágva és összekeverve kaporral. Egy kanál ecettel és két kanál olivaolajjal van ízesítve. A mostani különlegesség a juhsajtos feta volt rajta, ami nekem sokkal jobban ízlett, mint a sima feta.


A bundázott csirke hozzávalói 2 adaghoz:

- 1 tojás
- egy kisebb csirkemellfilé
- fél csésze keményítő
- egy csésze liszt
- egy teáskanál sütőpor
- só, bors, szerecsendió
- 2 maréknyi reszelt sajt
- olaj a sütéshez

A húst Bori hosszú csíkokra vágta (lehet kockára is), majd bepácolta egy kis bazsalikomos olivaolajos joghurtban (ez recepten kívüli ötlet). A bundázáshoz a tojást villával felverte, simára keverte a keméynítővel. Hozzáadta a sütőport és a lisztet és azzal is csomómentesre keverte. Némi vízzel higította és megsózta. Végül belekeverte a reszelt sajtot. Ebbe a nagyon sűrű tésztába mártottuk (már együtt) a húst, és forró olajban kisütöttük. Nagyon finom és nagyon laktató kaja lett belőle!


A mártogató hozzávalói:

- 1 dl tejföl
- 1-2 evőkanál majonéz
- apróra vágott petrezselyem
- apróra vágott koriander (ez nem volt benne, de lehetett volna!)
- só

A mártogatóhoz a tejfölt és a majzonézt össze kell keverni, mehetnek bele az apróra vágott fűszerek és kész is.

A sok finomságból egy kis adagot tányérra pakoltunk, és lehetőleg mindent egyszerre kóstolva megettük. Nagyon szeretünk így, többféle finomságból összeállítani egy adag kaját. Finom is volt, az az igazság!


Bori kertje számomra mindig a nyugalom szigetét jelenti. Ha nagyon fáradtan érkezem, a fáradtság akkor is elillan pillanatok alatt a kertben a napernyő alatt, vagy éppen a hintaágyban. Mindig azzal szoktuk kezdeni a látogatásomat, hogy Bori körbevezet picike kertjében, megmutatja az összes növényt, mindegyikről megtudom hogy érzi magát, ellenőrzök mindenkit, hogy mennyit fejlődött. Most egy kicsit feszültebb volt a légkör, mert Bori a Megyeri úti pálya mellett lakik, ahol épp az Újpest-Steaua visszavágó folyt. Az egész környéket rendőrök és kommandósok felügyelték, ez a látvány és a mérkőzésről érkező hangok kicsit feszültté tettek, de ettől függetlenül nagyon jó volt ott lenni! :-) Boldog szülinapot Bori!


5 megjegyzés:

Hedvig írta...

Kedvemre való, vérré válna.

Vica írta...

Szia! A bundázott csirkéhez mennyi tojás kell...szerintem az a hozzávalók felsorlásánál kimaradt:) Köszi: Vica

Andi írta...

Szia Vica, köszi, hogy szóltál, máris javítom! (1 tojás)

csincsilla írta...

jól hangzik ez a bundázott csoda, tuti szívesen eszik a rántotthúsevők, és talán egy cseppet egyszerűbb a maszatos panírozásnál.

Andi írta...

De tényleg csak egy cseppet! Elég sűrű a massza ugyanis és jól ráragad az ember kezére, amikor a húst mártogatja bele...