2009. július 22., szerda

Paradicsomos rakott csirke

Tesómék megelégelték a megszokott ízeket, ezért nekiálltak újfajta ételeket keresni. Amíg szüleim nyaraltak, anyu vett egy csomó női magazint, ami tele volt konyhai melléklettel, így nem volt nehéz dolguk.
Erre a hétre 3-4 új kaját találtak ki, remélem mindet meg tudják valósítani! Tegnap már megkóstolhattam az elsőt, ami a paradicsomos rakott csirke volt.

A recept elég hosszan van leírva, próbálom rövidíteni és egyszerűsíteni, mert amúgy nem tűnik egy bonyolult ételnek.

Hozzávalók (4 személyre):

2 csirkemellfilé (600 g),
1 ek. görög fűszerkeverék,
2+1+1 ek. olaj,
1 kg burgonya,
1 babérlevél,
só, bors,
1 nagy fej hagyma,
2-4 gerezd fokhagyma,
4 paradicsom,
150 g mozzarella,
½ dl fehérbor,
2-3 szál petrezselyem,
½ kk. provence-i fűszerkeverék

A csirkemelleket 4 fél részre bontjuk, mindkét felüket megszórjuk görög (vagy bármilyen más) fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 2 evőkanálnyi olajjal és hűtőben tárolva 4-12 órán keresztül pácoljuk.


A burgonyát babérlevéllel ízesített vízben héjában megfőzzük, majd félretesszük, hűlni hagyjuk.

Közben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük. A hús alól egy nagyobb serpenyőbe öntjük a pácolajat. A csirkemelleket megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal és a páclében mindkét oldalukat megpirítjuk. Aláöntjük a bort, fedő alatt 5 percig pároljuk, majd kiemeljük a húst. A visszamaradt lébe szórjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, kissé megsózzuk és fedő alatt megfonnyasztjuk.

A meghámozott krumpli egyik felét egy kiolajozott tűzálló tálba karikázzuk, kissé sózzuk, borsozzuk, rásimítjuk a megpárolt hagymát a páclével együtt. Ráfektetjük a húst, és a maradék burgonyát felkarikázzuk és a hús mellé szórjuk. Tetejére felkarikázott paradicsomot helyezünk, ha akarjuk, még ezt is sózzuk-borsozzuk, provance-i fűszerkeverékkel illatosítjuk. Meglocsoljuk a maradék 1 evőkanálnyi olajjal végül megszórjuk a reszelt sajttal.

Előmelegített forró sütőben (200 fok) kb. 30 percig sütjük.

A recept díszítésnek bazsalikomot ír, ezt anyuék lehagyták róla. Valamint nem görög hanem mexikói fűszerkeverékkel pácolták a húst. Emiatt és a sok bors miatt kicsit csípős lett. :)
A mozzarella mellé trappista sajtot is szórtak a tetejére.

Finom volt, bár csak keveset ettem belőle! Elég laktató, szerintem egytálételnek bőven elmegy.

11 megjegyzés:

Andi írta...

Ez megint baromi jól néz ki, biztosan meg fogom csinálni! Majd elolvasom még egyszer, de pillanatnyilag nem fogtam fel, hogy amelyik krumplira a hagymát kell teríteni, az külön sül? Vagy arra megy a hús? Köszi!

Andi írta...

Olvasom lassan, de megint kérdés: a csirkemelleket megszórjuk a fűszerkeverékkel és meglocsoljuk, de mivel? Olajjal? (Gondolom igen! Csak kötözködöm!)

Andi írta...

Az első kérdésem sztornó, megtaláltam a választ, mert elolvastam szótagolva is (lemenve saját szellemi szintemre) és szerintem a második kérdésre is tudom a választ, szóval egyszerűen csak baromi jól néz ki és meg fogom csinálni, köszi a recit!

Bea írta...

Örülök, hogy segíthettünk mindkét kérdés megválaszolásában! :D:D

A második kérdéssel kapcsolatban: igen, olajjal! Ne haragudj, tényleg kifelejtettem a mondatból, pótoltam!

Andi írta...

Köszi, Bea, ne haragudj, kicsit lassú vagyok most már! Várom a szabimat! :-) De előbb még ezt a fincsiséget megcsinálom Tomának. :-)

Mazsolino írta...

Mármint ki segített a megválaszolásban, Bea? Te és Andi? ;-) :)

Andi írta...

Talán a vörösbor! :-)

csincsilla írta...

szerintem is jól néz ki! és örülök, hogy még az Andi is érti:)

Andi írta...

Igyekszik az ember! (örömet okozni neked! :-) sok munkám volt benne!)

Bea írta...

Andi nagyon ügyesen magától jött rá a válaszokra. Nézzük el neki, hogy már nem nagyon tud idekoncentrálni, szerintem fél lábbal és lélekben már Csopakon jár. :)

Andi írta...

Bea, megcsináltam, és nagyo finom lett! Köszönöm a receptet, biztos, hogy gyakran fogom használni!