2009. július 25., szombat

Őszibarackbefőtt



Őszibarackot minden évben szoktam eltenni. Nálunk ez a gyümölcssaláta alapja, amit télen majdnem minden héten csinálok, de a kekszes-barackos-joghurtos sütihez is ezt szoktam használni, bár olyankor a szirupra nincs szükség és nagyon sajnálom kiönteni. Tavaly nem tettem el őszibarackot, mert a tésai csodakörték töltötték meg helyette az üvegeimet, ami szintén nagyon jó gyümölcssaláta-alapnak bizonyult.

Befőzőfüzetemet lapozgatva kiderül, hogy 2004-ben 5 kg őszit vettem 198 Ft-ért, és 8 üveg lett belőle, 2005-ben 150 Ft-ért vettem 5 kilót, 2006-ban 99 Ft-ért 10 kilót, amiből 25 félliteres üveggel készült, 2007-ben szedtünk tesómmal 150 Ft-ért, de abból a kemény, éretlen barackból szinte ehetetlen kompótok készültek annak idején, ezért megmaradt belőlük egy csomó 2008-ra is, és ez volt az az év, amikor körtét főztem be barack helyett. Idén Csincsilla szerzett nekem 10 kiló őszit (kilencvenvalahány forintért), amiből nagyjából 5 vagy 6 kilót főztem be és 15 borostyánsárga barackkal megtöltött üveg várakozik most a "kegyetlen, zord" télre! :-) Hát igen, ezt szeretem én, ennek van értelme! Idén különben most először főztem be úgy valamit, ahogyan régen: este kezdtem neki, a nagy meleg miatt egy ventillátor bekapcsolva, szólt a rádió, "folyt a bor", táncoltam és énekeltem közben, és egyáltalán nem idegesített a feladat. Nagyon élveztem, és hát igen, ezt szeretem csinálni!


A recept nagyon egyszerű: a szokásos előkészületek (mosogatás, konyhatakarítás, üvegmosás, forró vízzel öblítés, lecsöpögtetés, gyümölcsmosás, darabolás stb.) után elkészítettem a szirupot. A receptem azt írja, hogy 5 kg gyümölcshöz 1-1,5 kg cukrot kell felforralni 2,5-3 liter vízben. Én most 3 liter vízhez adtam 1 kg cukrot és ebből lett a szirup, pont elég is lett. A cukor mennyisége egyébként attól függően nőhet, ki mennyire szereti édesen a befőttet.

A gyümölcsöt megpucoltam, kimagoztam, beledaraboltam egy ecetes vízzel teli tálba. Amikor megtelt a tálam a felnegyedelt barackokat beletettem a forró szirupba, megvártam, hogy rottyanjon egyet, majd átmertem a tiszta, lecsöpögtetett üvegbe. Annyi sziruppal töltöttem fel az üveget, hogy ellepje a gyümölcsöt, majd gyorsan lezártam.

Amikor minden üveget megtöltöttem, egy nagyobb lábosba tettem a befőtteket, annyi vizet engedtem alájuk, hogy majdnem ellepje őket és 10 percig bugyogtattam. Az első 8 üveget ki kellett vennem a vizes dunsztból, de betakargattam, hogy lassabban hűljenek ki, majd a második adagot (7 üveget) már a lábosban hagytam kihűlni.



A szirupba lehet még fahéjat és szegfűszeget is dobni, amit én most sajnos elfelejtettem, de ezeket a fűszereket feltétlen ki kell venni belőlük, mielőtt üvegbe kerülne a szirup, mert a tél folyamán hamar megbarnítják a befőtteket! Tartósítószert sosem szoktam a befőttekre szórni, és még sohasem ment tönkre egy sem, pedig előfordult már olyan is, hogy nem fogyott el sem azon a télen, sem a következőn.

9 megjegyzés:

Hedvig írta...

Eszméletlen gyönyörűek! Nagyon ügyi vagy!
Nálunk még nem láttam 300 Ft alatti barackot.
Köszi, hogy belinkelted a körtekompót recijét, arra nagy szükségünk lesz.

Marcsi írta...

Andikám, nagy boldogság ám, hogy újra aktív vagy :)

Andi írta...

Köszi Marcsi, nekem is az! :-)

Bea írta...

Olyan szépek, hogy legszívesebben én is nekiállnék azonnal befőttet készíteni! :)

Andi írta...

Hédi, Bea, köszi, tényleg nagyon szépek lettek, annyira szeretem őket (is)!!!

Bea, van üveged? :-)))

Bea írta...

Van üvegem, Andi! :) De most, hogy túl vagyok a hétvégi csalamádé eltevésén, szeretnék egy-két hétvégét zöldség- és gyümölcsmentesen tölteni.

Dóri írta...

Szia!
Most látom először az oldalad, el is mentettem, nagyon tetszik. Rögtön tanácsot is kérnék tőled. :) Őszibarackbefőttet szeretnék készíteni, csak azt nem tudom, hogy milyen érettségi állapotú barackból lenne jó. Gondolom nem túl érettből. Én legalábbis azt szeretem, ha kibontáskor egy picit ropog. Nem nyersen, de ne is szétomlós puha legyen. Amikor beleteszed egy kis ideig a vízbe, akkor épphogy felforralod és kiveszed, úgy értetted? Előre is köszönöm. Dóri

Andi írta...

Szia Dóri! Örülök nagyon, hogy tetszik neked a blog. Igen, egyet rottyan, azaz megvárom, hogy felforrjon újra a szirupban a barack, és mehet az üvegbe.
A házi barack befőtt sosem lesz olyan kemény, roppanós, mint a konzerv, viszont sokkal de sokkal finomabb. Én tettem már el kemény és érett őszibarackot is, nem volt nagy különbség, de mégis jobb, ha kicsit kemény a barack, könnyebb vele dolgozni. Az édes szirupban úgyis be fog érni, és isteni zamatos lesz!

Dóri írta...

Köszönöm a gyors választ. :) Megyek is beszerzőkörútra. :)