2009. június 9., kedd

Virslivel és hagymával töltött lángos


Nagyon jó kis receptet találtam a Nők Lapja Konyha júniusi számában, rögtön lecsaptam rá, mert virslivel készül, s ez Toma és Segebaga kedvenc kajája, ezért minden ezzel készült ételt kipróbálok, bár én nem vagyok oda érte. Annak idején Csincsillával közös kandúrkánk, Norcica sem volt hajlandó megenni a virslit, egyszerűen begőzölt tőle: pofozgatta, mint egy egeret, dobálta, így játszott vele órákig. Talán elég volt neki egy szimmantás belőle, hogy tudja, a virsli nem húsból készült... De sebaj, a szója is nagyon finom és egészséges! :-)


Hozzávalók 10 darab lángoshoz:

- 40 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- 2 csipet só
- 2 dkg élesztő
- 1 egész tojás
- 1 dl víz
- 1,5 dl tej
- olaj a sütéshez

A recept azt írja, hogy az élesztőből, cukorból, tejből és 1 evőkanál lisztből kovászt készítünk. Én ezt a lépést kihagytam, egyszerűen in medias res (baromi művelt vagyok) összekevertem a lisztet a cukorral, sóval, élesztővel, majd hozzáadtam a tojást és a meglangyosított tejes vizet (vizes tejet). A géppel jól megdagasztottam és hagytam duplájára kelni. (Mivel Toma megint késett a vacsoráról erre bőven volt idő.)


Hozzávalok a töltelékhez:

- 10 (vagy amennyi van) darab virsli kettévágva
- 3 fej hagyma (kb. 20 dkg)
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 3 evőkanál olaj
- só, bors
- tojás a megkenéshez

A hagymát apróra vágtam és az olajban megdinszteltem. Ezután eltértem a recepttől, mert nem sűrített paradicsomot használtam, hanem négy nagyobb paradicsomot apróra vágtam és a hagymához adtam. Együtt pároltam, dinszteltem őket még félóráig, úgy félidbően egy kis vizet öntöttem alá, mert a paradicsom héját nem húztam le, tehát azt jól szét akartam főzni. Amikor elkészült, sóztam, borsoztam, majd az egyik felét a tegnapi héjában sült krumplimhoz használtam fel csak úgy darabosan, hogy szép rusztikus öntetet kapjak, a másik felét pedig áttettem az aprítógépembe kábé ugyanannyi ketchuppal és simára turmixoltam.


Amikor a tészta megkelt, jó nagy téglalappá nyújtottam, majd egy éles késsel 8 darab majdnem egyforma kisebb téglalappá vágtam. Minden téglalapra tettem egy jó nagy kanállal a paradicsomos szószból, ebbe a szószba belenyomtam két fél virslit, a tészta széleit megkentem tojással, és szépen félbehajtottam, villával jól lenyomkodtam, hogy összezáruljon a virslis tatyóka. Forró olajban pillanatok alatt kisütöttem. A maradék hagymás-paradicsomos és ketchupos mártást a kisült forró lángosok mellé tálaltam. Toma el volt ájulva, de mivel nagyon laktató, "csak" kettőt bírt megenni belőle. Viszont annyira finom a tésztája, hogy másnap hidegen megint örömmel befalt belőle kettőt. Ha nem töltjük virslivel, lehet akár édesen, lekvárral, akár sósan, sajttal és fokhagymás tejföllel enni. Igen kiadós, olcsó vacsora, gyakran fogom készíteni ... persze fele adagot!

7 megjegyzés:

mazsolla írta...

de jól esne egy ilyen a 9 órás repülőútra....

Andi írta...

csomagolni? |-)

mazsolla írta...

:):):):):):):):):)

csincsilla írta...

na, ez az, amit tuti nem fogok sosem megcsinálni, mert nem akarok újabb kalóriabombákra rászokni. legfeljebb csak egyszer, a gyerek miatt.

Andi írta...

Bevittem a munkahelyre ebédre egy adagot és alig bírtam abbahagyni. Pedig utálom a virslit és a lángost. Jobb, ha nem próbálod ki!!! :-)

Hedvig írta...

Ez a kaja jónak tűnik sokvendéges, kötetlen bulikra is (főleg, ha nem nekem kell sütnöm-főznöm).

Andi írta...

Hédi! Naggyon sok vendéges vendégségbe! :-) Majd én megcsinálom nektek :-)