2009. június 5., péntek

Epres túrógombóc


Még maradt egy kis maroknyi a múlt szerdán szedett 29 kg eperből, és egy ilyen kicsi adaghoz kerestem felhasználási lehetőséget. De előbb szeretném Tomitól megkérdezni, hogy az általa a nagybanin vásárolt, 80 Ft-tal drágább, de azért mégis valahogy jóval olcsóbbnak minősített, (mint a szedd magad) eper vajon hány percet bír ki a hűtőjében, miután hazaviszi? Mert abból, amit mi a saját kezünkkel szedünk, eddig soha nem kellett még egyetlen szemet se kidobni akár több, mint egy hét elteltével sem. És itt jut még az is eszembe, hogy vajon a piacokon kapható eprek milyen kezelésben részesülhetnek, hogy a hazavitel másnapján már a fele megpenészedik és ki kell dobni? Sosem fogom megtudni!


Régóta szerepel a listámon az eperrel töltött túrógombóc, de csak az idén szántam rá magam, hogy hagyjak egy kis epret erre a kísérletre. Sok helyen kerestem, és rengeteg féle túrógombóc receptet találtam, volt olyan is, ahol megint beficcent a tojásfehérje-keményre-felverős és óvatosan-belekeverős mozzanat, ezért hát úgy döntöttem, hogy anyu sokszor kipróbált, nagyon egyszerű túrógombóc-receptjét fogom használni. Ez az esetek 95%-ában jól szokott sikerülni, a fennmaradó 5%-ban pedig nyilván rossz holdállás van, amikor is a túrógombóc a víz felszínén félcentis egybefüggő réteget szeretne alkotni, ilyenkor nincs mit tenni. :-)

Amiért mégis idelinkelem a Mindmegettén talált Epres túrógombóc receptet, az azok a trükkök, amik benne szerepelnek: "Ha a víz újra forr, a lángot mérsékeljük, hogy a gyöngyözve forró vízben a gombócok inkább csak dagadjanak, mint főjenek. Amikor feljönnek a víz színére, még nincsenek készen, további 6-8 percig kell őket főzni. Ezután szűrőkanállal pár pillanatra hideg vízbe átszedjük, így kívülről hirtelen kérget kapnak, és nem esnek szét később sem." Minden tanácsot betartottam és gombóckáim tökéletesen sikerültek!

Hozzávalók anyu túrógombócához:

- 1/4 kiló túró
- 2 egész tojás
- 1,5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 2,5 púpós evőkanál gríz (búzadara)
- pici só

A fentieket egy tányérban villával összekevertem, majd annyi ideig állni hagytam, míg a másik negyedkiló túróból mgsütöttem Csincsilla túrós pogácsáját. Anyu szerint 5 percig kell állni hagyni a masszát, a receptekben olvastam 1 órát is, szóval valameddig állni hagyjuk.

Aztán egy evőkanálnyi vajon megpirítottam egy bögrényi zsemlemorzsát, és egy lábosban 2,5 liter vizet felforraltam egy kis sóval. A túróból pingponglabda méretű golyókat formáztam, a közepükbe nyomtam egy kicsi szem epret és óvatosan a forrásban lévő vízbe eresztettem őket egy fakanál segítségével. Finoman gyöngyöztettem a vizet, és amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 8 percig főztem. Amikor letelt az idő, szűrőkanál segítségével kettesével kiszedtem a forró vízből, egy pillanatra hideg vízbe mártottam, majd a pirított zsemlemorzsába forgattam minden egyes gombócot.


Tálaláskor a forró gombócokat meglocsoltam hideg, édes tejföllel, de lehetett volna eperöntetet is készíteni hozzá. Nagyon finom volt, érdemes kipróbálni, mert rendkívül egyszerű az elkészítése! 10 gombóc lett a negyedkiló túróból.


Ezen a képen jól látható Toma villája, amint lecsap, mert már nagyon elege van a fényképezgetésből!

18 megjegyzés:

mazsolla írta...

elájulok annyira guszta!!! örülök h most nem alkotott a víz felszínén félcentis egybefüggő réteget!!:D

Andi írta...

hát látod, pedig majdnem telihold van! Lehet, hogy a holdra se tudom fogni ezután? Pedig biztos, hogy nem én vagyok a béna amikor nem sikerül! :-)

mazsolla írta...

akkor biiiiiztos a túró a hibás!!

Andi írta...

biiiiztoooos! :-)

tata írta...

húdejólnézki!

segebaga írta...

Csorog a nyálam!!!

mazsolla írta...

isteni volt, pont amilyennek elképzeltem!! köszönöm szépen a kóstolót!!

viki írta...

kérek ilyent!! ÷

segebaga írta...

Mit kell ahhoz csinálni, hogy én is kapjak?????

Andi írta...

Segebaga: még kitalálom! :-)
Viki, még mindig maradt 20 szem eprem, csinálhatok a hétvégén... csak hogy jut el hozzád, amikor olyan naaaaagyon messze vagy? :-)
Köszi Mazsi, úgy örülök, hogy nem csalódtál! Délután egy pillanatra megijedtem, hogy anyukád bentfelejtette, de aztán ellenőriztem és nem! :-)

mazsolla írta...

akkor lett vna balhé ha bennfelejti...;)

segebaga írta...

Vállalom a házhozszállítást, hazafelé bedobnám, pár szem gombócé :)

viki írta...

jutott nekem egy és nagyon finom vóóóót! :)

Andi írta...

Jaj de jó!!! Örülök! :-)

Hedvig írta...

Andi, aggódtunk tesómmal, hol vagy. Két napja semmi hír. Talán befőzöl?
Köszönjük a szakácssapit.
Látom a fotót, sejtettem, hogy fekete a hajad.

Andi írta...

Szia Hédi, kösz az aggódást, jól esik! Nem tudom mi van velem, sokat aludtam a hétvégén, de persze befőzés is volt ezerrel, meg gyümölcsszedés.
Nem fekete, sötétbarna. Miből gondoltad? :-)

Hedvig írta...

Mert okos és talpraesett vagy.

Andi írta...

:-DDDDDDDD Köszi!