2009. június 2., kedd

Csokoládés epertorta

Tegnap megkaptam szüleimtől a szülinapi tortámat. Azért csak tegnap, mert konyhafelújítás volt náluk és hétvégén végre vissza tudtak pakolni annyira, hogy megsüthessék nekem a tortát. Tesómnak ezúton szeretném megköszönni a nagyfokú türelmet és kitartást. Saját bevallása szerint alig bírt magával addig míg megérkeztünk, legszívesebben felfalta volna a tortát mire mi megérkeztünk. Nem is csodálom, már a látványa is gyönyörű. Eper- és csokiimádóknak tökéletes (én mindkettő vagyok): epres csokitorta. Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg barna cukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 4 tojás
- csipet só
- 30 dkg rétesliszt
- 5 dkg keserű kakaó
- 1,5 kk sütőpor
- kb. 2,5 dl tej
töltelékhez:
- 3 ek. lekvár
- 50 dkg eper
- 3 dl tejszín
- 1 csomag habfixáló por
- 1 kk vaniliás cukor
- 2 ek porcukor

A vajat a cukorral és a vaniliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és sót beledolgozzuk. A lisztet, kakaót és a sütőport rászórjuk és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott, -lisztezett (kb. 26 cm-es) tortaformába öntjük és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük. 180 fokon kb. 1 óráig sütjük.
A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét lekvárral megkenjük.
Az epret megmossuk, lecsumázzuk és 1/4-ét félreteszük. A többit nagyobb darabokban villával szétnyomkodjuk, vigyázva, hogy ne eresszen sok levet.
A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót és a vaniliás cukrot, cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Belekeverjük az összenyomkodott epret.
A hab felét a lekvárral megkent tortalapra simítjuk, aztán ráfektetjük a másik tortalapot. A hab másik felét annak tetejére kenjük. A maradék eperrel díszítjük a tortát és kb. 2 órára hűtőbe tesszük.
A tortalap és a krém elkészítése apukám feladata volt, a díszítés pedig anyukám keze munkáját dicséri.

Itt pedig Benőt láthatjátok, tesóm 1 éves törpe schnauzerét, aki egy nap különbséggel ugyanakkor született mint Viki Poczakja. :)
Benő azért néz ilyen morcosan, mert már ő is kiszemelte magának a tortát és próbál tekintetével elrettenteni mindenki mást tőle. Benő takarásában Zoli bújkál. :)
Két hatalmas szeletet vágtam be elsőre a sütiből, nagyon-nagyon finom! A legjobb benne az, hogy nem piskóta állagú a tésztája, hanem inkább a brownies-ra emlékeztet.

13 megjegyzés:

Hedvig írta...

Elhiszem, hogy fini, de egyben nagyon csini is.

Chef Viki írta...

Én is mindkettő vagyok, csoki és eper jöhet bármikor :-))

Gyönyörű a torta! Ha meg brownie-ra is hajaz...

Andi írta...

Hú de gyönyörű tortát kaptál Bea! Apukád sütötte megint?

Andi írta...

És még tojás-kettéválasztás sincs!!!! Egyre jobban tetszik! :-)

Bea írta...

Köszi, lányok! Ajánlom, hogy csináljátok meg ti is, garantáltan beleszerettek! :)

Igen, apu sütötte és azt mondta, hogy nagyon egyszerű, mindent csak össze kell kavarni hozzá. :)

tata írta...

akkor most bea téged kimoderálunk, remélem tudod miért! :)

segebaga írta...

Utólag is boldog szülinapot kívánok (meg egy szelet tortát :)
Most már tényleg össze kéne állnotok egy cukrászdával egybekötött étteremre!!!

zokni írta...

Benőkém nyálcsorgatva együttérzek veled!! Csinos pofa vagy Te is!!!

Mazsolino írta...

Szerintem a legjobb rész a sütiben az, ahol összeér a lekvár, az epres tejszínhab és a tészta... Nagyon nyami! :)
Benőke nevében köszönöm a dicséretet, aki amúgy nem eszi meg az epret. :P Bár a sütit tésztáját tuti megkóstolta volna.
Miért moderáljátok ki Tesómat?

Andi írta...

Nem moderáljuk ki tesódat, mert imádjuk, csak ne írjon már ilyen finomakat! :-) Asszem ez volt a baja az én tesómnak! :-) De majd nyilatkozik ő is! :-)

Bea írta...

Azért, mert múltkor én írtam a csajoknak, hogy ha nem kapok kóstolót az epres finomságokból, amiket egymás után gyártanak, akkor kimoderálom őket az oldalról. :)

Köszi, Segebaga!

tata írta...

azé moderáljuk ki beát, mert nem elég hogy epres, még csokis is a sütije! és nem adott! :)

viki írta...

Benőőőő de cukor!!