2009. május 11., hétfő

Rugelach


Vasárnap délelőtt, amíg a kisfiam éjszakai bulizását pihente ki, a mosógép mosott, a kenyér kelt, csöndes tevékenység után kellett néznem, tehát leültem a gép elé, hogy elolvassam az aktuális híreket (sajnos ritkán szakítok erre időt). De megint nem jutottam a hírekig, mert a szemembe ötlött a http://www.desszert.eu/ hirdetése. Gondoltam, megnézem mit találhatok ezen az oldalon és rögtön a csokis süteményeket jelöltem be. Ahogy haladtam a sorban, egyszer csak ezt a küllemre is csábítóan finom kiflit, a Rugelach nevűt pillantottam meg.


Az ajánlásban ez állt: "Ez az édes töltött kifli évente kétszer kerül a zsidó vallásúak asztalára: egyszer hanuka (a makkabeus hősök emlékünnepe) táján, egyszer pedig a tu bisvát (a fák újéve) ünnepén. Eredeti receptje sokkal szerényebb volt, mint a manapság elterjedt, amerikanizálódott változata. Krémsajt helyett néhány kanál aludttejet, vagy tejfölt kevertek a liszthez, egy kis cukorral, és dióval töltötték meg. Szintén amerikai hatásra ma már nem csak lekváros és gyümölcsös, de csokoládés töltelékkel is készítik. Érdemes rászánni az időt! A sütemény egyetlen hibája, hogy gyorsabban elfogy, mint ahogy elkészül a következő adag – viszont remekül fagyasztható, ezért előre is dolgozhatunk! BEKÜLDTE: Taster"


Hát jó, ha zsidó süti, akkor természetesen megnézem Fűszeres Eszternél, és meg is találtam, de hogy tovább bonyolítsuk a dolgokat, ő is ajánlott egy másikat, mégpedig Chili és Vanilia blogját, ahol szintén tanulmányoztam a receptet.

Érdekes volt összehasonlítani a három verziót: abban mindhárom megegyezett, hogy az eredeti recept szerint a sütibe baracklekvár, dió és fahéj kerül. Mindhárman krémsajttal készítették, ami nekem nem volt itthon, de mivel azt írták a bevezetőben, hogy régen csak néhány kanál aludttejet vagy tejfölt kevertek a tésztába, gondoltam kipróbálom joghurttal, nekem ugyanis csak az volt. Figyelmeztetettek mindenhol, hogy nehéz a tésztával bánni, ezért kicsit izgultam, de azért gyorsan összekevertem.

A szilvalekváros változat Toma szerint szaftosabb volt

Hozzávalók az én sütimhez:

- 12 dkg joghurt
- 12 dkg vaj
- 3 púpos evőkanál cukor
- 15 dkg liszt
- csipet só

És itt megint döntenem kellett: egyik helyen azt írják, minden összetevő szobahőmérsékletű legyen, a másikon azt, hogy a tészta összeállítása előtt a vajat tegyük be 10 percre a mélyhűtőbe, könnyebb lesz vele dolgozni. De ugyanitt azt akarják, hogy ezt a fagyos vajat keverjem habosra a cukorral és a krémsajttal (nálam joghurttal). Nem tudom elképzelni, hogyan lehetne fagyos vajat habosra keverni, azt inkább morzsásítani tudnám, tehát én szobahőmérsékletű vajjal dolgoztam. (A harmadik helyen a vajra vonatkozóan nincs utasítás.)

Így hát a szobahőmérsékletű vajat, joghurtot és cukrot robotgéppel habosra kevertem, hozzáadtam a lisztet és a sót, majd jól belisztezett folpackra kikapargattam a ragacsos és majdnem folyékony tésztát, tetejére is lisztet szórtam, rásimítottam a folpackot mindenhol, és betettem pár órára a hűtőbe (állítólag legjobb egy egész éjszakára). Tényleg jól összeállt a tészta a hűtőben, kicsit hasonlított a linzertésztához.

Amikor sütni akartam, kettévágtam a bucit, az egyik felét visszatettem a hűtőbe, a másikat erősen lisztezett konyhapulton majdnem körlappá nyújtottam megkentem olvasztott vajjal, rászórtam a tölteléket, aztán pizzavágóval elnegyedeltem a kört, és a negyedeket még további három részre vágtam (összesen 12 körcikk lett). A vastag felénél kezdve feltekertem a töltelékes háromszögeket, áttettem a sütőpapírral borított sütőlemezre, és amikor a másik félbucival is végeztem, miden kiflicskét megkentem tejes tojással, megszórtam barnacukorral és 180 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütöttem.

A csokis-kakaós viszont Toma szerint finomabb

A töltelékek nálam:

Szilvalekváros diós:

A kinyújtott tésztát alaposan megkentem olvasztott vajjal, a kör közepét kihagyva mindenhol megkentem házi sült szilvalekvárral, kicsit megcukroztam, szórtam rá darált diót, majd a tésztát feldaraboltam és feltekertem az előbb leírt módon.

Csokis-kakaós:

Egy tálkában összekevertem 3 g kakaóport, 3 g őrölt fahéjat, 50 g kristálycukrot és 30 g apróra vágott keserűcsokoládét. A kinyújtott tésztát alaposan megkentem olvasztott vajjal, mindenhol megszórtam a csokis-kakaós-fahéjas-cukros keverékkel, tenyeremmel jól rányomkodtam a tésztára (amennyire tudtam), majd ezt a tésztakört is feldaraboltam és feltekertem az előbb leírt módon.

Sokkal bonyolultabb leírni, mint elkészíteni, tehát ajánlom mindenkinek, mert nálunk nem tartott 1 órát sem a 2 x 12 kiflicske. Örültem, hogy egyáltalán sikerült lefényképezni őket!

12 megjegyzés:

mazsolla írta...

"+" kaptam énis négyet!!!
"-" csaaaaak néééééégyeeeeeeeet!!

nagyon nagyon finom vót! felírhatod az én listámra!! :) (ez egy másmilyen lista.... ;) )

Andi írta...

Másmilyeeeeen? Oké, felírom! :-)

csincsilla írta...

én is kérem a listámra! mind a kettőre! muszáj kipróbálnom!

Bea írta...

Hű de aktívak vagytok! Pár napig nem voltam és nagyon megszaporodtak a bejegyzések. :)
A csokis szerintem is finomabb lehet. Gondolom, az íze hasonlít egy picit a Princess pékségnél kapható csokis csigára.

Andi írta...

Mazsi mondta, hogy mire hasonlít, de nem ezt említette. Én nem ismeremm ezzeket, úgyhogy majd megkérem, írja meg.

mazsolla írta...

én fornettit mondtam, de egyre mennek :) tényleg hasonlít, csak azzal a különbséggel, hogy ez finomabb!!!!
(Andi, remélem érted, hogy milyen fajta lista az amiről beszélek....;) )

Bea írta...

Nekem azért jutott eszembe róla a Princess, mert abban sokkal több a csoki, mint a Fornettisben. De attól függetlenül műkaja, ami a nyomába sem érhet a házi sütiknek!

Andi írta...

Nem minden szót értek a beszélgetésetekből, de mindegy! :-)

Mazsi, persze hogy értem! Ha jól értem arra a listádra kéred, amit meg szeretnél enni. Nem?

csincsilla írta...

Na, most akkor íme egy harmadik recept, a Bakingből:
- 12 dkg krémsajt
- 12 dkg vaj
- 1 csésze liszt
- 1/4 teáskanál só.

Ez a tészta. És nincs benne cukor. D. G. robotgépes tésztaösszeállítást javasolt (szokásos, addig nyomkodni pulzálva, amíg nagyobb darabokká áll össze), és legalább két órás hűtőbe való száműzést.
Ja, és azt írja, hogy a krémsajtot meg a vajat vegyük elő a hűtőből, és pihentessük 10 percet szobahőmérsékleten, szóval hogy hideg legyen, de picit puhuljon is meg.
És a tölteléke meg elég ütős:) (és csokis:)
Töltelék:
- 2/3 csésze málna vagy baracklekvár
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 csésze pekándió vagy dió vagy mandula, amit akarsz
- 1/4 csésze mazsola
- 12 dkg étcsoki, darabolva vagy pasztillákban

Két kört nyújt, amit 16 darabra vág, szóval 32 kis kiflicske lesz összesen.
Sütés előtt megint mars a hűtőbe egy fél órára (legalább), vagy akár a fagyasztóba, max. két hónapra (a fagyasztott kiflicskéket fagyasztva kell a sütőbe tenni, nem szabad felolvasztani előtte!).
Sütés előtt közvetlenül vizezett tojással megkenni, cukorral megszórni.

Az idén ez lesz a karácsonyi sütink, ha addig kibírom.

tata írta...

szerintem ne bírd ki karácsonyig csincsilla! és hozzál is kóstolót, hogy a család elé tolhatod-e az ünnepekre! majd segítünk eldönteni! :)

Andi írta...

Nagyon jó a recept, de én ragaszkodom a cukromhoz :-)
Megint bekevertem én is egy adagodt, vagyis egy duplaadagot, és többeken szeretném tesztelni. Elsősorban a hozzászólókon természetseen.

mazsolla írta...

Andi, a fejembe látsz!!! :D