2009. április 27., hétfő

Spenótos paccheri


Ha valaki nem tudná, a paccheri egy cső alakú olasz tészta, ami leginkább a canellonira hasonlít, csak kábé egyharmad hosszúságú. Én se ismertem eddig ezt a tésztát, de beindította a fantáziámat, amikor Culinarisban tett látogatásunkkor Marcsi felhívta rá a figyelmemet. Ezen a tésztán kívül még sokféle érdekes dolgot kaptam onnan Marcsitól, amik hamarosan szerepelni fognak itt a blogban. Elsőként a paccheri és a ricotta.


Sok helyen kerestem receptet a ricottára és a canellonira (gondoltam, ez gyakoribb, mint a paccheri), és erre a spenótos canellonira esett a választásom, úgyis nyakunkon a spenótszezon! A piacon a kedvenc nénim odaadta a spenótot 400 Ft-ért, tehát kezdődhetett a kísérlet.


Azt tapasztaltam, ez az étel nem egy munkában megfáradt, gyermekét egyedül nevelő anyának való hétköznap esti gyors vacsora. Másfél órát töltöttem el az elkészítéssel, pedig a spenótot már előző nap megtisztítottam és megmostam, a hűtőben, szűrőben lecsöpögtetve várt sorára... Úgy képzelem, hogy egy olasz mamma, aki nem jár el dolgozni, családját reggel 8-kor útnak indítja a munkába és az iskolába, gyorsan rendet rak, majd fogadja egy röpke pásztorórára szeretőjét, s amint megszabadul tőle, már nincs is más dolga a délelőtt folyamán, mint előállítani ezt az ebédet. A pásztorórán elandalodva szívesen töltögeti órákig ezeket a kis tésztahengereket, és mire a családfő és a gyerekek hazaérnek, már minden tökéletes fokhagymaszagban úszik! (Elnézést az olasz mammáktól, ha sértő bármelyik feltételezés!)


Öt óra körül kezdtem neki és fél 7-kor került a sütőbe a jénai tál a töltött paccherikkel.

Hozzávalók:

- 3-4 canellonicső/fő (hát ebből háromszor annyi)
- 1 kg spenót
- 50 dkg ricotta
- 2 tojássárgája
- 1 nagy vagy 2 kis doboz paradicsompüré (vagy házi paradicsomlé)
- 2 gerezd fokhagyma (vagy több!!!)
- egy csomag pármai jellegű sonka (nálam ilyen nincs, tehát amit találtam a mélyhűtőben: egy kis füstölt, egy kis sima)
- 5 dkg parmezán
- 1 csomag füstölt scarmorza (jó lesz nekem trappista is)
- só
- bors
- szerecsendió
- olivaolaj

Csak féladagot készítettem, tehát minden hozzávalót feleztem, és így is jó nagy adag lett belőle, legalább 4 evésre elég szerintem egy kisétkű embernek. Egy sorba 5 db fért el, és én csak 4 db-ot bírtam megenni. (De most megint éhes vagyok!)


Előző nap megtisztítottam a spenótot, majd többször váltott vízben megmostam, egy óriási szűrőben hagytam lecsöpögni, és betettem a hűtőbe.

Másnap a spenótot csíkokra vágtam és egy serpenyőben 1-2-3 löttyintésnyi olivaolajon megpároltam. Félretettem egy keverőtálban hűlni, és addig ugyanebben a serpenyőben kicsi olivaolajon egy gerezd apróra vágott fokhagymát megfuttattam, majd felöntöttem 7 deci paradicsomlével, meg egy kis vízzel. Sóztam, borsoztam, és még cukrot is szórtam bele, szerintem nagyon jót tett neki!

Amíg a paradicsomlé rotyogott, a kihűlt spenótot összekevertem a ricottával, a tojássárgával, reszelt parmezánnal, reszelt fokhagymával, apró kockákra vágott sonkával, sóval, borssal, szerecsendióval. Kézzel beletömködtem a tölteléket a paccherikbe, és szépen felsorakoztattam őket egymás mellé egy kiolajozott jénaiban. Amikor a töltelék elfogyott, ráöntöttem a paradicsommártást is. Ha maradt volna töltelék, rá lehetett volna kenni a paccherikre.


180 fokos sütőben sütöttem 40 percig, majd megszórtam reszelt trappistával és sütöttem újabb 8 percig, éppen csak annyi ideig, amíg a sajt szépen ráolvadt a tésztára.


A tányéron még meg lehet hinteni reszelt parmezánnal, én ezt elfelejtettem, s ehelyett gyorsan megkóstoltam és nagyon finomnak találtam! Ha valaki nem szereti a paradicsomszószt, az besamel mártással is helyettesíthető.


11 megjegyzés:

csincsilla írta...

na végre! már azt hittem, elfelejtetted! isteni lehet! de tényleg egy kicsit munkásnak tűnik:)

Éva írta...

Nagyon klassz!! És tényleg a paradicsomszószt helyettesíthetem ha jó anyuka akarok lenni!! Ügyi vagy!(maradt esetleg belőle???)

Andi írta...

Rengeteg! :-)

Bea írta...

Hűűű, de jól néz ki! De nem hiszem, hogy mostanában meg fogom csinálni, sajnos elég időigényesnek tűnik számomra :(

Andi írta...

Szerintem ha egy személynek való adagot készítetek, az megvan félóra alatt! :-)

mazsolla írta...

nagyon-nagyon-nagyon-NAGYON- n a g y o n jól néz ki:D biztos isteni vót! 5 azaz öt pont!! (vagy 10 ki melyiket nézi...:D)

Andi írta...

Köszi Mazsi, tudtam, hogy értékelni fogod! :-)

segebaga írta...

Hát elájultam, Zokni most nyalt föl! Csudaszépen néz ki! Megérte a pepecs!!

zokni írta...

Én meg inkább (persze imádom a gazdit nyal-nyal))ezt nyalogattam vóna :) Szegény kis kosztoska vagyok, bár nem panaszkodom, me Somi néni főztjét kaptam ma vacsira,de pssssszt Somi néni meg ne tudja.

mazsolla írta...

Nagyon-nagyon-NAGYON- n a g y o n finom volt:D miközben ettem azon gondolkodtam, h egy kicsit lasagna-s, szerintem nagyon fini lenne úgy is.szerintem a besamel is illene hozzá (nem paradicsom nálkül, hanem együtt az összes).
lényeg h nagyon fini:))

Andi írta...

Jaj Segebaga, te milyen bolond vagy a Zokniddal együtt!
Mazsi, szeretném részletesen kitárgyalni a témát msn-en...