2009. április 14., kedd

Portugál tojásos sütemény


Az ötlet innen van. Olyan igazi, húsvéti sütinek tűnt és bizonyult. Még sosem voltam Portugáliában, szóval fogalmam sincs, hogy milyennek kellett volna lennie ennek a sütinek, mindenesetre finom lett nagyon (még ha nem is autentikus).


Az eredeti recept szerint leveles tésztából készülnek a kis tésztakosárkák. Nekem viszont pont volt egy kisebb adagnyi Dorie Greenspan szinte mindenhez jó pitetésztájából (egy szedres tortával küzdöttem ugyanis mellékesen:)), tehát ezt használtam fel, és a krémet is egyszerűsítettem némileg:) Más részét nem alakítottam át a sütinek, mert más része nem volt.


Tehát a tészta:


Az alábbi mennyiségnek kb. az egy harmadát használtam fel 12 darab kis kosárkához. D. G. szerint ez egy 22,86 cm-es (9 inches) formához elegendő. (Mármint az egész adag tészta, nem a harmada!)


Kell hozzá:

– másfél csésze liszt

– 2 evőkanál cukor

– 3/4 teáskanál só

– 15 dkg jéghideg (fagyasztott) vaj, felkockázva

– 2,5 evőkanál jéghideg (fagyasztott) növényi zsiradék, 2 darabra vágva

– kb. 1/4 csésze jéghideg víz.


Mindezeket robotgépben kell összedolgozni, a lehető legrövidebb idő alatt, hogy ne melegedjenek fel a hozzávalók. Ha nincs nagy robotgépünk, akkor két adagban oldjuk meg a problémát! (Mint ahogy én is tettem:)) Tehát a lisztet, a cukrot és a sót beletesszük a gépbe, és csak megforgatjuk egy pillanatra, hogy jól összekeveredjenek. Aztán mehet bele a felkockázott vaj és növényi zsiradék, és mindig csak pillanatokra nyomjuk meg a gombot, hogy helyes morzsát kapjunk. Aztán kanalanként mehet bele a hideg víz, esetleg néhány cseppel több, ha szükséges. Akkor jó, ha összecsípve összeáll már a tészta. Sima felületre kiborítva gyorsan pofozzuk össze koronggá, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe, minimum egy órára.


Amikor fel akarjuk használni a tésztát, vegyük elő a hűtőből, nyújtsuk ki és formázzuk (most 12 darab kört vágtam ki belőle, és kibéleltem velük a muffinsütőformám mélyedéseit), és így még tegyük vissza a hűtőbe 20 percre.


Töltelék:

200 gramm tejszín

300 gramm tej

80 gramm cukor

– 3 tojás

– 3 tojássárgája

–1/4 teáskanál vaíliakivonat


A tejszínt fel kell melegíteni 70 fokra, belekeverni a cukrot, addig főzni, amíg a cukor elolvad. Ekkor mehetnek bele a felvert tojások és tojássárgáják, alaposan összekeverjük. A végén tesszük bele a vaníliakivonatot, és lehűtjük.

Én (mivel alapvetően a szedertortával voltam elfoglalva:)) csak összekevertem egy kis tejszínt (olyan 1,5 dl-nyit) 2 egész tojással és egy kis cukorral. Ezt a löttyöt töltöttem bele a nyers kosárkákba.


220 fokra előmelegített sütőben olyan 20-25 percet sütöttem, látszik rajta, hogy mikor jó, mert szép ropogós barnára sül a tetején a tészta is, és a krém is. A sütőben gyönyörűen felemelkedett a krém, kivéve kicsit összeesett, de így is nagyon finom volt. A tészta is remekül illett hozzá.

10 megjegyzés:

mazsolla írta...

nagyon kis csinos:)

Andi írta...

A szedertortáról mikor olvashatjuk a beszámolót??? :-)
Nagyon finom lehetett, de első olvasatra kicsit macerásnak tűnik. Ha nagyon-nagyon finom, és ezt garantálod, akkor megpróbálnám én is! :-)

mazsolla írta...

valakiiiiiiiii:D

Andi írta...

:x

mazsolla írta...

VALAKIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Andi írta...

>:-xxx!!!!

mazsolla írta...

*röhög*

mazsolla írta...

még mindig várok!

csincsilla írta...

értettem :(

Andi írta...

VÉHÉHÉHÉGREEEE! Annyira lassan esett le...