2009. április 11., szombat

Minestrone leves

Holnap húsvét és mint ilyenkor és egyéb nagyobb ünnepeken, a szüleimnél gyűlik össze a család (anyu, apu, Mazsi és barátja Zoli, nagyi és mi ketten) ebédre. Kivéve karácsony másnapján, amikor mi látjuk vendégül őket. Én ilyenkor igyekszem mindig olyan menüt kitalálni, amit még soha nem főztem nekik, hogy mindig legyen egy kis újdonság. Tavaly levesként a minestronét gyártottam. Féltem egy kicsit, hogy tesómnak hogyan fog ízleni, mert ő elég sok zöldséget nem szeret, a minestrone pedig egy zöldségleves. Várakozásommal ellentétben annyira ízlett neki, hogy kérte, az első adandó alkalommal csináljam meg újra. Úgy gondoltam, húsvétra ismét tökéletes lenne ez a leves, ezért a holnapi ebédhez én ezzel és hagymás krumplisalátával készültem. Persze a levest már meg is kóstoltuk. :)

Minestrone leves

Az eredeti recept zöldségként csak hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellergumót és paradicsomot ír. Nekem ez túl egyszerűnek és kevésnek tűnt, ezért beleraktam mindent, amit itthon frissen vagy mélyhűtve találtam. Mennyiséget azért nem írok, mert az az adag, amit ma főztem kb. 10 embernek elég és ez egy olyan leves, amit szerintem mindenki ízlés szerint készítsen.
HOZZÁVALÓK:
- sok zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, gomba, brokkoli, zöldbab, paradicsom, cukkini)
- hagyma
- fokhagyma
- sűrített paradicsom vagy paradicsomlé
- fűszerek (só, bors, bazsalikom, oregano, kakukkfű)
- Worchester szósz
- leveskocka vagy csirkealaplé
- olaj
- tészta
- tálaláshoz reszelt sajt

Olajon megpárolom a kockára vágott hagymát és összetört fokhagymát, majd beledobom a felkockázott, felaprított, karikára vágott zöldségeket a paradicsom kivételével (én a zellergumót csak kétfelé vágtam, azt a végén kivettem a levesből). Ezeket átforgatom az olajon a hagymával, fokhagymával, majd felöntöm vízzel. Ízesítem sóval, borssal, leveskockával (ha csirkealaplével öntöm fel, ez nem kell), Worchester-szósszal. Addig főzöm, amikor már majdnem megpuhultak a zöldségek. Ekkor negyedekre vágott paradicsomot adok hozzá és fűszerezem oreganóval, kakukkfűvel, bazsalikommal. Ha kell pótolom a vizet. Amikor a paradicsom héja kezd leválni, kihalászom a levesből, lehúzom a héját és beledobom a turmixgépbe. Adok hozzá paradicsomlevet vagy sűrített paradicsomot, egy kis adag zöldséget (én főleg a fehérrépát turmixoltam össze, azt senki nem szereti a családból) és annyi levet, hogy könnyen turmixolható legyen. A pépet visszaöntöttem a levesbe. Belefőztem egy kis tésztát is. Nekem most pici masnitésztám volt itthon, de ettem már minestronét rövidre tört makaróni tésztával és orsótésztával is.

Tálaláskor nagyon fontos a reszelt sajt a tányér aljába, erre szedjük rá a forró levest!

Az eredeti recept szerint még frissen aprított petrezselyemmel is meg kellene szórni, de szerintem ez a leves már alapból nagyon fűszeres,nem kell, hogy egy erőteljes petrezselyemízt érezzünk benne.

Úgy adódott, hogy ma nem volt semmi egyéb dolgom, ezért (ezt most főleg neked írom, Andi) kimentem a kertbe ásni, ültetgetni. Nem is bántam meg, mert annyira szép, nyárias idő volt, vétek lett volna a 4 fal között tölteni a napot. (Egyesek két keréken élvezték a nap egyik részét. :) ) Segítőim is akadtak: két darab négylábú rosszcsont személyében, akik azért tudatosították bennem, hogy hiába a fáradság, pár nap múlva ugyanakkora lyukak lesznek a kertben, mint amiket ma betemettem és a frissen ültetett virágok társaságát sem fogom sokáig élvezni. Szegények annyira elfáradtak a rosszalkodásban, hogy most így pihennek éppen:

11 megjegyzés:

mazsolla írta...

nagyon fini lehetett!! egyszer én is meg szeretném kóstolni. egyébként folyton keverem ezt a levest a gazpachoval, sosem tom, melyik melyik..de mostmár menni fog!:)

Mazsolino írta...

Mmmm.... mindjárt holnap!!!
Írom ezt egyrészt azért, mert KELLEMES HÚSVÉTOT MINDENKINEK!
Másrészt azért, mert mindjárt ehetek a fini levesből! Mondjuk jobb lett volna, ha nem látom mennyi és milyen zöldség van benne, de mostmár mindegy. :)
Aztán holnap legyetek szemfülesek, hátha valahol a fűbe rak a nyúl (is)! :)

Bea írta...

Ez az olasz leves, a gazpacho pedig mexikói ha jól tudom :)

Én Mazsim! Nekünk szólt az a fűbe rakós dolog?

tata írta...

minedenkinek jó nyuszizást!
nagyon csinos ez a leves. megrendelem! valakiiiii! :)

Andi írta...

Szerintem nekem szólt a fűberakás!
Nagyon finomnak tűnik ez a leveske, ki fogom próbálni! Tetszik a tányér alján a sok sajt, van, hogy a húsleves eszem így, ha senki sem látja...

mazsolla írta...

a gazpacho spanyol, nemrég tanultam-persze-spanyolórán :)

Andi írta...

Képzeld, Bea, Toma felásta a kiskertemet a ház előtt, elszórtam a magokat, rokkantra dolgoztam magam és épp most végeztünk. Ez a válaszom a megszólításodra :-))))

csincsilla írta...

továbbra is lenyűgöznek ezek a beszámolók! és ilyen rendesen főzni, hihetetlen. minden szépen oda van készítve, csak nézek és álmélkodom, hogy így is lehet. és az a két kis tündér, nagyon, nagyon és nagyon cuki! jó is annak, akinek van segítsége a kertben.

zokni írta...

Csincsillám, Te sem panaszkodhatsz, segítő kezekben (lábak)nálad sincs hiány a szépségről meg ne is beszéljünk :)
Frakk meg Vilma meg zabálni való, persze az összes négylábú is aki jelen van itt a blogon.
A két lábúak meg isteniek, amiket ti itt produkáltok, szóval nagyon!! Ki fogadna örökbe?

Bea írta...

Mazsi, megint tanultam valamit! Köszönöm! :)

Andi, majd szólj, mikor mehetek gyönyörködni a kiskertedben, te mindig olyan gyönyörűségeket alkotsz virágokból is! A fűberakás nekem szólt, mint utólag kiderült. Találtam sok-sok nyusziajándékot a fűben!

Csincsilla, nem vagyok ám mindig ilyen rendes. Csak amikor fotózni kell a blogra. :) Neked nincs négylábú segítőd? Láttam egy pár állatkát a fotóidon, aki szerintem szívesen kertészkedne veled.

Bea írta...

Zokni, hozzánk jöhetsz nyugodtan! Ahol 2 elfér, ott 3 is :)