2009. március 8., vasárnap

Piros lencse Judit receptje alapján


A már többször említett korrektorsulis osztálytársam Judit találmánya ez a recept és most, annak örömére készítettem el, hogy kisfia születése alkalmából újra felvettük a kapcsolatot. Régebben már egyszer megfőztem, de akkor nem ízlett különösebben, ellenben ma teljesen odavagyok érte! Judit azt írta, rántott sajttal isteni, így hát gondoltam egyrészt Tomának a rántott húshoz jól fog menni, vagy lehetett volna esetleg a kenyérchipset belemártogatni, ha azt el nem rontottam volna. Judit receptjei (sült cukkinikarikák, brokkolis tészta) nagyon bejöttek másoknak is, így hát remélem hamarosan kapunk még tőle újabbakat! :-)


Pár helyen picit eltértem az eredeti recepttől, először is a mennyiségben, mivel nekem 50 deka lencse sok lett volna, valamint sárgarépa helyett krumplit kockáztam bele, és még a fűszereket helyettesítettem ha nem találtam olyat itthon, de ez úgyis ízlés kérdése.

Hozzávalók:
- 15 dkg vörös lencse
- 1 nagyobb szem krumpli
- 2-3 deci házi paradicsomlé (vagy 1 doboz sűrített paradicsom)
- 1 kávéskanál méz
- 1 kávéskanál fokhagymás ecet (vagy almaecet, vagy fehérborecet)
- fűszerek: zellerzöld, fokhagyma, petrezselyem, só, Cayenne-bors, vegeta, őrölt chili, kurkuma

A vörös lencsét jól megmostam, pár órára beáztattam. (Hosszú ideig tartott mire megtaláltam, honnan jön az a szú percegéséhez hasonlító hang, hát a lencseszemek pattantak szét egymás után az áztatóvízben.) Aztán leszűrtem az áztatóvízből, átöntöttem a lábosba és hozzáadtam bőven aprított zellerzöldet, egy csokor aprított petrezselymet, egy duci gerezd zúzott fokhagymát, 3 deci házi paradicsomlét, sóztam, szórtam bele Cayenne-borsot, vegetát, chili helyett unokabátyám jó csípős fűszerkeverékét, kurkumát, és tettem bele egy nagyobb szem krumplit apró kockára vágva. Felöntöttem vízzel, hogy ellepje és puhára főztem. Amikor már majdnem kész volt, ízesítettem egy kávéskanál mézzel és egy kávéskanál fokhagymás ecettel.


Önmagában is nagyon finom volt, de a sült csirkecombokkal egyszerűen fantasztikus. Este majd Toma még kaphat belőle egy kicsit a rántott húsa mellé, ha marad :-)

1 megjegyzés:

csincsilla írta...

ezt is kérem a listámra! nagyon izgalmasnak tűnik, és pici római köménnyel még lehet tuningolni:)