2009. március 13., péntek

Gyöngyi-féle omlós sajtos rúd


A múlt vasárnap volt szerencsém hozzá, fantasztikus volt. Omlós is, ropogós is, és nagyon jóízű. Persze rögtön elkértem a receptet, amit ott helyben át is tanulmányoztam, és rögtön el is veszítettem. Emlékezetből próbáltam rekonstruálni, majd a Gyöngyi kijavítja a tévedéseimet. Persze az enyém korántsem lett olyan finom, mint az övé volt, de ez már csak mindig így szokott lenni, csak ismételni tudom magamat, hogy a második hely is szép.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1/4 kocka friss élesztő
- 25 dkg disznózsír (igen, igen, nem vaj, szerintem pont ettől olyan omlós)
- 2-3 teáskanál só (kóstolás!!!)
- 1 kis pohár tejföl
- 2 tojás sárgája + 1 felvert tojás a tetejére
- 20 dkg sajt, reszelve
- köménymag, opcionális

A felsoroltakat gyorsan összegyúrtam, a sajtból hagytam olyan öt dekányit a tetejére is. Egy napig a hűtőben hagytam pihenni (gondolom, elég neki néhány óra is).
Kicsit lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra kinyújtottam, szép szabályos stanglikat vágtam belőle (vonalzóval és pizzavágóval:). Kipapírozott sütőlemezre pakoltam őket, a tetejüket megkentem kicsit sós felvert tojással, és rászórtam a maradék reszelt sajtot és a köménymagot. Előmelegített 210 fokos sütőben 10-15 perc alatt szép pirosra sültek.

2 megjegyzés:

Andi írta...

Biztosan nagyon finom ez is, de még nem tudtam megkóstolni, mert a másik ötféle sütit kóstoltam eddig, és mindegyik rendkívül finom volt! Ez a világos színű muffin egyszerűen mennyei, pedig én nem is szeretem a muffint. Oszt még volt másik kétféle süti, amit kóstoltamm, szintén isteni volt. Jó lenne megtudni a receptjüket... :-)

Unknown írta...

Sziasztok!

Ezzel a recepttel nagy sikert arattam!!!!!!!!! Nagyon-nagyon finom és egyszerű elkészíteni! Minden hétvégén sütnöm kell!! Kívülről fújom a hozzávalóit! Köszönöm Nektek!