2009. február 8., vasárnap

Krokodil


Zsuzsitól kaptam a héten egy e-mailt, ami ennek a gyönyörű krokodilnak az elkészítését mutatja be lépésről lépésre. A fényképekből kiderült, hogy a recept egy orosz gasztrooldalról van. Órákig kerestem a krokodilt rajta, de sajnos nem találtam meg, ezért a saját, nem annyira részletes fényképeimmel mutatom be. (BeckZsu szerencsére megtalálta, itt megtekinthetők a részletes fázisfotók.) Találtam viszont egy cuki rákocskát és rengeteg gyönyörű befőttet/savanyúságot. Borit majd megkérem, fordítson le nekem néhány receptet.


Amint megláttam, azonnal beleszerettem, bár elsőre nagyon bonyolultnak tűnt az elkészítése, de végül is elég egyszerű volt.

Hozzávalók a tésztához:

- 500 g sima liszt
- 100 g majonéz (én tejfölt használtam)
- 250 ml langyos tej
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál só
- 1/2 kocka élesztő

Az alapanyagokat összedolgozzuk, hagyjuk megkelni, majd megtöltjük, megkenjük tojással és megsütjük.




Hozzávalók a töltelékhez:

A receptben az áll: "ízlés szerint felvert tojásba parizert, reszelt sajtot, hagymát teszünk". Én ehelyett két fél csirkemellet felcsíkoztam, sózás és borsozás után olivaolajon szépen megpirítottam. Egy kábé 10 centis póréhagymát hosszában elfeleztem, majd felkarikáztam. 3-4 paradicsom belsejét kikapartam (ez ment a levesbe :-)), hagytam a félgömböket kicsöpögni, majd apró kockákra vágtam. Amikor a csirke elkészült, belesöpörtem a serpenyőbe a zöldségeket, jól összekevertem, de már nem sütöttem tovább. Miután kicsit kihűlt a töltelék, egy felvert tojásba egy maréknyi reszelt sajtot kevertem és ezt is hozzáadtam a csirkés-zöldséges egyveleghez. Nem akartam a tojást megsütni, de azért jó lett volna, ha kicsit jobban megszilárdul, könnyebb lett volna vele dolgozni. Mivel nem volt itthon friss petrezselyem, szárítottal fűszereztem még meg a tölteléket.


Az elkészítés lépései:


A duplájára kelesztett tésztát nagyjából fél centi vastag téglalappá nyújtottam, a nem egyenes oldalakat derelyevágóval levágtam. Ezekből a levágott részekből lett végül a farka, lába, szeme. A tölteléket a tészta közepére halmoztam, még két marék sajtot szórtam a tetejére, majd szintén a derelyevágóval hat helyen bevágtam. Ezeket a csíkokat ráhajtogattam a középre halmozott töltelékre. Ez lett a teste.


A levágott tésztadarabból kialakítottam a szemét, a farkát és a négy lábacskáját. Kezdett sárkányformát ölteni a kis krokodilom. :-)



Ollóval pikkelyeket vágtam a testébe és a pofácskájára. Ekkor már annyira élethű volt, hogy épp csak el nem szaladt! :-) Végül egy felvert tojással megkentem (a maradék tojásból nokedli lett a levesben), és 200 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.


Amikor megsült, 200 képet készítettünk róla és gyorsan hívtam telefonon Micikét, hogy jöjjön ebédelni :-) Nagyon finom lett a tészta és a töltelék is. Legközelebb azért sokkal több töltelékkel fogom készíteni.


42 megjegyzés:

Névtelen írta...

annyira aranyos!!!!!! hogy volt szívetek megenni?:D

csincsilla írta...

csatlakozom az előttem szólóhoz! annyira cuki lett! formás és dundi! vérzik utána a szívem.

Andi írta...

Nagy csatában elvérzett... :-)

Névtelen írta...

... na végre kiderült, Te mindent felfalsz ami valaha mozgott, eddig csak a háztájiban öldököltél de mán a vadvizekre is kimerészkedsz. Ez állatkínzás !!!!

Névtelen írta...

egyébként meg el vagyok ájulva!!!!!

Viktoria írta...

Nagyon jópofa és ötletes! Jó módszer állatka formázása akkor is, ha a gyerkőc válógatós, egy állatka formát biztos szívesebben eszik meg mint egy unalmas kocka, vagy kerek formát.

BeckZsu írta...

Nagyon szépet csináltál, igazán ügyes és türelmes vagy!
Találtam neked máshol egyet, ha érdekel. Ez darált húsos-káposztás töltelékkel van: http://kulinaria.nnm.ru/_myasnoj_pirog_krokodil

BeckZsu írta...

Csak nem nyugodtam, megtaláltam azt is, amire gondoltál :)
http://www.kuharka.ru/talk/eat/cake/2007.html

Névtelen írta...

Azt hiszem, most a gasztonómiában is megállja a helyét: hogy a külcsín és a belbecs (itt)igazán harmóniában áll egymással:).
Naaggyyyonn szép és a tésztát is látva, fenséges lehet!

Andi írta...

Jaj de jó! Köszönöm BeckZsu! Nagyon örülök neki, én olyan sokat kerestem és nem találtam.

Fahéj és feta, a 20 éves fiam amikor meglátta, csillogott a szeme, bár próbálta leplezni, és persze szívesen befalta először a 3 szeletet, majd este a maradék 4 szeletet...

Andi írta...

Segebaga! Csak nehogy a legközelebbi ebédünk Segebaga formájú legyen... :-) Egyébként köszi az ájuldozást, ez volt a cél! :-)

Chef Viki írta...

Asszem, ez valami járvány lehet :-D

Nézz be hozzám: http://thechefviki.blogspot.com/2009/02/krokodil.html

:-DD

Névtelen írta...

kannibááááááááááááááááááááál !!!!

Névtelen írta...

Most visszakapod: HOGY NÉÉÉÉZ KIIII? :D

annyira cuki, itt nevetgélek magamban hihi :)

Névtelen írta...

Jaj, de jól néz ki, mindenképpen megcsinálom én is (ha tudom)

Andi írta...

Addig nem nyugszom, amíg egy mopszformájút nem találok valahol elkészítési fotókkal :-)

Névtelen írta...

Alig várom :D!!! Ennél egyszerűbb, áramvonalasabb formavilág szerintem. HOGY FOG KINÉÉZNII?? :D

Andi írta...

A mopszforma igen-igen jellegzetes forma, különösen az arcocskája, meg a farkincája... :-)

Névtelen írta...

a mopszforma nagyon egyszerű: sok sok nudli + 2 fül(háromszög alakú) + egy csigabiga a farkincának! szerintem :D

csincsilla írta...

izgatottan várom a töltött mopszot:) mivel fogod megtölteni? és vigyázz, l. sz., hogy elég dundi legyen, olyan hurkásabb fazonra gondoltam :)

Andi írta...

Háát mivel töltsem? Süti legyen belőle? Még meggondolom! Igyekszem majd nagyon hurkásra készíteni, de nem lesz már uncsi ez a sok tésztaállatka?

Névtelen írta...

a farka kakaóscsiga! ennyit segítettem! :)

Névtelen írta...

Egy mopsz meg egy krokodil még messze van az uncsitól! Szerintem ő legyen süti,mert a pofácskája és a csigája is lehet kakaós :).

Névtelen írta...

Viki! énis pont erre gondoltam:)

Andi írta...

Legegyszerűbb lenne, ha mindjárt meg is csinálnátok, nem?

Névtelen írta...

Nekem már kész is van, picit büdi... vihhi

Névtelen írta...

és hiperaktív, nem lehet nyugodtan elmajszolni...

Andi írta...

És mivel van töltve???????

Névtelen írta...

mandarinnal, almával, táppal, jutalomfalattal, szárazfalevéllel, botdarabkával és hóval :D

de kiegyezhetünk a te mopszodnál a csokikrémben :).

Andi írta...

Nem, jó lesz nekem is az előző felsorolás, az talán jobban megtartja a formáját a pocakban...

Névtelen írta...

Viki! kifelejtetted a legfontosabbat a KIWIT!
egyébként sztem a csoki lehet finomabb lenne mint ez a mix ;)

Andi írta...

Gondoloooood? :-)

Névtelen írta...

ihiiiii :D

Dani írta...

Üdvözlet!
Kipróbáltam a krokodil sütést. 26éves férfiúi létemre, remélem nem lett annyira rossz.
Íme:
http://www.kepfeltoltes.hu/090608/202236541043_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Andi írta...

Dániel! Gyönyörű lett! Nagyon ügyes vagy! És mivel töltötted?

Dani írta...

Sült csirkemell, lilahagyma, paradicsom, reszelt sajt, meg egy kevés krémsajt. És persze petrezselyem. :)

Andi írta...

Fantasztikus! Gondolom elájult tőle (meg tőled is) mindenki! :-)

Dani írta...

Még élőben nem látta más, nem ért haza még senki. Nekem meg szigorlatra kellene tanulnom, de inkább sütögettem. Viszont szereztem egy kis tapasztalatot,h. legközelebb mit kell másképp csinálnom.
Köszi a receptet!

Andi írta...

Nagyon szívesen!
Érdekelne, hogy ízlett a családnak! És miket változtatnál?
Jó, hogy kommenteltél ide, mert legalább eszembe juttattad, hogy nekem is meg kéne sütnöm megint! Köszi!

Dani írta...

A családnak is ízlett,el is fogyott mind tegnap. Hmm, a változtatások főleg a tészta formázását érintenék. Az én krokodilom vagy micsodám szegény nyitott gerinccel sült ki. Jobban be kell vagdosnom a tésztát, és kicsit nagyobb adagot is kell gyúrnom. Amúgy ízre finom, csak az alakján kell csiszolni. :)

Andi írta...

Dániel, feltettem a krokodilodat a blogba! Köszi, hogy megmutattad! http://csincsilla.blogspot.com/2009/06/krokodil-ismet.html

Atkáriné Terike írta...

http://picasaweb.google.hu/atkariek/Kalacsbol# Graulálok! Ügyes munka! Nézd meg az én kalácsaimat! Üdv Terike