2009. február 5., csütörtök

Indiai paradicsomos-tejszínes csirke


Tombol az indiaikaja-őrület a blogon, Csincsilla felvásárolta már a sarki fűszeres összes fűszerét, én pedig tonnaszám nyomtatom a recepteket, mert bele kell kóstolnunk ebbe is, annyira izgalmas! Én most Le Big Mac Paradicsomos tejszínes csirkéjét próbáltam ki, és nem is bántam meg, pedig néhány helyen picit eltértem az eredeti recepttől.

Hozzávalók:
- kb. fél kiló csirkemell
- fél citrom leve a pácoláshoz
- 3-4 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1-2 dl paradicsomlé
- 1-2 dl tejszín
- 0,5 kávéskanál kurkuma
- 1,5 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 kávéskanál garam masala
- csípős fűszer (bármilyen)
- só, bors

Azzal kezdtem, hogy a csirkemellet felkockáztam és fél citrom levével meglocsoltam, jól össze is gyömöszöltem. Betettem a hűtőbe pácolódni, találjátok ki mennyi időre? :-) A hagymákat a fokhagymával együtt aprítógépben pépesítettem, a római köményt pedig a mozsárban porrá őröltem, majd egy kis teaszűrőn még át is szitáltam.


A csirkekockákat megsóztam, megborsoztam, és a citromlés páccal együtt egy serpenyőben olivaolajon elősütöttem, sőt jól meg is pirítottam mindenhol. Átöntöttem egy tálba, és az üresen maradt serpenyőben, ahogyan azt a tévében láttam, kicsit pirítottam a fűszereket (kiegészítve Dezső unokabátyám csípős fűszerkeverékével), majd meglocsoltam egy kis olivaolajjal, és erre öntöttem a pépesített hagymákat. Egy ideig kavargattam ezt is, azután beleöntöttem a tejszínt és a paradicsomot, némi kóstolgatás után még sóztam, borsoztam, belemorzsoltam egy fél húsleveskockát, és amikor megfelelőnek találtam, visszaöntöttem a serpenyőbe az elősütött csirkekockákat. Folyamatos kóstolgatás mellett hagytam még alacsony hőfokon rotyogni. Rengeteg ötletem lett volna, hogy miket kéne még beleönteni vagy beleszórni. :-)


Jázminrizst főztem hozzá. Kicsit fűszeresebbnek szerettem volna ezt a kaját, csak Toma miatt nem mertem elengedni a fantáziámat. Döbbenten kérdezte, hogy mi ez, de miután másfél órát késett hazulról, nem mert mást mondani, mint hogy nagyon finom. Nekem tényleg nagyon ízlett!

5 megjegyzés:

csincsilla írta...

nagyon izgalmasnak tűnik. és az külön remek, hogy nincs hozzá kétoldalas fűszerlista. kíváncsian várom az ebédidőt:) és gyönyörű a mozsár!

Andi írta...

Anyutól kaptam a mozsarat és nagyon szeretem, csak ritkán használom.
Még szívesen borítottam volna bele egy kis őrölt köményt és őrölt koriandert, de nem mertem Toma miatt.

Névtelen írta...

Kitaláltam! Amíg alukáltál egyet. Most olvasom tovább. :)

Andi írta...

Annyira okos vagy! De annyira, de annyira! Átnyújthatok egy hangszórót? :-) (Nem tudom hogy jöttél rá ilyen gyorsan?)

csincsilla írta...

hű, nagyon finom! pont annyira fűszeres, amennyire szerintem kell, nekem nagyon bejön! listára kérem szépen!