2009. február 21., szombat

Barackos klafuti


Időnként ki kell kérdeznem blogszerzőtársamat, hogy mégis mit csinál, miért nem tesz fel napokig egyetlen bejegyzést se a blogba? Ilyenkor mindig kiderül, hogy finomabbnál finomabb kaják kerülnek ki a konyhájából, csak éppen nem fényképezte le, vagy egyszerűen csak nem volt kedve írni. Egy ilyen számonkérés alkalmával került szóba ez a barackos klafuti, amit a napokban sütött, de olyan gyorsan elfogyott, hogy nem tudott róla egyetlen képet se készíteni. Vállaltam, hogy majd én rögzítem, úgyis van néhány üveg tavalyelőtti házi barackbefőttem, ami kicsit megbarnult, de egy sütibe éppen jó lesz. Így aztán Csincsilla cseresznyés klafutijának receptjét alapul véve nekiláttam:


Hozzávalók:
- 1 üveg őszibarackbefőtt
- 3 tojás
- 4 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál rétesliszt
- 2 deci tejszín
- 1 deci tej
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipet só

Bemelegítettem a sütőt 230 fokra, azután kivajaztam egy fodros tortaformát, és a vajas felületet még jócskán meghintettem fahéjas cukorral. A lecsöpögtetett őszibarackokat szépen elrendeztem a tortaforma alján. Robotgéppel felhabosítottam a tojásokat 4 evőkanál kristálycukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, csipet sóval, majd hozzáadtam 6 evőkanál lisztet. Ezután felhigítottam 2 dl tejszín és 1 dl tej keverékével, és amint jól elkeverte a gép, átöntöttem a barackdarabokra. A tetejét megszórtam aprított mandulával és így feldíszítve betoltam a forró sütőbe. Körülbelül 30 percig sütöttem, de amikor kezdett szépen megbarnulni a teteje, ráborítottam egy fóliadarabot. Időnként ellenőriztem egy hústűvel, hogy mi a helyzet a süti belsejében.



Hideg, édes tejszínhabbal tálaltam. Nekem egy kicsit túl édes lett, de anyunak annyira ízlett, hogy alig bírt megállni két szeletnél! :-)


5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves ez pont olyan finom volt mint ahogy kinéz :)

Andi írta...

Szerintem meg nem volt annyira finom, mehetett volna bele kétszer ennyi barack is, de azért a nevemet vállalom!

Névtelen írta...

:)))))))

Andi írta...

Jut eszembe, meg akartam kérdezni, hogy ebbe a tésztába tényleg nem kell sütőpor? A recept szerint nincs benne, de én tettem egy kicsit. Már Bori is kérdezte valamikor régebben!

csincsilla írta...

nem tudom, hogy az eredetiben van-e. ha teszel bele egy keveset, akkor kicsit más lesz a textúrája, és persze pufibb is lesz. próbáld ki így is, meg úgy is. nekem mostanában, azt hiszem, jobban ízlik a sütőportalan változat.