2009. január 28., szerda

Narancsos-ricottás kuglóf


Nyilván már tegnap éreztem ezt a nagy esőt, azért álltam neki este kuglófot sütni. Most már igazán jöhetne a tavasz!
Hozzávalók:
– 555 gramm finomliszt
– 3 dl langyos tej
– 1/4 kocka élesztő (1,25 gramm)
– 5 evőkanál cukor
– csipetnyi só
– 5 dkg vaj
– 1 narancs reszelt héja és kifacsart leve
– 250 gramm ricotta
– egy fél marék csokicsepp
– 100 gramm étcsoki a bevonáshoz, de ez elhagyható

A lisztet, tejet, élesztőt, cukrot és sót beletettem a kenyérsütőgép üstjébe, és közepesen lágy tésztát dagasztattam. Amikor már fényes volt, mehetett bele a vaj is (nem szoktam felolvasztani, hogy ne kelljen annyit mosogatni, de olyan jó puha, szobahőmérsékletű legyen).
Fél óra dagasztás után hagytam a tésztát 10 percig pihenni, aztán ráöntöttem a ricottát, belereszeltem a narancshéjat, és újra egy húsz percet dagasztattam, közben apránként belecsavartam a narancs levét is.
Kicsit lisztezett deszkán még belegyúrtam a maradék csokicseppeket, és beleigazgattam a tésztát a kivajazott kuglófformába. Hagytam a duplájára kelni (megint turbó üzemmód volt a hétköznap estére való tekintettel, szóval az 50 fokos sütőben várakozott), utána kivettem, betakargattam, és felfűtöttem a sütőt a maximumra. Amikor betettem a kuglófot, visszavettem 200 fokra a hőmérsékletet, és leültem egy kicsit bridzselni. Ennek következményeként majdnem sikerült elégetni az egészet, szóval nem kellett volna ennyire négerbarnára sütni. Rácson hagytam kihűlni, és reggel, hogy csinosabb legyen, leöntöttem még csokimázzal (most kivételesen nem gőz felett olvasztottam fel a csokit, mert rohantam, hanem a mikróban, némi vaj társaságában). Könnyű és finom lett.

6 megjegyzés:

Andi írta...

Juj de gyönyörű lett! és a fénykép is róla! Fantasztikus!

Andi írta...

És az íze is! Nem győzök betelni vele, és a legjobbkor jött, mert nagyon nyűgös napunk van ma a tesómmal!

Névtelen írta...

ajajajajajajajajajajajajajaj....

Névtelen írta...

Tesóiddal!!! Várja a fene a tavaszt, ha ilyen finomat lehet télen kapni!!! KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!! Millió cuppanat a szakácsnénak vagy inkább cukrásznénak :)

Andi írta...

Másik tesóm is nyűgös volt? Szörnyű!

Névtelen írta...

Hát ez gyönyörű!! De jó lenne megkóstolni, imádom az ilyeneket! Ügyes vagy!!