2009. január 17., szombat

Hamburger


Nagyon gyakran készítek hamburgert a fiamnak Stahl Judit receptje alapján, és ezen a hétvégén is pont erre készültem, amikor ráakadtam Fűszeres Eszter hamburgerbuci- és hamburgerszósz-receptjére. Persze azonnal kipróbáltam, mert már régóta töröm rajta a fejem, hogyan lehetne helyettesíteni az agyonvegyszerezett bolti bucit. Íme:


Hozzávalók:
- 1,5 csésze simaliszt
- 1/4 csésze tejföl
- 1 tojás
- 5 evőkanál tej
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál szárított élesztő

A robotgépem dagasztó karjával a fenti hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztottam, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem (kábé 1 óra). A megkelt tésztát újra kézzel átgyúrtam és nem 8, hanem csak 6 golyót formáztam belőle. Megint hagytam duplájára kelni, majd egy felvert tojással szépen megkentem, megszórtam szezámmaggal és a recept utasítása szerint 180 fokon 35 perc alatt megsütöttem. Ízre nagyon finom lett, csak valamit biztos elrontottam, mert a teteje egy kicsit keményre sült, nem olyan mint a bolti bucié. De ezen a gondon is segítettem, mert egy éjszakára nejlonzacskóba tettem és így másnapra jól megpuhult gyönyörű bucim teteje.


A hamburgerhúst szokás szerint Stahl Judit bevált receptje szerint készítettem. Nagyon szeretjük benne a füstölt sajt ízét, egészen olyanná varázsolja a húst, mintha parázson sütöttük volna.


A hamburgerszósz receptje is ugyanonnan, a Fűszer és Lélek blogról való:

1 rész majonéz (3 kávéskanál)
1/3 rész ketchup (1 kávéskanál)
1/3 rész nagyon apróra vágott csemegeuborka
1/3 rész nagyon apróra vágott lilahagyma
só, bors, kevés méz és ecet


Fiam döbbenten állapította meg, hogy ez az öntet pontosan olyan, mint a Big Mac szendvicsen a McDonald's-ban. A hamburgerbuci is átment a vizsgán, de mivel az nem tökéletesen ugyanolyan lett, mint a bolti, azt inkább helyettesítette a boltival. Nem mondok erre semmit!

9 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Gyerekek! :-)

Fűszeres Eszter írta...

Jaj, azt lefeljtettem, hogy a hamburgerszószba szerintem, ha teszel egy csipetnyi kaprot, akkor 100%-ban bigmac íze lesz.

Névtelen írta...

szerintem az ezersziget szószok is nagyon hasonlítanak a bigmekkes szószhoz!

Andi írta...

Köszi, Eszter, kaprot nem merek, mert akkor meg az lesz a baj! De azért köszi, és a receptet is nagyon köszi, gyakran fog szerepelni! Ez a gyerek 20 éves, úgyhogy te se reménykedj, nem növik ki amíg otthon vannak... Na de azután...!!! :-)

Andi írta...

Igen, Mazsi, de az már megint egy bolti szósz, ami tele van tudodmikkel! :-)

Névtelen írta...

de biztos van arra is házi recept;)

Névtelen írta...

..és ha nem lenne ezek a csajok majd fabrikálnak egyet :)

csincsilla írta...

már megint annyira szépségesek a képek! mennék tanfolyamra.

Andi írta...

Oké, akkor a következő tanfolyam fényképezésből lesz! :-)