2008. november 2., vasárnap

Rozmaringos-olajbogyós kenyér

A zöld Stahlból van ez a recept, már többször megsütöttem és még sohasem rontottam el. Végre egy normális kenyértészta!!!

Micikéhez készültem sajtvacsorára, és mivel mindenképpen vinni akartam valamit, gondoltam, ez a finomság remek lesz erre az alkalomra. Szerencsére most sem kellett csalódnom benne.

Hozzávalók:
- 50 dkg rétesliszt (esetleg még 5 dkg, ha szükséges)
- 7 gramm szárított élesztő
- 4 evőkanál + 3 deci meleg víz
- 1 evőkanál olivaolaj
- 1 evőkanál só
- 1/2 teáskanál frissen őrölt bors
- 2 teáskanál cukor
- 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
- 5 dkg olajbogyó


A robotgép keverőtáljában 4 evőkanál meleg vízzel összekevertem az élesztőt. Amíg vártam, hogy habosodjon, kimértem a lisztet és a mikró olvasztó fokozatán kicsit megmelegítettem. Egy mérőpohárba 3 deci meleg vizet engedtem, ebbe szórtam a sót, cukrot, borsot, apróra vágott rozmaringot, löttyintésnyi olivaolajat és összekutyulás után a keverőtálba öntöttem az élesztőhöz. Beindítottam a robotgépet, és fokozatosan beleszórtam a tálba az előmelegített lisztet is. Amíg szép simára dagasztotta a gép a tésztát, apróra vágtam az olajbogyót, és ezt is a keverőtálba dobtam. Megvártam, amíg a gép gyönyörűen összekeveri és megdagasztja a tésztát, majd a vékonyan kiolajozott edényben hagytam 60 percig kelni. Amikor letelt az idő, egy kis kézi dagasztás után a sütőpapírral borított sütőlemezre tettem és a melegedő sütő elé ültettem egy kissámlira, hogy még egy félórát keljen. Ezután egy evőkanállal elkevert tojássárgájával lekentem a kenyeret, 3-4 helyen éles késsel kis vágást ejtettem rajta és betoltam a 200 fokos sütőbe 45 percre.


Akkor van kész, ha egyrészt letelik a 45 perc, másrészt kongó hangot ad, ha megkocogtatjuk az alját. Rácsra tettem kihűlni. Indulás előtt még nem teljesen hűlt ki, de azért én félbevágtam és Toma lefényképezte.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

fantasztikusan néz ki, gratulálok!!! Örült összegért vettem ilyet a Lidlben,(olivás masni)mire a gyerek fanyalogva megkérdezte, hogy ez lesz reggelire??? A tiéd biztos hogy finomabb mint a vett!! én is megpróbálom!!

csincsilla írta...

gyönyörű a kenyér, de sajnos kóstoló nélkül nem hiszem el, hogy finom is. mostanában nagyon nem ízlenek a nem kovászos kenyerek, és lehet, hogy ez sem ízlene. látszik, hogy kinél van a pincekulcs.

Andi írta...

Szerintem ízlene :-)

csincsilla írta...

kaptam egy fél kenyérnyi kóstolót! és tényleg nagyon finom, még ma is (kedd reggel). tökéletes az állaga is, meg az íze is. az én nem kovászos kenyereimnek olyan vacak íze van, de ez nagyon finom.

Andi írta...

Örülök, hogy ízlett!

csincsilla írta...

azt a néhány szeletkét, amit nem faltam fel rögtön tegnap, megpirítottam, és így még tökéletesebb lett! legközelebb ne add nekem, hanem edd meg pirítósnak, isteni.

Andi írta...

Pont ma terveztem a pirítósos verziót a sült zöldségekkel (a sárga cukkinimből)! :-)