2008. november 1., szombat

Risotto bianco (fehér rizottó)


A tegnapi jazzgardenes elhajlásom után, a gyomrom kicsit kikészült, ezért leginkább egy kis húslevest ettem volna, de mivel az már a héten egyik nap volt, nem főzhettem megint. És hozzávaló se volt itthon semmi. Viszont maradt egy tányérka húsleves, azt használtam fel a rizottó készítéséhez.

Jamie Olasz kaják szakácskönyvéből készítettem, és ez egy alaprizottó, amihez még ezerféle hozzávalót lehet adni. Kicsit sokat kell mellette állni, de megéri, mert tényleg nagyon finom!



Egy kis fej hagymát, egy vékony gerezd fokhagymát és egy darabka zellert aprítógéppel felaprítottam, majd egy lábosban alacsony hőfokon, viszonylag folyamatosan kevergettem 15 percig egy kis olivaolaj és vaj keverékén. Ezután tettem rá egy bögre rizottórizst és azt is kevergettem ezekkel a zöldségekkel pár percig, majd öntöttem rá egy fél deci fehérbort. Ezzel addig főztem, folyamatos keverés mellett, amíg a bor el nem párolgott, majd kezdődhetett a húsleves kanalankénti adagolása. Mindig csak egy kicsi levest tettem a rizsre, és folyamatosan kevergettem, amíg az az összes lét be nem szívta. Közben néha-néha egy csipet sóval és borssal ízesítettem, és kóstolgattam, hogy vajon mikor lesz jó. Amikor a leves elfogyott, tovább folytattam a főzést, mert a rizs még kicsit nyers volt, de már csak forró vizet tudtam hozzá adagolni. Amikor úgy döntöttem, hogy elkészült, lehúztam a "tűzről", dobtam bele egy kis darabka vajat és reszeltem rá parmezánt, ezzel is összekevertem. És itt nem vettem észre, hogy Jamie azt írja, fedő alatt kell hagyni 2 percig pihenni, pedig fontos lett volna, mert külön felhívja rá a figyelmet, hogy: "Ez a döntő szakasz a tökéletes rizottó elkészítésében..."


Egy tányért előmelegeítettem mikróban, arra öntöttem ki a krémes-szaftos rizottót és az asztalnál reszeltem még rá egy kis parmezánt. Tényleg nagyon jó ízű lett, csak az volt a baj, hogy tovább kellett volna főzni, mert nem jól találtam el a rizsnek azt az állagát, amikor megpuhul, de még harapható, ez sajnos egy kicsit nyers volt. Aztán meg hogy nem vettem észre a 2-perces trükköt, hát lehet, hogy az sokat javított volna a helyzeten. Mindenesetre elkezdtem rizottós korszakomat, mert ki fogom próbálni még sokféle hozzávalóval is, de így alaprizottónak is, mert nagyon jó íze van! Zokni örülni fog a maradéknak, nem tudom, szereti-e a parmezánt...

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

én is szeretem a rizottót, és már sokszor gondoltam rá, hogy kellene csinálni!!!! jó hogy kipróbáltad! csak hogy tuttál enni azok után...!

Névtelen írta...

énis szeretem a rizottót!! :D

Andi írta...

Nem nagyon tudtam enni.... azok után... mindegy, mert majd Zokni megeszi! Még fogok ilyet csinálni, mert nagyon finom, ha az embernek jó a gyomra...

Névtelen írta...

Mi van??? Milyen gyomra, milyen embernek?? Mitől, az esti olvasástól meg a pohár mézes tejtől amit elalvás előtt ivott?? Hát nagyon is jó a gyomrom!!
Más.
Nekem is pontosan ilyen tapasztalatom volt Riz Ottó ügyben hogy félig nyers maradt a rizs, pedig nagyon szeretnék profi lenni az elkészítésében, úgyhogy csatlakozom a Riz Ottó fan clubhoz!! Persze, ha bevesztek...

csincsilla írta...

én sem igazán értem, hogy mért fájt a gyomrod:) és örülök, hogy ilyen jó dolga van a kicsi zokninak. és forró volt a húsleves? a nagy elmék találkoznak, mert ma én is rizottót tervezek, már elő is vettem az alaplevet a fagyasztóból, és csak remélem, hogy nem a (csak) a zokninak főzöm a mai vacsit. de a fényképen nagyon guszti, lehet, hogy nem is volt kemény, csak még rágni sem bírtál :)

Andi írta...

Igen, mikróban felforrósítottam! De Tesco márkájú rizs volt, lehet, hogy az soha nem fog megpuhulni.
És te hogy szoktál alaplevet csinálni? Mert nekem nagyon ritkán marad a húslevesből...
Hát lehet, nem mindenre emlékszem kristály tisztán...

csincsilla írta...

ha néha rámjön, akkor csinálok egy irdatlan nagy adag alaplevet, direkte erre a célra. a múltkor a két legnagyobb fazékban. aztán bedobozolva lefagyasztom. húslevest eleve nem is főzök, de ha nagyritkán mégis, akkor abból nem marad. vagy csak kevéske.

Andi írta...

jójó, de az alaplevet miből csinálod? és aztán micsinálsz a darabos anyagokkal?

csincsilla írta...

hát, még nem a szakácsok könyvéből, de az is el fog jönni :) veszek valamilyen húst, mondjuk pulykanyakat, vagy valamilyen csinosabb, csontos, de nem túl zsíros marhát, ami éppen szembejön, sok zöldséget. a zöldségeket általában kidobom utána, viszont a főtt husikra rengeteg jelentkező van, ha a tamás nem előzi be őket, akkor jelenleg 5 remek kis négylábú várja őket.

Andi írta...

Én még a zöldségeket is becsomagolhatom Zokninak! Lehet, hogy megpróbálom, csak sajnálom rá az időt, meg az energiát, mert nem tudom azonnal felfalni!

csincsilla írta...

tegnap én is csináltam, de barna rizottó lett, mert szórakozottan megpirítottam a hagymát. az íze fincsi, de elég gusztustalan a kivitel.

Andi írta...

Jamie direkt írta, hogy folyamatosan kavargatni kell, nehogy a hagyma színt kapjon! :-)

Névtelen írta...

Elég, rizottót akarok!! Most!!

Andi írta...

Hát dobj oda egyet! Csak mintegy 60 perc konyhában álldogálás és kavargatás az egész!

Névtelen írta...

úgy látszik soha az életben nem eszem rizottót! :-(((