2008. október 7., kedd

Rántott tejbegríz


Közeleg a tél és nekem szorgalmasan gyűjtenem kell a használt olajat, hogy fel lehessen önteni vele a fagyok ellen Tésán a téglajárdát. Nagyrészt ezért készítek olyan gyakran rántott húst, nem pedig azért, mert a gyerek csak azt eszi meg :-). De most fellázadtam a rántott hús ellen és saját szórakoztatásomra rántott tejbegrízt csináltam.

A receptet életemben először Babutól hallottam tavaly, később olvastam Selmeczi Tibor: Férj fakanállal. c. könyvében is. Teli pocakkal nagyon szórakoztató olvasmány iszonyúan fáradt, szürke téli estékre.

Tejbegrízből nem vagyok túl jó, életemben talán kétszer készítettem azon a kettőn kívül, amikor tavaly(előtt?) megtudtam, hogy ilyen kaja is van a világon, és gyors egymásutánban magamnak megsütöttem ezt a finom édességet.

Szóval, szerintem fél liter tejhez 3 evőkanál gríz (dara) kell, meg egy kis vaníliás cukor az illata kedvéért. Persze ahhoz, hogy be lehessen panírozni, kicsit sűrűbbre kell főzni, tehát én most 4 evőkanállal szórtam a tejbe. Ezt főztem állandó, folyamatos, megállás nélküli, fárasztó, unalmas, stb. kevergetéssel, majd a legvégén az elkészült tejbegrízbe 2-3 evőkanál cukorot tettem, hogy jó édes legyen. Amikor végre megfőtt, kiöntöttem egy nagy süteményestálra, és megvártam amíg megdermed. Ezután felkockáztam, bepaníroztam, és forró olajban kisütöttem. A végén fahéjas porcukorral megszórtam. Annyira, de annyira finom! - már persze akkor, ha nem folyik ki sütés közben a tejbegríz a bundából, ami nálam gyakran megesik, de Babu anyukájánál szinte soha nem fordul elő.


Toma szerencsére meg se kóstolta. Nagyon macerás kaja, elég ha egy családban csak egy őrültje van neki!

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jaj, de finom lehet, de jó lenne megkóstolni, annyira de annyira morbid hogy csakis jó lehet....

Névtelen írta...

ééénis akarok, éééénis!!!!:D (hogy panírozod???)

Andi írta...

Hát úgy, hogy nem folyékony már, hanem szilárd.

csincsilla írta...

ilyeneket nem szeretnék látni a blogban, mert még a látványa is rettenetesen hízlal :) biztos te is azért vagy olyan kis dundi :)

Andi írta...

Hát igen, mert nekem kellett megenni az egészet ... szinte. Kicsit segített Kamilla is. :-)

Névtelen írta...

...pedig itt sorakozunk, hogy besegíthessünk, enyém az 1-es sorszám !!!! De mindig csak magadnak akarod a +kilókat, írííííííííííííígy dög!

Névtelen írta...

a panír miatt kérdeztem, ugyanolyan mint a rántotthúsnál?(morzsa,tojás,liszt)

Andi írta...

Igen, én szeretnék lenni a leggömbölyűbb gömbi!
A panír pont ugyanaz!

Névtelen írta...

nem lehetsz te, mert a csippendél kukta az! (alias moped :) )

Névtelen írta...

...ha a "gömbiségre" versenykiírás van, akkor nevezném én is zabáló zoknit (alias: hordótestű)!!!