2008. október 6., hétfő

Házi szélesmetélt


Jamie-nél láttam a tésztagyúrásnak ezt a hihetetlenül egyszerű módját. Az a lényege, hogy egy nagy teljesítményű robotgéppel morzsásítani kell a tojásokat és a lisztet, majd egy deszkán könnyedén összegyúrni, vagyis már csak összeállítani a tésztát. (Nagyon fontos az erős gép, mert próbáltam már a kicsi aprítógépemmel és az nem bírta!) Ezután át kell nyomni a tésztanyújtó legvastagabb fokozatán, majd a felezővonalig behajtani mind a két felét és újra átnyomni és újra hajtogatni, újra átnyomni néhányszor. Ezután mehet a tésztanyújtó egyre vékonyabb fokozatba addig, amíg a megfelelő vékonyságot el nem éri a tészta. Legvégül Jamie persze késsel vágta szélesmetéltté a tésztát, nekem van ilyen fokozatom is, meg béna is vagyok.

Persze most, hogy annyira fontos lett volna a bemutató miatt, a tésztanyújtó bedöglött, ugyanis a két legvékonyabb fokozaton (1-es és 2-es) már nem lehetett átnyomni a tésztát, valamitől megakadt a gép. Szegény Toma remélem ehhez is ért... (ha nem, akkor kidobom! Na nem Tomát!)

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 db tojás
  • 20 dkg sima liszt

(Annyiszor 10 deka liszt, ahány tojásból gyúrunk.) Só nem kell bele! Egyszer nagyon jót akartam csinálni húsleveshez készítettem tésztát és tettem bele egy kis sót, hát ehetetlen volt!

És akkor a tésztakészítés képekben:






























































Hát ez lesz ma a bablevesben. A maradékot ilyen szép csigaformában megszárítom, és odaadom a tesómnak, mert ő szereti a vastag tésztákat.

11 megjegyzés:

csincsilla írta...

nem találok szavakat!!!! állati!!!! hogy te mikre vagy képes!!!!

Névtelen írta...

nem kell nyalni csincsilla, olvashattad, enyém a maradék! :)

csincsilla írta...

nem tudtam, hogy van ilyen opció, hogy ha szépeket mondok, akkor kapok is. de ha van: akkor még annál is fantasztikusabb!!!!

Névtelen írta...

Imádom a házitésztát! Gyerekkorunkban, 40 évvel ezelőtt, mindig ilyet készítettek levesbetétnek és nem is tudom hogyan, de gép nélkül csinálták... Emlékeztek?? (Ja, boldog szülinapot mégegyszer!!!!) Olyan más íze van mint a boltinak!!! Jó lenne, ha a gyermekem is megtapasztalhatná... Ügyes vagy Andi, nagyon irigylem....

Andi írta...

Jólvanmár! Ne vesszetek rajta össze, annyira nem sikerült jól! Kicsit vastag maradt. Remélem Toma megnézi a tésztanyújtót a következő egy éven belül...
Nem volt nagy dolog, a pár perc alatt megvolt a tésztagyúrás! :-)

Andi írta...

Éva, emlékszel, amikor Annával együtt nyújtottuk és vágtuk a szélesmetéltet? Még hajat is csináltunk belőle Annának!
Azt én se tudom, hogy tudták kézzel kinyújtani, mert én próbáltam a tésztagép után még egy kicsit vékonyítani, de nem sikerült... Talán lágyabbra gyúrták a tésztát.

Névtelen írta...

nincs ilyen opció, csak gondoltam megkíméllek a fáradozástól! :)

Névtelen írta...

naná, hogy nincs, így marad a genyózás :)
Mi lenne ha nyugdíjjas lennél, akkó má éttermed lenne. De a helyedben csinálnék má most egy menzát. Így is- úgy is főzől, egy kicsivel több... és még pénzed is lenne. Én befizetnék!!

Andi írta...

Na végre észrevettétek magatokat, hogy miről szól ez a blog! Végre megvan az első szponzor!
Mazsival már úgyis tervezzük az éttermünket, hamarosan indul! :-))

Névtelen írta...

már csak három év! :)

Névtelen írta...

... addig meg haljak éhen és száradjak ki a sok nyálcsorgatástól :( hüpphüpp