2008. október 1., szerda

Almás rakottas


Szörnyen életlen a kép, de sajnos nincs jobb, egyáltalán ezek a rakottasok ritkán fotogének, főleg nekem. Viszont finom.
Volt még vagy 2 kg tésai alma, amit már el kellett valamire használni, ez lett belőle. Még tavaly egyszer-kétszer csináltam valami hasonlót, persze már rég elfelejtettem, hogy hol is olvastam, és valószínűleg már csak annyi maradt az eredeti receptből, hogy ebben is van alma és zabpehely, szóval olyan nagyon talán nem sértek szerzői jogokat.

Hozzávalók a tésztához:
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (most tönkölylisztet használtam)
- 100 g zabpehely
- 125 g vaj
- 1 tojás
- 60 g cukor
- csipet só

Gyorsan összegyúrtam (az aprítógéppel vajas morzsát gyártok a hideg vajból és a liszt feléből, kiborítom a gyúródeszkára, és beledolgozom gyorsan a többi cuccot), és beraktam a hűtőbe.
Közben a jó két kg almát meghámoztam és lereszeltem (pontosabban az aprítógéppel megreszeltettem, kézzel borzalmas), kicsit becukroztam, és hagytam állni békében, hogy levet eresszen.
Kb. fél óra múlva kivettem a tésztát, és egy kisebb tepsi aljába belegyömöszköltem a tészta két harmadát (nyújtani nem nagyon lehet, elég ragacsos, de ez a gyömöckölés elég gyors és hatékony). Megkentem sárgabaracklekvárral, és arra rászórtam 2 kanál morzsát. Erre jött a jól kinyomkodott reszelt alma, némi fahéj, és ment volna bele darabos dió is, ha nem lenne embargós. Ráreszeltem a tetejére a maradék tésztát. Abban a bizonyos régi és félig elfeledett receptben, úgy emlékszem, az állt, hogy a tetejére tojás-tgejföl-cukor keveréket kellett önteni, de most még volt otthon egy fél vödörnyi lidles krémtúró, én abba kevertem egy kis cukrot, és azzal kentem meg. Villával óvatosan átkevertem az egésznek a tetejét, és mehetett a forró sütőbe.

9 megjegyzés:

Andi írta...

Ebből nem kaptam kóstolót tavaly? És miért nem?
Volt egy másik tök jó sütid is, amibe mogyorót (+héjat) is tettél...
Kaptam egy kosár almát, úgyhogy lehet, hogy kipróbálom ezt a sütit!

csincsilla írta...

tényleg, hogy te mi mindenre emlékszel! ez a mogyoróhéjas süti, ennek a tetejibe kellett még mogyorót (nálam héjastul) szórni! azért zakatolt végig a dió a fejemben.

Andi írta...

És az a süti nekem valahol fel van írva, ha minden igaz! Majd megsütöm és felteszem a blogba, hogy neked is meglegyen! :-)

csincsilla írta...

annyira rendi vagy!!! annyi különbség bizti van a kettő között, hogy ez egy 4-5 cm magas csinos építmény lett, az meg kifejezetten laposka.

Névtelen írta...

Lapos nem lapos,héjas nem héjas, biztos nagyon fincsi csak az a bökkenő, hogy a kostoló????!!!!!

csincsilla írta...

ajaj, már megint lebuktam. az az igazság, hogy nincs elég nagy tepsim.

Névtelen írta...

Ez a recept egy kicsit olyan modern almáspitének hangzik... Nem írod, hogy milyen lett?? Ha jó lett mindenképpen szeretném megcsinálni. Most faltam be egy adag lecsót és olyna jó lenne utána egy szelet almássüti a kávéval... Imádom az almás sütiket de nekem vhogy ritkán sikerülnek... Nehéz eltalálni a tészta és a gyümölcs arányát és van hogy túl édes, van hogy cuppanósan savanyú lesz... Fahéj van benne??

csincsilla írta...

igen, lusta almás, mert nem kell nyújtogatni a tésztát hozzá:)
naná, hogy finom, még mogyoróhéj nélkül is ehető:)
szerintem is nehéz eltalálni az arányt, ebben nagyon túltengett az alma, de én így szeretem, nagyon fincsi lett. és persze sok fahéjjal... és ez egy nagyon nagy adag, csak nálunk valahogy pillanatok alatt felszívódnak a nagyon nagy adagok is.

Névtelen írta...

...akkó süssé kettővel :)